Az Európai Tanács elnöke a Lengyel, magyar – két jó barát-ot is is elszavalta magyarul, s megemlékezett a Pál utcai fiúkról is pénteken, amikor a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa tiszteletbeli doktorrá avatta a Lengyel Köztársaság korábbi miniszterelnökét. Donald Tusk beszédében a kötelező udvariaskodás után sokkal keményebbre váltott. A diplomácia nyelvén, de jól érezhető módon Orbánnak és Moszkvának is üzent.

A cikk a hirdetés után folytatódikA magyar futballról is megemlékezett, de nem a dicsőséges Aranycsapatról, hanem a jelenről, beszédének annál a részénél, amikor azt sorolta, miben különböznek az európai nemzetek. „Habár nem beszélünk közös nyelvet”, „habár nem kezdünk el könnyezni az Örömóda alatt” úgy, mint a saját himnuszunk alatt, mégis egyetlen európai identitás létezik, és ez sokkal több mint egy földrajzi értelemben vett kontinentális identitás.  Itt mondta azt, hogy „habár nincsen közös futball válogatottunk (hű, sajnálom, pedig figyelmeztettek, hogy ne hozzam fel a magyar labdarúgás fájdalmas témáját)”. És itt már kezdetét vette egy finom, elegáns, s egyre keményebbé váló utalás és kiszólás-sorozat, amellyel nem csak Orbánnak és az illiberális államnak vagy Moszkvának üzent, de úgy tűnt, válaszol Orbán Viktor szeptember elsején elmondott pécsi beszédére is.

Ilyen elegáns, finom utalásokkal operáló beszédet valószínűleg ma csak olyan politikusok tudnak mondani, akik éltek a Vasfüggönyön túl a 60-as, 70-es, 80-as években is. És e tekintetben jó helyen mondta el beszédét Donald Tusk, hiszen valószínűleg érteni is a Vasfüggönyön túl értik igazán ezt a beszédet Európában. Mindemellett nagyon világos és tiszta megfogalmazásokat és álláspontot is tükrözött Tusk köszöntője, amelyről a pécsi hallgatóság egyik tagja később lapunknak azt mondta, szerinte olyan erős beszéd volt Tuské,  hogy az európaiság új manifesztuma is lehetne.

Donald Tusk a személyes hangvételű köszöntőbeszédben úgy fogalmazott, hogy számára

európainak lenni egy ok a büszkeségre, és rendületlenül hisz az Európai Unió jövőjében és céljaiban, ellentétben a manapság divatos ?euroszkeptikus? trendekkel.

A migránshelyzettel kapcsolatban hangsúlyozta: meg kell védeni határainkat, ugyanakkor távol kell tartani magunkat a rasszizmustól és az idegengyűlölettől.

?A migrációs válság és az agresszív szomszédok által elkövetett fenyegetés mind megmutatták, mit is jelent az európaiak számára, hogy közös területtel és közös határral rendelkeznek.

Paradox módon a bevándorláspolitikával kapcsolatos viták és konfliktusok ellenére is rájöttünk arra, hogy a területünk és a határaink egy közös felelősség és egy közös jó, amely védelmet és cselekvést igényel mindannyiunktól.

Elutasítok sok olyan ésszerűtlen, sőt néha veszélyes érvet, amelyeket gyakran hangoztatnak az európai nyitottságról és toleranciáról szóló vitákban. Nem fogadom el az agresszív retorikát a menekültekről és a bevándorlókról folytatott megbeszéléseken, mert azok a múlt legrosszabb képeit idézik fel az emlékezetünkben.?

A volt lengyel kormányfő beszédének jelzésértékű volt az a része is, amikor Szent István Imre herceghez intézett intelmeiből idézett egy ismert részt, ezt:

?Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak.”

De talán még ennél is egyértelműbben fogalmazott, illetve üzent a beszéde végén

?Számomra a legfontosabb európai értékek továbbra is az emberi és a polgári jogok, a szólás- és a lelkiismereti szabadság, a jogállamiság és a kisebbségi jogok tiszteletben tartása. Úgy vélem, hogy ezeknek az értékeknek a fennmaradásában az egyetlen garancia a liberális demokrácia, amely a világ számos sarkában megkérdőjelezhető. Tökéletlen, törékeny, állandó erőfeszítésre és gondozásra szorul. Alulértékelt és sérült, időről időre védtelen, de ha önöknek, csakúgy, mint nekem, a legfontosabb érték a szabadság, akkor mégiscsak ez az egyetlen alternatíva?.

Donald Tusk Pécset, szülővárosával, a lengyelországi Gdanskkal együtt európai mikrokozmosznak nevezte, a maga egyedi történelmével, kultúrájával.

?Pécs egy metafora Európa számára, benne Magyarország első egyetemével, a székesegyházzal, a városházával, vagyis mindazokkal a védjegyekkel, melyek egy-egy európai települést egyedivé tesznek. A pécsi egyetem pedig a legalkalmasabb helyszín az európai hitvallás hirdetésére.? – fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

A magyar kormány részéről Horváth Zita, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár érkezett Pécsre Donald Tusk díszdoktorrá avatására, illetve a Külügyminisztérium munaktársai vettek részt a szervezésben. Habár úgy volt, hogy Balog Zoltán is itt lesz, rajta volt a korábbi vendéglistán is, de ő nem érkezett meg Pécsre. A közeli Komlóra eljött az emberminiszter, egy avatón vett részt. Nem hivatalos, nem megerősített információink szerint a magyar kormány részéről előzetesen bekérték Donald Tusk köszöntőbeszédét, s azt követően mondták le a miniszteri jelenlétet. 

A díszdoktori címre történő felterjesztésben, az Európai Tanács elnökének méltatásaként a PTE egyebek mellett azt írta, hogy ?Tusk egy történész végzettségű lengyel politikus, akinek mind hazai, mind európai életműve szorosan kötődik a magyar, valamint a regionális és európai történelemhez, és méltó arra, hogy elnyerje a PTE díszdoktori címét”.

Bódis József, a PTE rektora úgy fogalmazott, hogy a pécsi egyetem 650 éves jubileumi ünnepség-sorozatában kiemelt helyet foglal el Donald Tusk pécsi egyetemi díszdoktorrá fogadása. Azt remélte, hogy az Európai Tanács elnökének díszdoktorrá avatásával a PTE tovább erősödik, és ez is egy fontos esemény azon az úton, amelynek célja, hogy a pécsi egyetemből egy kiemelten magasan jegyzett, nemzetközileg is ismert felsőoktatási intézmény alakuljon.

A záróbeszédet Páva Zsolt, Pécs polgármestere mondta, aki abbéli reményét is kifejezte, hogy a közép-kelet európai államok az Európai Unió még erősebb szereplői lesznek a jövőben.

?Donald Tusk személye e folyamatban komoly lehetőségeket is hordoz magában. Éppen ezért a kontinens egyik legrégebben alapított egyeteme és Pécs városa büszke arra, hogy a helyi universitas díszdoktorai között tisztelheti az Európai Tanács lengyel elnökét.?

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL