Olyan kormányellenes tüntetést tartottak Pécs főterén vasárnap este, amely sok szempontból különleges volt. A beszédek okosak, kulturáltak voltak, ráadásul úgy szóltak az újra hatalomra jutott kormány és annak politikája ellen, hogy közben a Fideszre szavazókhoz is szóltak, védelmükbe véve a szerintük megtévesztett embereket. A szervező egy olyan pécsi énekesnő volt, Fülöp Eper Flóra, akinek pénteki koncertjét amiatt mondták le még korábban, mert megszólította Karácsony Gergelyt az utcán, kampány-időszakban, édesapja videót is készített róla, amit feltettek a Facebookra.

A cikk a hirdetés után folytatódikKétezernél is többen lehettek vasárnap este, az elmúlt tizenöt évben biztosan nem láttunk ennyi embert a pécsi Széchenyi téren politikai tüntetésen, pláne egy frissen megválasztott kormány ellen. És ez, akár bevallják, akár nem, világos üzenet a kormánynak, hogy hiába nyertek, hiába nyertek ismét kétharmaddal (pont kétharmados többséget szerezve az új parlamentben igazság szerint), nagyon sokan elégedetlenek velük, és nem akarták, hogy újra hatalomhoz jussanak. Ráadásul azok, akik vasárnap kint voltak Pécs főterén, és kint voltak szombaton a budapesti Operaháznál, majd a Parlament előtt, gondolkodó, kritikus és cselekvő emberek. Ráadásul egy vidéki városban is komoly tömeg mozdult meg az Orbán-i politika ellen. Vagyis az üzenet az volt, hogy az, ami eddig volt, az úgy nem mehet tovább, hiába kaptak ismét minden más korábbi kormánytól eltérő nagy felhatalmazást.

 

Olvasói fotó

 

 

Olvasói fotó

 

 

És, ami még figyelmeztető jel lehet, az az a, hogy amiképpen szombaton a fővárosban, úgy vasárnap Pécsett is a legkülönbözőbb korú és ideológiában hívő emberek jöttek össze, hogy tiltakozzanak.

 

 

A rendezvény szervezője és utolsó szónoka, Fülöp Eper Flóra azt kérte, hogy mindenki békében menjen haza, majd azt mondta búcsúzásképpen, hogy folytatják.

 

Olvasói fotó

KategóriákMETÁL