Amit vasárnap avattak fel Pécs-Patacson, a pécsi származású kisgazda politikus szülőházában. Február 25-én, mert ez a nap a Független Kisgazdapárt főtitkára, Kovács Béla 1947-es, kommunisták általi elhurcolásának napja, s 2000. óta egyben a kommunizmus áldozatainak emléknapja is.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Erős társadalom csakis igazságra épülhet. Ezt a fideszes Hoppál Péter mondta vasárnap.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, péxcsi országgyűlési képviselő az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott, hogy

 

„Ez a ház egyben tanúságtétel is, az igazság megismerésének eszköze. Feladata mától emlékeztetni mindenkit az elkövetett és elszenvedett bűnökre, és őrt állni afölött, hogy a borzalmakat senki se követhesse el újra” – fogalmazott a fideszes politikus, megjegyezve: „főleg azok ne, akik egyszer már ezt megtették velünk és egész Magyarországgal”.

 

Hoppál Péter szerint országos jelentőségű emlékhely született, ami azért is fontos, mert emlékezni és emlékeztetni sokáig tiltott és büntetendő cselekmény volt a kommunizmus által sújtott Magyarországon, egy időben pedig   hétköznapivá váltak az elhurcolások, bebörtönzések, kínzások, fenyegetések és a gyilkosságok. Erős társadalom viszont csakis igazságra épülhet.

 

 

Páva Zsolt, Pécs polgármestere Kovács Béla  hitelességét emelte ki Az emlékház interaktív kiállítása korabeli fotókon, újságcikkeken, leveleken és más dokumentumokon keresztül mutatja be a kommunista diktatúrát, és egyebek mellett rendhagyó történelemórákat is lehet majd itt tartani. Az emlékház kialakítása 50 millió forintba került diákok számára is tartanak majd.

 

 

A pécsi önkormányzat néhány évvel ezelőtt vásárolta meg Kovács Béla szülőházát, azzal, hogy majd felújítja, és kialakítja belőle az emlékházat. Később, már a vásárlás után derült az ki azonban, hogy az épületet nem lehet már megmenteni, ezért azt teljesen újjá. Kellett építeni. Kovács Bélát 1947. február 25-én, jogellenes módon letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták.

KategóriákPOP