A cikk a hirdetés után folytatódikHáromnapos tanácskozással, tartalmas előadásokkal és izgalmas vitákkal folytatta a 2018. évi országgyűlési választásokra való felkészülését a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, áll a szervezet sajtóközleményében.

November 17-e és 19-e között Baján, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában tanácskoztak az MNOÖ közgyűlési tagjai, a megyei német nemzetiségi önkormányzatok és a legnagyobb civil szervezetek vezetői, valamint az önkormányzat hivatalának és intézményeinek vezető munkatársai. Legfőképpen a közeljövő legnagyobb kihívásáról egyeztettek, arról, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata jövő tavasszal országos német listával száll versenybe a szavazók bizalmáért. A cél az, hogy minél több választópolgár felhatalmazásával teljes jogú német nemzetiségi képviselőt delegáljon a parlamentbe.

Mintegy 40 ezer, különféle érdek, értékrend és politikai preferencia alapján választó ember meggyőzése és bizalmának elnyerése szükséges ahhoz, hogy célt érjen az országos német önkormányzat törekvése, hangsúlyozták a sajtóközleményben.

Ehhez viszont szerintük elengedhetetlen az egységes, következetes és átható tájékoztatás – hangsúlyozta a választási kampánykommunikációt részletező előadásában Szeiberling Krisztina, az MNOÖ kommunikációs felelőse.

A véleménycsere szombaton, a közgyűlés idei utolsó ülésével folytatódott. A képviselők összesen 15 napirendi pontot vitattak meg, az egyik legfontosabb az országos önkormányzat jövő évi költségvetése volt. A tervek szerint 2018-ban is jelentős összeg jut oktatásfejlesztési projektekre.

Jóváhagyta a közgyűlés azt az elképzelést, amely szerint jövőre fontos feladatkörrel bővülhet a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet tevékenysége. A pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban működő intézményegység 2018-tól szakértő stábot tart majd fenn, amelynek feladata az lesz, hogy tanácsokat adjon a helyi nemzetiségi önkormányzatok által átvett oktatási intézményekben felmerülő problémák megoldására. 

A közgyűlés emellett több olyan napirendi pontot is jóváhagyott, amely a már jelenleg is jól működő oktatási intézmények további fejlődését, infrastrukturális bővülését garantálja; továbbá egyetértését adta a városlődi német nemzetiségi általános iskola és óvoda átvételéhez. Az országos német önkormányzat – ahogy eddig, úgy a jövőben is – kiemelten szorgalmazza, hogy bizonyos feltételrendszer megléte esetén minél több német nemzetiségi óvoda és iskola fenntartását vegye át az adott település német önkormányzata.

Az MNOÖ ugyanis a saját fenntartású német nemzetiségi iskolák hálózatának bővülésében látja a fiatalok identitásának, megfelelő nyelvi fejlődésének, valamint a német kultúra iránti fogékonyságának biztosítását.

A választási kampánnyal kapcsolatos eddigi eredmények és feladatok vasárnap délelőtti összegzését Koch Emil előadása követte. Az MNOÖ ifjúsági bizottságának elnöke a Svung nevű Facebook-oldalt mutatta be. Bár az említett felület még viszonylag új, de máris a magyarországi német fiatalok közkedvelt kommunikációs platformja.

A háromnapos kihelyezett közgyűlés zárásaként a résztvevők a Minority SafePack elnevezésű polgári kezdeményezésről hallhattak előadást: a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata maga is részt vesz az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának (FUEN) akciójában, amelynek az a célja, hogy 2018 márciusáig egymillió aláírás gyűljön össze annak érdekében, hogy az Európai Unió foglalkozzék az európai kisebbségek ügyével.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákPOP