Ha nem lesz komoly infrastrukturális fejlesztés a pécsi utánpótlásképzésben, Pécs nem fogja tudni megtartani a tehetségeit.

A cikk a hirdetés után folytatódikHárom (plusz egy) pécsi játékos is bekerült a most felálló U15-ös válogatott 22-es keretébe, azt nem lehet tehát mondani, hogy ne lenne versenyképes a pécsi utánpótlásképzés a pénzzel sokkal jobban kitömött, sokkal jobb infrastruktúrával rendelkező akadémiákkal, tehetségközpontokkal, klubokkal szemben.

Az U15 az a korosztály, ahol már van nemzeti válogatott, az alatt csak megyei, regionális szintű csapatokat állítanak össze. Júniusban 88 mezőnyjátékossal plusz 12 kapussal indult a válogató folyamat, második körben megfelezték a társaságot, harmadik körben újból, így jött ki a 22+3-as keret, ebből alakítják majd ki minden mérkőzésre a szűk, 16+2-es keretet. Az U15-ös elitbe három PMFC-játékos is bekerült: Redzic Damir, Vogyicska Balázs és Kovács Zalán kapus. Igazából egy negyedik, ex-pécsi játékos is helyet kapott a legjobbak között, a PMFC-ben nevelkedett, de 2013-ban családjával Németországba költöző Belvári Sándor, aki jelenleg Karlsruhében focizik.

Pezsgőbontás helyett azonban egy pécsi szempontból nem túl örömteli hír: a Ferencváros 6 millió forintért megvásárolta a PMFC egyik legnagyobb tehetségét, a válogatottba most bekerült, 14 éves Redzic Damirt, ennyi az MLSZ által előírt nevelésiköltség-térítési díj. 

A fiatal játékosról, aki az MLSZ adatbankja szerint 81 meccsen 43 gólt szerzett, két évvel ezelőtt ezt mondta akkori edzője: 

Damir nyolcévesen Harkányból került Kozármislenybe, majd az utánpótlásban véghezvitt fúziót követően került a Pécs U10-es csapatához. Remek adottságai vannak: dinamikus, robbanékony játékos, mindezek mellett kiváló rugótechnikával rendelkezik, és ballábas.

Az apai ágon bosnyák felmenőkkel rendelkező, 2003-as születésű fiúnak és szüleinek 2015-ben még esze ágában sem volt váltani:

Nem titok, viszont mindenképpen elismerés, hogy a belgrádi FK Partizan és a zágrábi Dinamo is soraiban szeretné tudni, de a magyar elitakadémiák is folyamatosan bejelentkeznek érte. Ő azonban a baranyai piros-feketéknél képzeli el jelenét és jövőjét.

Úgy tudjuk, a PMFC-nél nem akarták, hogy a fiatal játékos távozzon, de a szülők és a játékos a Ferencvárost választották. Amíg komoly infrastrukturális fejlesztések nem lesznek Pécsett, addig a legnagyobb tehetségeket könnyen el tudják csábítani a sokkal jobb, korszerűbb körülményeket biztosítani képes klubok, akadémiák. A baj az, hogy már jóval középiskolás kor alatt megkezdik elszipkázni a játékosokat a pénzzel jól kitömött vetélytársak, mondjuk a Felcsút vagy a Fradi, gyakran 11-12 éves gyerekeket elszakítva az otthonuktól, családjuktól.

Amint azt június végén megírtuk, hónapok óta levegőben lóg egy nagy fejlesztés a kovácstelepi edzőközpontban, Bánki Erik baranyai fideszes országgyűlési képviselő már év elején tényként beszélt róla egy tévéműsorban, ám lassan itt az ősz, és az egészről semmi hír.

 

KategóriákMETÁL