Múzeumi kiállítási tárgy helyett egy szeméttelepen lett kacat Pécsett egy Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész Szegények orvosát ábrázoló szobrából. A városvezetés viszont a szobor hollétéről való kérdésre azt írta az ügyet feltáró RTL Híradónak, hogy jelenleg biztonságos körülmények között tárolják az alkotást.

A cikk a hirdetés után folytatódikVagyis hazudtak a tévének, legjobb esetben fogalmuk sem volt, hogy éppen hol van, vagy úgy tudták, valóban más, valóban biztonságos helyen található az egykoron a városi fiókkönyvtár közelében felállított szobor. A legrosszabb és legcinikusabb verzió, ha tudták, hogy a szobrot egy szemétteleprte hajították ki, és úgy mondták azt az RTL Híradónak, hogy biztonságos helyen őrzik az 1983-ban elhunyt Vilt Tibor művét.

 

Ez éppen olyan, mintha egy Donatello-szobrot vinné szemétdombra egy regnáló városvezetés – fogalmazott az RTL Híradónak az esetről Böszörményi István szobrászművész.

 

Böszörményi szerint ez olyan szégyen, ami a múlt században nem fordulhatott volna elő. Vilt jó szobrász volt, nem volt kurzusművész, egy szakmabelinek megkérdőjelezhetetlen Vilt életműve.

 

 

Dr. Doktor Sándor 1978-ben felállított pécsi köztéri szobrának eltávoltításáról a személy politikai szerepvállalása miatt 2010 decemberében szavazott a városban kétharmados többséggel kormányzó pécsi Fidesz-KDNP-frakció. A szobrot 2011 júniusában emelték le a talapzatáról, és vitték ismeretlen helyre.

Vitatott személyiség

Dr. Doktor Sándor szülész-nőgyógyászt a szegények orvosának is nevezték, 1901-ben ő alapította meg a Pécsi Bábaképzőt (Pécsi bábaképezde), aminek első igazagtója is volt. 1908-ban azonban az elnöke volt a szakszervezetekkel együttműködő  Pécsi Nemzeti Tanácsnak, 1921-ben pedig közreműködött a Baranya-Bajai Szerb-Magyar Köztársaság kikiáltásában. A róla elnevezett utcát már korábban átnevezték, ma Hungária út a hivatalos neve Pécsett.

 

KategóriákMETÁL