Méretre bizonyára a legnagyobb műalkotásával gazdagodott kedden Pécs városa a Magyar Kétfarkú Kutyapárt helyi passzivistái és egy graffitiművész összefogása, meg némi célzottan eltékozolt kampánypénz révén. A belvárosból Pécs keleti oldalára is rácsodálkozó óriási kutyaportréval további tervei is vannak a viccpártnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikHatalmas graffitivel gazdagodott Pécs kedden, ekkor avatták fel ugyanis a Búza téri Corso Hotel oldalára fújt falfestést, a TakerOne néven tevékenykedő streetart-művész alkotását. Egy korábbi, összetett fejlesztési elképzelés szerint itt üzlet- és/vagy szolgáltatóközpontot terveztek, mélygarázzsal, de végül csak egy másik beruházó épített hotelt. A félbemaradt építkezésre néző tűzfalon egy kölyökkutya portréja látható, amely egy origami-kutyára (stílszerűen kétfarkúra) csodálkozik rá. Azon túl, hogy Pécs minden bizonnyal legnagyobb felületű műalkotása született meg itt mindössze három hétvége munkájával, egyetlen ember keze által, a falfestés megvalósításának története is mesébe illő – amint azt Pincehelyi Zita, a viccpárt képviselőjelöltje felidézte az avatáson. 

Miközben a környéken két párt plakátjait is éppen kapargatták az oszlopokról, hogy a határidőre eltüntessék a választási küzdelem nyomait, egyértelmű volt, hogy a viccpárt kampányának rendkívül látványos bizonyítéka még jó ideig itt marad. Nem is rövid távú üzenetnek szánták, hiszen a Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alapból valósult meg, hasonlóan számos más közösségépítő, helyi ügyeket segítő akcióhoz. Pincehelyi Zita felidézte, hogy az állami költségvetésből elérhető, választási kampányra fordítható pénz kreatív elköltésére pályázott a Kutyapárt helyi csoportja, akik régóta tervezték egy nagy falfestés megvalósítását. Ráadásul helyet is kaptak hozzá a hotel felajánlásaként – miközben a Budapestről indult, a világ számos pontján alkotó TakerOne szintén pályázott az MKKP alapjához egy hatalmas freskó megfestésére, csak helyet nem talált hozzá. Pécsen találkozott tehát össze a közpénz, az ötlet és a civil kurázsi – ezután már csak jó sok festékre, építkezési állványra és három hétvégére volt szükség, hogy az elnyert pályázatból elkészüljön a falfestés. 

A párt passzivistái elárulták: mintegy félmillió forintba került a kilenc emeletnyi tűzfal felállványozása, és még mintegy 300 ezerbe a festés. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a hotel az egyedül dolgozó alkotó teljes ellátásáról is gondoskodott a hatnapos munka idején.

 

 

A keddi avatóünnepség utózöngéi – Fotó: Szabad Pécs 

A keddi avatást egyébként nemcsak a papírkutyát szaglászó kölyökkutya portréja telítette cukisággal, a kutyapártosok bemutatták és osztogatták azt a mesekönyvet is, amely szintén a kampánypénzt felhasználva készült, és országosan terjesztik. Hangzatos bejelentésből is jutott a délutánra, mintha csak tartana még a választási ígérgetés:

az MKKP passzivistái kijelentették, hogy a freskó nekik valójában nem tetszik és alkalomadtán azonnal lefestik az egészet fehérre – amint a város vezetői gondoskodnak róla, hogy a befektetők visszalépése után félbemaradt építkezés befejeződésével hozzáférhetővé váljon az elkerített terület.

Kézzelfoghatóbb ígéret is akadt, hiszen a kampánypénzből van még helyben elkölteni való, amit a pécsi kutyapártos passzivisták Pécsbányán egy óvodai játszótérre fognak fordítani.

KategóriákMETÁL