Új kiállítást nyit a Janus Pannonius Múzeum a Csontváry Múzeumban augusztus 10-én. A Korszakokon átívelő történelem című tárlat két római temetőépületet mutat be Pécs múltjából.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A látogatók a kiállítás ideje alatt az ókeresztény temetőegyüttes két háromkaréjos épületénél végzett kutatások legújabb eredményeit ismerhetik meg. A kiállítás címe érzékelteti, hogy a két római korban emelt épületnek van Karoling-kori, Árpád-kori, késő középkori és hódoltság kori története is, azaz valamilyen formában több korszakon át használták/felhasználták azokat.

Pécs legrégibb és legértékesebb kulturális öröksége Sopianae késő római kori ókeresztény temetője, amely a 2000 óta az UNESCO világörökség részét képezi. A kultúrtörténeti kincs minősítést azzal az indokkal érdemelte ki, hogy a feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korai keresztény temetkezési építészetét és művészetét. Ez a világon teljes mértékben egyedülálló, jelentőségében a dél-szerbiai Nišben található hasonló történelmi emlék. 

Pécsett harminc kisebb nagyobb temetői építmény, épület ismert. A legnagyobb a Cella Septichora, a két második legnagyobb a két Cella Trichora. Az egykori Rózsakert vendéglő területén található II. számú Cella Trichora 2010?2011-ben lett feltárva, az I. számú Cella Trichora épületénél (a székesegyház nyugati oldala előtt) pedig 2013?2014-ben folyt kutatómunka.

Az I. számú Cella Trichora fölött ma ugyan védőépület áll, de a nagyközönség előtt nincs megnyitva, a II. számú Cella Trichorát pedig a feltárás után vissza kellett temetni, azaz egyik épület sem látható a nagyközönség számára. A tervezett tablókiállítás és a vizuális elemek pótolják – még ha csak képek és modellek formájában is – a láthatóság hiányát.

KategóriákPOP