Az Index derítette ki, hogy az az ominózus lakossági fórum, amelyen állítólag inzultálták, leköpték és megrúgták Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterér, szeptember 25-én volt, a Roma Parlament szervezte, és a Wesley János Lelkészképző Főiskolán tartották. A szervezők és több résztvevő sem emlékszik inzultálásra.

A cikk a hirdetés után folytatódikNa, persze, elég meglepő lenne (vagy legalábbis nem túl jellemző), ha a szervezők azt mondták volna, hogy igen, hibáztunk, vagy hogy nem tudjuk, történt-e ilyen, kivizsgáljuk. Mindenesetre egyáltalán nem kizárt, hogy ne nekik legyen igazuk, habár ebben az esetben igencsak érthetetlen lenne Bogdán László nyilatkozata. A Szabad Pécs kereste telefonon Cserdi polgármesterét, de egyelőre nem érte el, ugyanakkor hallottunk az elmúlt 24 órában olyan, nem megerősített információt is, hogy Bogdán László nemrég még monoklival a szeme alatt volt látható.

Bogdán László állítólagos inzultálásáról a HírTv szerkesztő-műsorvezetője adott hírt először, amit a Szabad Pécs is átvett.

Az Index mindensetre azt írja, hogy ők úgy tudják, a fórumon valóban jelen volt a Hír TV stábja, de a tévések nem maradtak végig ott, azt pedig, hogy később Bogdán Lászlóval mi történt, Péterfi Judit műsorvezető Bogdán elmondása alapján tudta meg később. Ami azt jelenti, hogy a Hír TV stábja nem látta, mi történt, vagy hogy történt-e egyáltalán bármilyen inzultus a fórum után.

A fórum résztvevői közül, név nélkül többen nyilatkoztak az Indexnek azt állították: egy teljesen békés esemény volt, nyoma sem volt agressziónak.

„Nem volt olyan közhangulat, hogy ilyenné fajuljon a helyzet. Én nem láttam agressziónak még a nyomát se, nem volt feszült a helyzet. Voltak viták, de indulatos megnyilvánulások sem” – mondta az egyikük.

Szerinte az eseményen 20-25 ember volt jelen, Bogdán pedig a végén jelezte, hogy sietnie kell, mert megy Kálmán Olga műsorába a Hír TV-be. Ott viszont egy szóval sem említette a polgármester, hogy kicsivel korábban leköpték és megrugdosták. 

Azt az Index is megjegyzi, hogy ez azért önmagában még nem jelenti azt, hogy ez ne történhetett volna meg.

Az est egyik szervezője, Horváth Aladár, a Roma Parlament egyesület elnöke az Indexnek azt mondta: hárman kísérték ki Bogdánt, egészen a taxiig, és aközben nem volt semmilyen inzultus, békésen váltak el. Sőt, abban maradtak, hogy folytatják a beszélgetést. Azt elismerte, hogy a fórumon voltak viták, de nem volt feszült a helyzet. ?A rendezvényünkön nem esett szó a menekültkérdésről, miközben több híradás az állítólagos leköpését és megrúgását ezzel hozza összefüggésbe?.

Horváth állítása szerint október 3-án ment ki a Facebookra tudósítás az eseményről, ekkor az egyik hozzászóló, Konok Péter történész ezt írta:

„Bogdán Laci elmesélte nekem: kifelé menet leköpködték és megrugdosták.”

A hozzászóló is Bogdántól hallotta tehát a történetet. Horváth ezt a hozzászólást október 9-én vette észre, és egyből kapcsolatba akart lépni a cserdi polgármesterrel, hogy megtudja, miért mondta ezt. De állítása szerint Bogdán sem a telefonhívásaira, sem az sms-eire nem reagált.

Horváth az Indexnek azt mondta: tanúk vannak arra, hogy Bogdánt semmilyen inzultus nem érte távozáskor, ezért is áll értetlenül a történtek előtt. Azt sem érti, Bogdán miért nem jelezte a szervezőknek, vagy miért nem tett feljelentést. Szerinte Bogdánnak kell tisztáznia, miért állított ilyet, ha nem teszi meg, Horváth jogi lépéseket fog tenni, mert az esemény és az azon résztvevők jó hírnevét sérti ez a történet.

KategóriákMETÁL