A csütörtöki, viharos közgyűlésen a fideszesek végül megszavazták a 9,5 milliárdos rendkívüli kormányzati kölcsön igénybe vételét is, ami sokak szerint az önkormányzatiság legalább részleges vagy akár teljes feladásával is jár egyúttal. Cikkünk szerkesztett verziója a pénteki Magyar Nemzetben jelent meg nyomtatásban.

A cikk a hirdetés után folytatódikMajdnem másfél órán át tartott csütörtökon délután a vita a pécsi közgyűlésben az elhíresült 6,5+3 milliárd forintos állami gyorssegély-hitelről. Gulyás Emil (MSZP) felvetése az volt, hogy inkább banki hitelt vett volna fel Pécs a kormányzat engedélyével, mert akkor még az önkormányzat önrendelkezési joga megmardhatott volna, nem csorbult volna az önkormányzatiság. Amúgy szerinte vagy  a kormány a bűnös, mert alulfinanszírozza az önkormányzatokat, vagy a pécsi vezetés nem jó gazda – ezen a ponton vissza utalt arra, hogy 2014-ben Pécs adósságát (is) az állam átválllalta.

Kővári János (ÖPE) azt szorgalmazta, hogy húzza meg jobban a nadrágszíjat az önkormányzat, illetve keressenek olyan pályázati lehetőségeket, amelyekkel már rövid távon spórolhat a város – ezek egyike szerint szerezzenek Merza Péterék (Pécsi Városfejlesztési Zrt.) kb. 20-21 milliárdot, vegyenek belőle elektromos buszokat, 100 abból elég lenne a mostani 140 helyett, és szabják át a buszközlekedést,  ezzel a váltással ugyanis akár évente 1 milliárdnál is több lenne a megtakarítás.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint meglehetősen távol áll az igazságtól az, amit Páva Zsolték mondtak elhíresült  interjújukban, és amit azóta is kommunikálnak, mert azért azt nem lehetne szerinte segítségként tálalni, ami mellett a ?tűrni köteles? kitétel szerepel. Fogarasi Gábor (Jobbik) kontrázott: nem mentőövet kap a város, hanem béklyót.

Keresztes László Lóránt (LMP) is emlékeztetett Páva Zsolt 2015. Januári nyilatkozatára, amelyet a 2014-es adósságátvállalás után mondott, hogy Pécs akkor megszabadult ?a múlt béklyóitól és végre elrugaszkodhat?, kb. ugyanazt mondta akkor tehát, amit most, hogy új pályára állítják a gazdaságot, miközben erre nekik 2009 tavasza óta lett volna lehetőségük.

Az ellenzék tagjai közül elsősorban Fogarasi Gábor (Jobbik) és Keresztes László Lóránt (LMP) próbálta tudakolni azt, hogy miből is szeretnék ezt a hatalmas összeget, az Orbán Viktorék által előírt három év alatt visszafizetni. Főleg miközben eddig évente 2,5-3 milliárdos hiányt halmoztak fel (ahogyan arra a Szabad Pécs is rávilágított), de nem kaptak rá érdemi választ. 

Páva Zsolt polgármester annyit mondott, hogy valóban nem lesz könnyű a hitel visszafizetése, tervben van, hogy eladják azokat az ingatlanokat, amelyeknek jelenleg, és akár jó ideje sincs már számukra valós forgalmi értéke, mert nincs kiadva, üresen áll, akár felújításra vár. És mondott egy igen  érdekeset is, értse mindenki úgy, ahogy érti

 

?magánszemélyeket érintő adóemelés nem lesz Pécsett?.

 

 

 

via GIPHY

 

A két pécsi ellenzéki képviselő meggyőződése viszont az volt, hogy valójában egy háttéralkuról lehet szó, mentőövről a két pécsi országgyűlési képviselő-jelöltnek, s a pénzt végül nem kell visszafizetni, mert nem lehet, ez csupán Orbánék egy elkeseredett utolsó kísérlete arra, hátha ezzel be tudják még húzni Pécs mindkét, számukra igencsak  veszni látszó választókerületét jövő tavasszal.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL