A legtöbb házasulandót érinti majd az áremelés, de ezzel a több mint 30%-os drágulással is még mindig a középmezőnyben lesz a város.

A cikk a hirdetés után folytatódikMivel önkormányzati rendeletek szabályozzák, hogy hivatali időn és hivatali helyszínen kívül mennyit kell fizetni a házasságkötésért, ezért eltérő díjszabással találkozhatunk megye- és országszerte. Az esküvő/lakodalom szervezése során persze ez az egyik legkisebb tétel, de az árfekvés szempontjából eddig középmezőnyben szereplő Pécs most felzárkózik. Az áremelkedés a házasulandók döntő többségét érinti, hiszen csak nagyon kevesen kelnek csak egybe hivatali időben.

(Hogy az elmúlt években pontosan mennyien, azt megkérdeztük a városházától, ha esetleg válaszolnak, akkor ide majd egy szép infografika kerül.)

Frissítés: válaszolt az önkormányzat, tehát most már tudjuk, hogy a házasságkötések száma 2017-ben 695 volt, 2018-ban 705. 2017-ben hivatali munkaidőn túl 395, 2017-ben hivatali helyiségen kívül 192, 2018-ben hivatali munkaidőn túl 414, 2018-ban hivatali helyiségen kívül 208 házasságkötésre került sor Pécsen.

A térítésmentes – és nem túl romantikus – egybekelés továbbra is adott lesz, amennyiben hivatali időre vagyis munkanapra időzíti azt a pár. És, ha a hivatali helyiséget is bevállalják.

Az anyakönyvvezetői közreműködés abban az esetben is lehet ingyenes, ha hivatali időben a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. kezelésében lévő alábbi helyszínek valamelyike, azaz a Zsolnay Kulturális Negyed Parkja, Apostolos Terem, Panoráma Terem, Zsolnay Júlia Műterme, Zsolnay Étterem és Kávézó terasza, Cella Septichora, Ókeresztény Mauzóleum, Művészetek és Irodalom Háza – barokk szoba vagy a Boldogság Háza a választott helyszín. Persze ezekben az esetekben terembérlettel is kell számolni, ami azt jelenti, hogy minimum nettó 25 000 Ft-ot kell még fizetni.

Minden egyéb helyszín és időpont esetén díjat kell fizetni, ami a rendelet elfogadása esetén 15 000 Ft-ról 20 000 Ft-ra emelkedik. A díjnak egyébként kicsit több mint fele az anyakönyvvezetőnek a munkaidőn kívüli munkavégzésért járó összeg.

Megnéztük, hogy két közeli településen hogyan alakulnak most ezek a díjak. Mohácson ugyanennek a “többletszolgáltatásnak”, azaz a péntek délutáni és szombati házasságkötésnek a díja 21 000 Ft. A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésért pedig 41 900 Ft-ot kell fizetni.

Hosszúhetényben hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésre péntek délután 13-18, és szombaton 10-18 óra között kerülhet sor – kivéve, ha ezek éppen munkaszüneti napok (pl. március 15 péntekre esik). Hosszúhetényi lakóházban történő esketésért 15 000 Ft-ot kell fizetni, a többi lehetséges helyszínre is 25 és 35 ezer forintos díjszabás vonatkozik.

KategóriákPOP