Kés- és Fejszehajító Európa-bajnokságot rendez a 300 lelkes baranyai falu, ahovás zeptember elején 150 versenyző  érkezik majd.

A cikk a hirdetés után folytatódikÖsszesen 14 országból jönnek a profi kés- és fejszehajítók, hogy szeptember 1-3. között kiderüljön, kik lesznek Európa legjobbjai. Alsómocsoládon már három éve tartanak ilyen versenyeket, de idén már a sportág egyik legfontosabb versenyét tarthatják meg. Az Európa-bajnokság fővédnöke Koncz Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész.

 

 

Alsómocsolád országos szervezetet is létrehozna a sportág hazai elterjesztésére. A rendezvény megálmodói szerint a magyar kultúrában mélyen gyökerezik a kés- és fejszehajítás, ezért a sportág népszerűsítését, megismertetését és elterjesztését tűzte ki célul az alig 300 fős baranyai település.

Dicső László polgármester a programról szóló sajtóközlemény szerint úgy fogalmazott, hogy

?Az én gyerekkoromban Baranya megye falvaiban szinten mindenütt a gyerekek kedvenc időtöltése volt a késdobálás, nem volt ez másképp Alsómocsoládon sem. Nekem is felejthetetlen élményeim közé tartozott ez a játék. Nem volt kérdés az, hogy segítsük, gyerekkorunk játékát bekerülni a magyarországi sportágak népes családjába. Ezzel a rendezvénnyel is bővül Alsómocsolád hagyományteremtő  ünnepnapjainak száma és ismét olyan attrakciót valósítunk meg, amely Magyarországon még nem volt, de Európában sem, ekkora lélekszámú településen.?

Mint még mondta, fontosnak tartják, hogy példát mutassanak abban, hogy egy hátrányos helyzetű kis település is tud új értékeket, hagyományokat teremteni.

via GIPHY

 

A versenyt szervező Alsómocsoládi Sport Egyesület és Alsómocsolád Község Önkormányzata országos szervezetbe tömörítené a kés- és fejszehajítás sportág művelőit és rajongóit, amelyben a már kialakult hagyományokat és szabályrendszert hivatalosan is gondoznák.  

A sportesemény mellett látványos programokkal, interaktív kézműves bemutatókkal, kulturális programokkal, gyermekeknek játszóházzal is készülnek, és lesz tűzijáték is. A rendezvényre  a belépés díjtalan.

KategóriákPOP