PÉCS-SZARAJEVÓ A régió legfontosabb filmes eseményén, a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában mutatják be Szabó Virág rövidfilmjét, a Wellnesst, és Kölcsey-Gyurkó Levente (Pécs) Zabigyerek című alkotását – utóbbinak a fesztiválon lesz a világpremierje, eddig csak a Színművészeti Egyetem vetítésein volt látható.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Index számolt be arról, hogy a szarajevói filmfesztiválra idén több mint 500 filmet neveztek, a rövidfilmes versenyprogramba azonban mindössze tíz alkotást válogattak be.

A Wellness Tóth Krisztina A váll története című novellájából készült, és két nyugdíjas hölgyről, Ilonáról és Teriről szól. A két évtizedes barátnő együtt tölti a vakációját egy wellness-szállodában, de a látszólag ideális körülmények ellenére sem tudják felszabadultan jól érezni magukat: elromlik a légkondi, felbukkan egy régi ismerős, Ilona folyamatosan elégedetlen mindennel, Teri kisebbrendűnek érzi magát, szóval a nyaralás során akaratlanul is folyton megbántják egymást.

A Zabigyerekről a Filmtett azt írta, egy apátlan kiskamaszról szól, aki féltékenyen szemléli, ahogy anyja egy migránsozó kamionsofőrrel kavar, és hiába láttunk már mostohaapa-fiú konfliktusról szóló filmet, ?Kölcsey Levente filmje már egyenesen fullasztóan nyers és kegyetlen?.

A pécsi Kölcsey-Gyurkó Levente 2016-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Miklauzic Bence 6×6-os osztályában. Gömbakác című tízperces filmje elérhető a Youtube-on.

Az egyik legfontosabb nemzetközi filmes esemény

Az első szarajevói filmfesztivált 1995-ben rendezték meg azzal a céllal, hogy a négyéves háborús időszak után helyreállítsák a város korábbi pezsgő, nemzetközi kulturális életét. A fesztivál, amely az elmúlt több mint két évtizedben az egyik legfontosabb nemzetközi filmes eseménnyé vált, elsősorban a közép-kelet-európai régió filmművészetét állítja fókuszba. A filmbemutatók mellett szakmai, edukációs és tehetséggondozó programokat is kínál a régióból érkező filmkészítőknek, filmes szakembereknek. Minden évben világsztárok részvételével zajlik a fesztivál, visszatérő vendége például Angelina Jolie. A fesztivált idén augusztus 11. és 18. között rendezik meg Bosznia-Hercegovina fővárosában.

Érdekesség még, hogy a fesztivál diákfilmes programjába is bejutott négy magyar alkotás: Barkóczi Noémi Second handje, Szentpéteri Áron (Pécs!) Láthatatlanulja, Wunder Judit Köteléke és Lovrity Anna Katalin Vulkánszigete.

Via: Index.hu

KategóriákPOP