PÉCS Idézzük az önkormányzat sajtóközleményét: „Újságírói, publicisztikai és főszerkesztői tevékenységének, valamint a pécsi közéleti média megújításában elért sikerei elismeréseként a Várady Ferenc-díj kitüntetést adományozta Pécs Pauska Zsolt újságíró részére. A díjat pénteken este adták át a Pécsi Galériában.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A mohácsi származású, ötvenkét éves újságíró a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen szerzett testnevelő tanári diplomát 1988-ban. Ezt követően végezte el a budapesti Bálint György Újságíró Iskolát.

A ?80-as években dolgozott az egyetem lapjánál, az Universitas-nál, illetve 1986-tól a Dunántúli Naplónál jelentek meg eleinte kizárólag sport, később közéleti témájú cikkei. 1990-ben lett a Baranya megyei napilap főállású munkatársa, később rovatvezetője, 1997-ben pedig főszerkesztője.

Pauska 1995-ben az ELTE-n politológusként diplomázott. 2004-ben a Budapesti Reggel főszerkesztője lett. A lap 2004 októberétől 2005 novemberéig működött. Nem volt sikertörténet, sőt, hatalmas buktának bizonyult, a kiadó rengeteg pénzt ölt bele, akkori piaci becslések szerint ez akár több milliárd forint is lehetett. Az olvasókat nem nagyon érdeklő lapot Pauska fél évvel az indulása után és a bezárása előtt otthagyta, és 2005 tavaszától újra a Dunántúli Napló főszerkesztője lett. Nem sokáig. 2006-ban ismét távozott. Azt követően megalapította saját lapját, az internetes Pécsi Újságot, amelynek később több online társlapját is elindította, ezek jelenleg is működnek. Pauska a tulajdonos-működtető szerepkör mellett a főszerkesztői teendőket is ellátta.

2002-ben még szent volt a béke Tollerrel. Egy évvel később utóbbi felmondta a szerződést, és megkezdődött az adok-kapok

 

2015 tavaszán a közmédiához került, a híradó.hu főszerkesztője lett. Még előtte – formálisan mindenképpen – kivonult az online portálokat működtető cég tulajdonosi szerepéből, a főszerkesztői feladatokat pedig egy addig a Dunántúli Naplónál dolgozó egykori beosztottjára, Máté Balázsra bízta. Ténylegesen nem sokáig látta el a közmédiánál a főszerkesztői teendőket, végleges távozása előtt hosszú hónapokig (2016 januárjától) már nem is szerepelt az újság vezetői között az impresszumban, hogy miért, nem került nyilvánosságra.

Ezt követően, 2016 októberében nevezték ki Magyarország leggyorsabban gazdagodó embere, Mészáros Lőrinc tulajdonolta Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatójává.

Pauska az elmúlt esztendőkben újságíróként már nem volt túl aktív, kétszer is felhívta magára azonban az országos média figyelmét. Előbb 2010-ben, amikor a PécsiÚjság.hu főszerkesztőjeként jegyzett véleménycikkében az Index egyik, a pécsi Európa Kulturális Fővárosa címről és programról szóló kritikus cikkére reagálva (az újságíróknak) azt írta: ?Pesti majmok bekaphatjátok!?. Két évvel később 50 ezer forintos ?nyomravezetői díjat? ajánlott fel annak, aki előkeríti Gyurcsány Ferenc pécsi egyetemi diplomamunkáját. Volt még egy érdekes írása 2014 őszén, amolyan nyílt levél féleség. A tervezett internetadó kapcsán egyenesen a kormánypártnak címezte a szöveget. ?Kedves Fidesz, aki jót akar, annak időben kell szólnia, ezért írok most itt (is) nektek? – kezdte barátian Pauska. A vége is sokat mondó: ?Asszem elég direktben fogalmaztam. Ha mégsem, és lenne, aki további érveket vár, hívjon nyugodtan, tudjátok a számom.? Korábbi véleménycikkei egyébként akkor tűntek el a Pécsi Újságról, amikor kinevezték a közmédiához főszerkesztőnek.

Még ma is számos fideszes politikus tudhatja a számát, közülük évtizedek óta kiváló kapcsolatban van Páva Zsolttal, aki 1994 és 98 között is Pécs polgármestere volt, hogy aztán valami furcsa és kifürkészhetetlen okból Toller László színre lépésétől (1998) kezdve annak balesetéig (2006) ne induljon a városvezetői székért, noha, információink szerint, többször is kapacitálták erre helyi fideszesek. Pauska dunántúli naplós regnálása alatt az 1998-tól újra jogászként tevékenykedő Páva 2003 tavaszától 2004 legvégéig kéthetente jogi tanácsadást tartott az olvasóknak a lap Engel János úti székházában, ez is mutatja az akkori főszerkesztőhöz fűződő szoros kapcsolatát.

Talán véletlen, talán nem, de Pauska éppen akkor kezdte el Pávát a maga eszközeivel előtérbe tolni, felépíteni (2003 március legvégén), amikor a Toller vezette önkormányzat felmondta a Naplóval a városi honlap üzemeltetésére kötött szerződést (2003 április), s amikor kezdett elmérgesedni a viszony a szocialista városvezető és a főszerkesztő között. Pauska ezzel nem kis reklámot biztosított a 2006 őszén aztán a polgármesterségért induló fideszes politikusnak, (aki vélhetően anyagilag sem járt rosszul a naplós kapcsolattal), s akihez tömött sorokban jöttek kéthetente az emberek és a lapban rendszeresen megjelent a neve. Ez is mutatja, Pauskának mindig voltak a politikát aktívan alakítani kívánó ambíciói.

Nem csak Pávával, hanem a 2010-es évek első felében a fideszes városvezetés által irányított önkormányzati cégekkel is kitűnő üzleti kapcsolatokat ápolt Pauska akkori cége. Az Átlátszó ezt írta 2013-ban: ?a Pécs Holding Zrt.-vel 2009-ben és 2010-ben bruttó 6 milliós, 2011-ben pedig 4,95 millió forintos szerződést kötött a Pécsi Újságot kiadó Equator Média Kft. ?kommunikációs szolgáltatásra?.

A Mészáros-féle Mediaworks menedzsmentjében illusztris társaságba került. Olyan jó nevű médiaipari szakmunkásokkal dolgozik együtt, mint Liszkay Gábor ex-Magyar Nemzet-főszerkesztő vagy Csermely Péter ex-Magyar Idők-főszerkesztő.

Pauska Zsoltot megpróbáltuk megszólaltatni a tegnapi rendezvényen, de nem kívánt nyilatkozni.

KategóriákMETÁL