Az alapvető jogok biztosa, Székely László a Baranya Megyei Bóly-Görcsöny Egyesített Szociális Intézménybe látogatott. Az intézmény már hatvan éve működik, és épületeiben 235 beteget, köztük gyerekeket zsúfoltak össze. Bár az ápolók nagy odaadással végzik a súlyos betegek ellátását, az elavult körülmények, a rendkívül nagy zsúfoltság, az égető szakemberhiány, a személyes tárgyak és az intim élettér hiánya sérti az ott élők emberi méltóságát.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzékely László tapasztalatairól a Magyar Nemzet számolt be. Néhány szívszorító részlet.

 

– A látogatáskor az intézményben 35 kiskorú és 200 nagykorú értelmi fogyatékossággal élő személy élt. Az otthonban csecsemőkortól súlyos és középsúlyos értelmi fogyatékos, illetve halmozottan sérült gyermekek, valamint felnőttek ápolása történik négy osztályon. Az ellátottakkal bekerülésükkor határozatlan idejű szerződést kötnek, ám Székely László úgy véli, a szerződések egy részét csak a törvényes képviselő ellenjegyzi, és nincs nyoma az iratok között annak, hogy a betegeket megkérdezték volna, akarnak-e az intézményben élni.

– A vezetőség elmondta, a legritkább esetben volt példa rá, hogy az ellátottak közül az intézményből kikerüljön valaki. Jellemzően akik az egykori gyermekotthonba még gyermekként kerültek be, illetve a felnőtt- vagy időskorú ellátottak, az egész életüket itt töltik.

– Az intézmény székhelyén a látogatás idején 150 engedélyezett álláshelyből 13 volt betöltetlen. Az otthonnak nincs saját orvosa sem. Pszichiáter hetente egy alkalommal, ortopéd orvos és fogorvos havonta egyszer látogat az intézménybe. Minden osztályon vannak férfi ápolók is, akiket a férfi ellátottak mellé osztanak be. A fürdetést azonban többnyire női ápolók végzik, tehát a férfiakat is nők fürdetik, amit szintén aggályosnak tart a jelentés.

– A vizsgálat megállapította, hogy jellemző az ellátottaknál a mozgáshiány, amin a masszázs, gyógytorna, a mozgásterapeuták által irányított fejlesztőfoglalkozások tudnak segíteni. Az intézményben foglalkoztatott mozgásterapeuták és foglalkoztatásszervezők létszáma azonban nem éri el a jogszabályban ajánlott létszámot. 

– Az otthonban óriási a túlzsúfoltság. A 9-10 vagy még több ágyas szobák, illetve a kisebb szobákban egymás közvetlen közelségében elhelyezett ágyak nem alkalmasak arra, hogy az ellátottak a saját életterüket kialakíthassák. Az intézményben a jogszabályban előírt, egy főre jutó hat négyzetméternyi lakótér több lakószobában nem volt biztosított, szabad mozgástér gyakorlatilag alig jutott az ellátottaknak.

Intimszobaként az egyik négyágyas szoba lett kijelölve oly módon, hogy az éjjel ott alvó ellátottak nappalra elpakolják a holmijukat. A szoba kulcsát a személyzettől kell elkérni.

– Az ombudsman megállapította azt is, hogy az ellátottak szobáiban feltűnően kevés volt a személyes tárgy, ennek következtében szintén sérül a magánszférájuk.

– A gyerekeket csoportban vagy egyénileg fejlesztik. A gyerekek nagyon igénylik a foglalkozást, de a létszámhiány miatt az igényekhez képest kevesebb alkalomra van lehetőség. 

– Azok a felnőtt ellátottak, akik nem tudnak dolgozni, és a foglalkozásokon sem tudnak részt venni, egész nap a szobájukban ülnek az ágyukon, és tétlenül várják az idő múlását. 

– Amikor az ellátottak elérik a nagykorúságot, a gyámhatóság automatikusan megindítja a gondnokság alá helyezési eljárást – ami szintén aggályos, hiszen az eljárás megindítása előtt minden esetben mérlegelni kell, szükség van-e erre, illetve azt, hogy nem elegendő-e csupán a cselekvőképességet nem érintő támogató kirendelése. 

– A bólyi otthon lakói a legutóbbi választáson sem vettek részt, mert nem vittek mozgóurnát az intézménybe

– A gondnokkal való kapcsolattartás sem rendszeres. Az egyik ellátott úgy nyilatkozott, hogy névnap, születésnap, húsvét és karácsony alkalmával szokott jelentkezni a gondnoka. Ami szintén jogsértő. Az ellátottjogi képviselő kilétéről nem is tudtak azok a bentlakók, akiket megkérdeztek erről az otthonban.

 

KategóriákMETÁL