A korrupciós bűncselekmények elévülése jelenleg 5 év. Vágó Gábor (ex-LMP), széleskörű ellenzéki támogatással, azért indított most népszavazási kezdeményezést, hogy ez 12 évre módosuljon. Az aláírásgyűjtés hétfőn Pécsett is elindult, a Momentum Mozgalom aktivistái az Ifjúság útján, a Pius templom előtt pultoznak csütörtökig.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Nem sokkal 13 óra után jártunk arra, és ekkor már a harmadik megtelt aláírási ívnél tartottak a mobilpultos momentumosok. Az aktivisták azt is elmondták, hogy az elkövetkező napokban a környező baranyai városokba, így például Mohácsra és Szigetvárra is ellátogatnak. Annak ellenére, hogy ez az első nap az utcán, már sokan tudnak a kezdeményezésről, és keresik őket. Egy incidenstől eltekintve – egy idősebb motoros, menet közben szidalmazta őket – nem történt kirívó esemény, fennakadás.

Közben a Fidesz részéről már hajlandóság mutatkozik a törvénymódosítás támogatására: hétfő délelőtt Gulyás Gergely, immár parlamenti frakcióvezető azt nyilatkozta, ha az ellenzék benyújtja a módosítást, akkor támogatni fogják. Azaz, úgy tűnik, hogy ismét egy olyan kérdésben foghatják ki a szelet az ellenzéki pártok vitorlájából, ami sokakat mozgósít.

Az MSZP vasárnapi boltbezárásos kezdeményezését először kopaszok fizikailag blokkolták botrányos körülmények között – bár a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak többsége, vagyis a fideszes delegáltak ebben nem láttak kivetnivalót. Aztán nem sokkal később, azaz alig egy évvel az életbe lépése után a kormánypárt vissza is vonta a vitatott törvényt.

A sikeres NOlimpia-kampány esetében viszont későn reagált a Fidesz, és olyan mértékű volt a pofon, hogy még a saját táborukban is sokan csalódtak a kormánypártban, leginkább a meghátrálás miatt.

Vágó Gábor közben külön posztban hívta fel a figyelmet, hogy már májusban megkereste a miniszterelnököt és a Fideszt ez ügyben. Akkor még nem tartották ?indokoltnak az elévülési idő meghosszabbítását a korrupcióval összefüggő bűncselekmények esetében”.

A hvg.hu úgy tudja, hogy az ellenzéki pártok benyújtják a módosítást, ugyanakkor nem hagynak fel az aláírásgyűjtéssel, ugyanis a népszavazás eredménye lehet az is, hogy három évig nem lehet majd a törvényhez nyúlni. A mozgósítás egyébként is jó alkalom a választási kampányra való felkészüléshez. Közben a Momentum is népszavazást kezdeményezett Polt Péter legfőbb ügyész visszahívhatóságáról. Fekete-Győr András pártelnök szerint azért, mert ?amíg olyan ember a legfőbb ügyész, aki Orbán Viktor tenyeréből eszik, teljesen mindegy, mi a Büntető Törvénykönyv betűje.?

 

 

KategóriákPOP