És amúgy nem kormányváltásra, hanem rendszerváltásra van szükség. Azt is mondta szerdán este Pécsett, Mellár Tamás fórumán, meghívott vendégként, hogy április 8. szerinte mindenképpen történelmi nap lesz, mert vagy a kormányt váltják le, vagy az ellenzéket. Cikkünk szerkesztett verziója a Magyar Nemzet online kiadásában jelent meg szerda este. Az új, független hódmezővásárhelyi polgármester Mellár Tamás pécsi közgazdász professzorral, az Összefogás független országgyűlési képviselő-jelöltjével (Baranya 1.) tartott sajtótájékoztatót Pécsett a fórum előtt.

A cikk a hirdetés után folytatódikMárki-Zay azt mondta, hogy bár a remélt többpárti ellenzéki összefogás elmaradt, vagy legalábbis késik, legalább ők, a civilek össze tudtak fogni, és példát mutatni. Fontos eredménynek tartja, hogy már mind a 106 egyéni országgyűlési választókerületben fel tudtak mutatni egy esélyes vagy legesélyesebb ellenzéki jelöltet, amelyet a Közös Ország Mozgalom portálján vagy az által indított oldalon is kikereshetnek a választók. Ezzel pedig segíteni tudnak azoknak, akik hajlandók a taktikai szavazással élni (legerősebb(nek tartott) ellenzéki jelölt/legszimaptikusabb ellenzéki párt) a kormányváltás érdekében.

Márki-Zay arról is beszélt, hogy nem véletlenül rendszervaltas2018.hu az általa létrehozott portál neve, mert szerinte ez a választás nem a kormányváltásról, hanem rendszerváltásról szól.

 

 

Megkérdeztük, hogy amennyiben ez létrejönne, és a Parlamentbe bejutó ellenzéki pártok kerülnének többségbe, elképzelhetőnek tartja-e, hogy bármelyik ellenzéki párt összeáll, és kormányt alakít a Fidesszel, illetve ha ez mégsem következik be, akkor alakulhat-e szakértői kormány, és annak lehet-e ő a ?pártok felett álló? közös miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péter azt mondta, hogy nem tartja elképzelhetőnek azt, hogy bármelyik ellenzéki párt összeállna Orbán Viktorékkal. Ő is szakértői kormányt szeretne, független, nem pártokhoz köthető miniszterekkel, és szerinte egy ilyen kormány fel is tudna állni, és sikeres lehetne. Azt is megkérdeztük, hogy lesz-e elszámoltatás, ha többségbe kerül az ellenzék, és milyen módon képzelik el.

 

Mellár Tamás, Balogh Robert pécsi író-közíró, az est moderátora és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a pécsi Corso Hotelben szerda este

 

Nem kapott még felkérést ilyen esetre miniszterelnöki posztra, de ha kapott is volna elutasította volna, vagy ha kapna a jövőben, elutasítaná. Úgy vélte, hogy nála sokkal tapasztaltabb és rátermettebb emberek vannak ebben az országban. Mellár Tamást is annak tartja, de újra azt mondta, hogy Bod Péter Ákost ajánlaná, mint integratív személyiséget. Már csak azért is érdekes Bod Péter Ákos személye, mert 2006-ban Orbán Viktor is őt javasolta miniszterelnök-jelöltnek.

Az, hogy a szakértői-koalíciós kormány egy vagy két évig működne, még kérdés, de az biztos Márki-Zay Péter és Mellár Tamás szerint is, hogy a demokratikus intézményrendszer visszaállítása, a választási törvény átírása után valamikor új választást kellene majd kiírni, amelyen egyébként egy megtisztult Fidesz, vagy a Fidesz után felálló új jobboldali párt erős lenne, akkor Márki-Zay is szavazna rá, vagy egy új KDNP-re is akár. Az ügynökakták megnyitása, a médiarendszer egyensúlya, a pártfinanszírozás kérdésének a rendezése is biztosan a szakértői-koalíciós kormánytól megoldásra várna.

Az elszámoltatásra Márki-Zay és Mellár szerint is szükség van, de csak a törvényes keretek betartásával, amelynek első lépése a nemzeti intézmények demokratikus rendjének a visszaállítása lenne, élén azzal, hogy Polt Péter a főügyészt visszahívják.

A pécsi Corso Hotelben tartott szerda esti fórumra nagyjából százhúsz-százharminc érdeklődő volt kíváncsi a helyszínen. Márki-Zay arról beszélt, hogy szerinte ez a rendszer már megbukott, csak az a kérdés, hogy mikor következik ez be, de ez elkerülhetetlen. Ő persze bízik abban, hogy már most vasárnap ez megtörténik, de ha nem most, akkor egy vagy két, persze az is lehet, hogy csak négy év múlva, de meg fog történni. Viszont szerinte bárhogyan is lesz, az ami eddig volt, már nem folytatódhat ott április 9-én, ahol 8-án abbamaradt. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nem Orbánt kell leváltani, hanem az ?orbánizmusnak? kell véget vetni.

KategóriákMETÁL