Orbán Viktor ma Pécsre látogat, a városba, ahol csütörtökön gyakorlatilag megpuccsolták Páva Zsolt polgármestert. TUDÓSÍTÓINK A HELYSZÍNEN, CIKKÜNKET FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK!

A cikk a hirdetés után folytatódikA miniszterelnök szimbolikus napot választott arra, hogy megszemlélje országa déli tartományát. Szeptember 1. Pécs Város Napja, az ünnepi közgyűlés mellett ma tartják a PTE tanévnyitó ünnepi szenátusi ülését, alapításának 650. évfordulóját. Közben tegnap gyakorlatilag leváltották a polgármestert, vélhetően Orbán Viktor érkezésére akart a helyi Fidesz erős lépéssel felkészülni. Az eseményeket láthatóan a minap pártja frakcióvezetőjévé választott Csizi Péter országgyűlési képviselő irányítja.

Ilyen helyzetben érkezik Orbán a városba. Tudósításunk olvasása előtt/a frissítések között jó szívvel ajánljuk Arany János idevágó versét

ÖSSZEFOGLALÓ:

Az első magyarországi egyetem alapításának 650. évfordulója tiszteletére rendezett PTE650 elnevezésű ünnepségen kezdődött Orbán Viktor miniszterelnök pécsi programja. A kormányfőhöz nem engedték közel a sajtót, mintegy ötven fideszes aktivista várta, szinte kizárólag nyugdíjasok. A kormányfő értesüléseink szerint humorosan meg is jegyezte, hogy ő tanévnyitóra a érkezett. Az előzőekben közölt programmal ellentétben jelen van Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter is. 

A Kodályban az ünnepségen Orbán amolyan klasszikus, jóféle migránsozós, veszélyben van Európa kampánybeszédet nyomott.


Bódis József rektor lendületes, az egyetem múltját és jelenét méltató tanévnyitó beszédének volt egy nagyon érdekes része. A Modern Városok programban az egyetemnek megítélt 24 milliárdról szólva azt mondta, “nincs más lehetőség, ezt (a programot) maradéktalanul végre kell hajtani, még akkor is, ha más források után kell néznünk”. Az egyetem vezetője itt arra utalhatott, hogy a kormánykedvenc ZÁÉV Zrt. az egyetemi ingatlanfejlesztésre jóval magasabb árajánlatot nyújtott be a közbeszerzés alkalmával, mint amire az egyetemen számítottak, így a közbeszerzés nem lett eredményes, ezért van csúszásban a beruházás.  

11:22 Bizony, van, ahol a polgármestert nem is engedték a mikrofonhoz. Szerencsére Pécsett ez nem így volt. Helyszínen lévő tudósítóink szerint Páva Zsolt hangja remegett beszéde alatt, pedig viszonylag jól, magabiztosan szokott felszólalni. Keveset beszélt, a felszólalók közül a legrövidebb ideig.

Ugyanakkor több mondatában is üzent. Mint elmondta, amióta Ő a polgármester, az egyetem és a város kapcsolata mindig is kiváló volt. Azt is hangsúlyozta, hogy Pécs az egyetlen város, ami átadta a Modern Városok támogatást egy partnerének is, az egyetemnek. Csizi Péter ugyanis tegnap egész máshogy látta ezt a kapcsolatot:

 

Itt van például az egyetem jövőbeli szerepe. Tudjuk, nagyszerű múltja van. Éppen most ünnepeljük, ám a jövőt közösen kell kialakítanunk, és a mi célunk az, hogy az egyetem – a szellemi mellett – gazdasági motorja is legyen a városnak. Sokkal inkább, mint eddig volt. Hogy csak egyet említsek, járuljon hozzá nagyobb mértékben a város fellendüléséhez, gazdasági megerősödéséhez. A város és a kormány mindig nagy mértékben támogatta a PTE-t, elérkezettnek látszik az idő hogy gazdaságilag is magasabb szinten profitáljanak a pécsiek ezen intézményük ittlétéből. 


11:14 Budapestről Pécsre, a miniszterelnöki beszédre tudósítani küldött újságíró kolléga fején találta a szöget posztjával a Facebookon.

Tudjátok, mit csinálnak a Pécsi Tudományegyetem tanárai, vezetői, szenátusa, miközben Orbán a PTE 650 évét ünneplő beszédében migracióról, kevert társadalomról, ez elleni védekezésről beszél?

Nem hiszitek el: csendben hallgatják.

És tényleg.


11:01 Orbán Viktor ünnepi beszéde Bacsó Péter filmjének, a legsötétebb kommunista korszakot bemutató A tanú egyik híres jelenetét idézi. A nemzetközi helyzet egyre fokozódik.

 

 

– Ha hagyjuk magunkat arra sodortatni, amerre Európa tart, el fogunk veszni. Ha engedünk a demográfiai hanyatlásnak, a migrációs nyomásnak, Európa el fog veszni – így Orbán. Európa a 24. órában van. A mi jövőnket azok a fiatalok jelentik, akik mernek az árral szemben menni. Család, közösség, nemzet a multikulturalizmussal szemben. A hagyományosan bevált európai értékek mellett kell dönteni.

Vicces, hogy a miniszterelnök beszédében gyakran a diákokhoz szól, csakhogy diák nagyon nincsen az ünnepi eseményen. Standard kampánybeszéd hangzott el.

Orbán Viktor beszédében némi kis magyar felsőoktatás-történeti kalandozás, illetve az idei egyetemi év elsőseinek a számbavétele mellett egészen hamar tért át a migránsválságra, és annak taglalására, hogy a nemzetek és a multikulturalizmus közt kell most választani, mert most vannak olyan erők, amelyek el akarják veszejteni Európát, az ősi Európát.

A 650 éve alapított első magyar egyetemről szólva azt mondta, hogy ahhoz három dolog kellett, pontosabban három személyre volt szükség: a pécsi püspökre, a magyar királyra és a pápára.

Annak idején a szentatya azt mondta, hogy az egyetem oktatóit megfelelő díjazásban kell részesíteni, amiről a mindenkori magyar királynak kell gondoskodnia.

– Nos, király az már nincs, de gondoskodás igen – fogalmazott Orbán Viktor. Majd arról beszélt, hogy a pécsi egyetemnek Európa élvonalába kell tartoznia, de addig még hosszú út vezet.


10:51 A helyszínen megtiltották a telefonos videók készítését és a közvetítést az Orbán alatt. Ezt előre nem jelezte senki a sajtó képviselőinek. Hol van már a rögtönzött beszédek korszaka!


10:46 Az egyetemisták tiltakozó molinói nagyjából negyed órán keresztül voltak láthatók a 6-os út fölött. Egészen addig, míg a biztonságiak főnöke le nem tépte azokat. Rendőri intézkedésre nem került sor.

 


10:40 Technikai okokból elmaradt Orbán Viktor beszédének az élő közvetítése. A felvétel az eseményt követően elérhető lesz a kormany.hu Youtube-csatornáján. A Kodályban elég profi technikusi és hangosító csapat dolgozik, nagyon ritka az ilyen váratlan esemény. UPDATE: Nem a Szabad Pécsé, a kormányé.


10:34 A megnyitó előtt az Együtt és a Liberálisok közös sajtótájékoztatót tartottak, egyebek mellett Páva Zsolt távozását követelve.

 


10:29 A Zsolnay Kulturális Negyed gyaloghídjára kifeszített molinók várták a miniszterelnököt. 

Molinót feszített ki a Zsolnay Negyed hídjára egy egyetemistákból és helyi aktivistákból álló csoport fél tízkor. A ?Szabad ország, szabad egyetem, Viktor, nem látunk itt szívesen? felirattal a szervezők üzenete egyértelmű volt: nem örülnek a miniszterelnök látogatásának. Mint a Szabad Pécsnek elmondták, felháborítónak tartják a miniszterelnök meghívását a pécsi középkori egyetem alapításának 650 éves évfordulójára.
 
– Ízléstelen és megalkuvó egy olyan politikussal együtt ünnepelni az egyetemet, aki kormányzása alatt ilyen sokat tett a felsőoktatás szétzüllesztéséért – fogalmaztak. Az akció célja, hogy tiltakozzunk a forrásmegvonások, a politikai megbízott kancellárok kinevezése, a párt ideológiájának nem tetsző szakok és egyetemek elleni politikai támadások és az egyetemek központi vezérlése ellen. Mindezen intézkedések következtében a magyar felsőoktatás színvonala drasztikusan romlott, tovább csökkent a tudás szabadsága és az esélyegyenlőség, ami aláássa a társadalom demokratikus működését – mutattak rá.
 
– Egyetemi autonómiát, a források növelését és szabad oktatást követelünk! A tavaszi, CEU-ügy kapcsán kirobbant események megmutatták, hogy sok egyetemi hallgatónak, oktatónak és dolgozónak van elege a jelenlegi oktatáspolitikából – hangsúlyozták a csoport tagjai.
 


10:24 Orbán Viktor a Kodály Központban természetesen az első sorban ül, nem Páva Zsolt mellett, viszont csak egy ember, Bódis József, a PTE rektora van köztük. Viszont a fülbe sugdolózás így nem lehetséges. Csak üzenni, hogy add tovább. A puccsot végrehajtó irányító testület vezetője, Csizi Péter tőlük kissé távolabb ül képviselőtársaival, Bánki Erikkel és Hoppál Péterrel.

 


10:15 Mennyire más volt ez az érkezés Pécsre 2015-ben! Akkor a városháza főbejáratán keresztül vezetett az út.


9:52 Információink szerint Orbán Viktor és Páva Zsolt együtt érkeztek meg a Kodály Központba, az épület Művészbejáróján keresztül.


9:29 Azért persze tüntetők is várták a miniszterelnököt, “Nem lehet a végtelenségig mellébeszélni!” és “Távozz tőlünk Orbán!” táblákkal.


9:00 Tudósítóink már a Kodály Központnál vannak, óriási a készültség. A Kodálytól a Tudásközpontig le van zárva minden parkoló.

A politikusokhoz nem lehet közel férkőzni, így kérdezni sem, egy szűk, 15-20 fős rajongói tábort leszámítva senki nem közelítheti meg a delegációt.  

 

 

 

 

 

KategóriákMETÁL