http://szabadpecs.hu/hogyan-segithet-nekunkÚgy tűnik, a magyar kormány kölcsönből fogja megoldani a Testnevelési Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tervezett felújítását és fejlesztéseit: az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) ugyanis 635 millió euró értékben hagyott jóvá hitelt hat különböző fejlesztési projektre, amelyből 92 millió eurót az Orbán-kabinet nyert el, írta meg az alaphírt elsőként a Magyar Nemzet.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt egyelőre nem tudni – írja a Magyar Nemzet ?, hogy a majdnem 28 milliárd forintos összeget miként osztják majd el a két beruházás között. A CEB indoklásában szerepel, hogy mindkét egyetemet – ahol 22 ezren tanulhatnak mintegy 1300 tanártól – vonzóbbá tennék a helyi és a külföldi diákok számára. Egyébként mindkét egyetemnél a kivitelezési munkákat már korábban a ZÁÉV Zrt. nyerte el, és a zalaegerszegi cégnek ez a harmadik, jelenleg zajló egyetemi projektje, ugyanis Kecskeméten a Pallas Athéné Egyetemet is ez a cég építi. Arról, hogy a ZÁÉV lehet a befutó, a Szabad Pécs írt elsőként, ITT, és nekünk is erősítette meg azt a hírt a cég, hogy indulni fognak valóban a kiíráson.

Mint ismert, a Pécsi Tudományegyetem egy új orvoskari épületet kap, és ez a 11 200 négyzetméteres új egység a pécsi Modern városok program központi eleme lesz. A megvalósításra 30 hónap áll rendelkezésre, a beruházás látványos része tavasszal indulhat meg. A nemzetközi szintű és hallgatóbarátnak hirdetett kampusz ötszintes, legyező alakú épület lesz, amely kapcsolódik a jelenlegi oktatási tömbhöz. Ráadásul 20 ezer négyzetméteren megújítják a Szigeti úti telephely zöldterületeit is. Az új orvosi kar építése mintegy 10,5 milliárd forintba kerül, de a kontraktus opciós tételként tartalmazza a meglévő elméleti tömb részleges felújítását is. A további tervek része, erről is a Szabad Pécs írt elsőként, hogy a kampusztól délre eső területen 2700 négyzetméteres, új fogászati klinika épül az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 2 milliárdos forrásából, de a klinika kivitelezőjét még nem ismerjük, ugyanis a közbeszerzési eljárást szintén tavasszal írhatják majd ki. A két fejlesztés egyébként együtt akár a 20 milliárd forintot is elérheti.

Azt viszont már a Reflektor emelte ki, hogy az, hogy a 92 millió eurós kölcsönt a magyar kormány a menekültek integrációját is segítő banktól venné fel. Az Európa Tanács bankját (Council of Europe Development Bank, CEB) ugyanis a II. Világháború után közös európai erővel hozták létre, részben épp a menekültek, kényszer-kitelepítettek, a lakhelyüket elhagyni kényszerülők helyzetének javítására, sőt, eg összetartó, ?nyílt társadalom? megteremtésére hozták létre.

A Reflektoron azt is kiemelik, hogy érdekes módon a Testnevelési Egyetem weboldalán a fejlesztésről publikált beszélgetésben a rektor nem említi az európai kölcsönt. Ugyanígy nem található információ erről a szakmai lapban közölt cikkben sem, igaz ebből legalább kiderül,hogy a TF projektjével megbízott programiroda vezetője (Gyetvai Árpád) korábban miniszteri biztos volt.

Ugyanígy, a pécsi egyetem weboldalán a fejlesztést részletező cikkben sem található információ arról, hogy ?külföldről támogatott projekt?-ről van szó. (Érdekesség, hogy ezek szerint a civil szervezetektől eltérően az állami beruházásoknál nem kötelező a  külföldi támogatásokat/hiteleket feltüntetni!

A Reflektor összegyűjtötteazt is, hogy más térségbeli államok, mire és mennyit kértek ugyanettől a banktól. Bosznia-Hercegovina 2,5 millió eurót kért mikrohitelezésre háztartások,  kisvállalkozások és gazdálkodók részére, elsősorban épületek szigetelésére és fűtés korszerűsítésre. Csehország 100 millió eurót kapott a folglakoztatási helyzet javítását szolgáló befektetések támogatására, többek között a tömegközlekedés fejlesztésére, stb. Németország 50 millió eurós hitelét a Dél-Szászországban a tömeges bevándorlás miatt bekövetkezett demográfiai helyzet kezelésére fordítja.  A magyar kormány által igényelt 92 millió eurós hitelből a sajtóanyag szerint a felsőoktatási rendszer fejlesztésére, azoknak a helyi és külföldi diákok számára történő még vonzóbbá tételére költik,  s a fejlesztés 22 ezer diák, és 1300 oktató  javát szolgálja majd. Olaszország a pénzt (100 millió eurót) kis-és közepes vállalkozások számára nyújtott mikrohitelekre, Hollandia (290 millió eurót) a lakossági épületek energiahatékonyságának fejlesztésére költi.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL