ARÁNYOK – Elszívják a pénzt a megyeszékhelyek a kisebb térségek elől, így az országban egyre több a ?fekete folt?, a halódó kis falu – írta meg a Népszava. Baranya sem kivétel.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kormány egy futballstadion árának feléért-harmadáért próbál csodát tenni az ország öt legszegényebb járásában – mutat rá a hírportál. A kormány ?Végtelen lehetőség? címén kétmilliárd forintot juttatnak el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándra és Göncre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyesre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházára és a baranyai Sellyére.

Egyenként 400 millió forintot kapnak, és a nyertes programokat négy év alatt kell megvalósítani.

Ez elsőre szép nagy pénznek tűnhet, de ha azt vesszük, hogy például Baranyában a 3800 fős kisváros Bóly önmaga 1,3 milliárdhoz jutott a TOP-os pénzek elosztásakor, már inkább nevetségesen kicsinek.

 

Csak az kaphat pénzt, aki szót fogad

Az arányok egyébként nemcsak Baranyában tolódnak el bizonyos irányba. A Népszavának nyilatkozó Köteles László, Komlóska polgármestere szerint ma a nagyobb városok, vagy azok a települések, ahol egy-egy erős fideszes “kiskirály” lobbistaként tudja befolyásolni a támogatások áramlását, elszívják a pénzt a kisebbek, az erőtlenebbek elől.

Ugyanezt erősítette meg Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Ő úgy látja, ma uniós vagy egyéb támogatási forráshoz csak úgy lehet hozzájutni, ha az adott település jóban van a térség kormánypárti erős emberével, jellemzően országgyűlési képviselőjével. ” – A rendszer jellemzője, hogy kiszolgáltatottá teszi a településeket, hisz aki szólni mer, vagy ellenvetése van, az könnyen ?büntetésben? találja magát, s lemondhat arról, hogy fejlődjön a faluja. Nem véletlen, hogy a tavalyi kvótanépszavazáskor is megzsarolhatták a polgármestereket azzal, hogy ha nem lesz kellően magas a részvételi arány, akkor kissé lassabban csordogálnak, netán el is záródnak a pénzcsapok” – magyarázta Gémesi. 

A MÖSZ elnöke szerint a polgármestereknek nincs félnivalójuk, inkább az lenne az érdekük, hogy felvegyék a kesztyűt, s kiálljanak magukért. Ha ugyanis a Fidesz kerül újra hatalomra 2018-ban, akkor egy kiszivárgott tervezet szerint a 2000 fő alatti településeken – és ilyenből 2400 van az országban – megszűnhetnek a mai értelemben vett polgármesteri hivatalok és önkormányzatok – hangsúlyozta a MÖSZ elnöke.

 

 

KategóriákPOP