Ezren voltak kíváncsiak pénteken este három rocksztár-alkatú, jóképű fiatal fiú pécsi fellépésére (aka. a Felházra), akik között a szupersztár egyértelműen Orbán Gáspár, Orbán Viktor miniszterelnök fia volt. A Felház első alkalommal tartott nagyrendezvényt a pécsi sportcsarnokban, elképesztő technikával, és a karizmatikus, leginkább pünkösdista modern kisegyházakra jellemző koreográfiával.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Találkoztam egy fiatal lánnyal, aki éjjeli műszakba ment dolgozni, de amikor meglátott, azt mondta, hogy itt van a teljes havi fizetésem, mert tudom, hogy jó célra, isten szolgálatára fogod fordítani ? és én tudtam, hogy isten nem hagyja, hogy ez a lány másnap éhezzen? – egy helyes, sőt kifejezetten csinos fiatal budapesti lány mondta ezt kissé megszeppenve pénteken este a pécsi Lauber Dezső sportcsarnok színpadán a mintegy ezerfős közönségnek. A Felház tartott olyan nagyrendezvényt, istentiszteletet, térítést, amelyre Pécsett eddig még nem volt példa. Mint el is hangzott, körülbelül kétszáz segítő önkéntes volt jelen, emellett kb. 150-200 főre tettem a legalább 30 éves résztvevőket, azaz az érdeklődők, vagy már az egyház megjelent tagjai közt körülbelül 60 százalék volt a tizen és huszonéves fiatal, nem beszélve arról, hogy az önkéntesek többsége is harminc alattinak tűnt.

Karizmatikus, keresztény

A Felház karizmatikus keresztény kisegyház, amely arról híresült el az elmúlt években, hogy Orbán Gáspár, Orbán Viktor miniszterelnök fia az egyik vezetője. Sőt, több is ő annál a pécsi rendezvény tapasztalatai alapján, gyakorlatilag rocksztár-státuszban van, de erről még később szólunk.

 

A nagy pillanat a pénteki pécsi Felházon: Orbán Gáspár szól isten népéhez, és együtt kiáltanak, hogy a mennyben is meghallják a megtérők miatt hatalmas bulit csapó, táncoló angyalok

 

 

 

Adakozzatok

A fiatal lány beszéde ugyanis nem csak azért volt érdekes, mert a bemelegítő rész utáni első komolyabb etapnak az első előadása volt az ővé, amely rögtön arról szólt, hogy adakozzanak a hívek és a részt vevők, ha tudnak. És nem csak az hangzott el ennek kapcsán ennek a bájos lánynak a szájából, hogy a pénzünk az nem a miénk, hanem istené: ?Tudtátok, hogy a pénzünk az nem a miénk, hanem istené??.

Isten mondta, mit mondjon ?az alházasnak?

Hanem az is, hogy a szép fiatal lány izgult azon, hogy vajon mit is mondjon a pécsieknek, de tegnap isten szólt hozzá, és elmondta, mit kell majd a színapdon mondania. És azért sem izgult azon, hogy vajon ki, mit fog szólni rá, és hogy esetleg emiatt kidobhatják az ?Alházból?, mert isten szólt hozzá, ő mondta, hogy miről beszéljen.

Isten hozott, de tényleg

Mindeközben a kivetítőn az ?Isten hozott, de tényleg? feliratot felváltotta az adószámról szóló üzenet. A rögtön utána az egybegyűltekhez szóló Prekopa Donát el is mondta, hogy nem szokás, sőt első alkalommal fordult elő az eddigi ?felházak? alkalmával, hogy az adománygyűjtésről szólt az első előadás, de ha már így alakult, akkor nagyon kér mindenkit, hogy aki tud, az adakozzon, és ők azt nagy megbecsüléssel fogadják, amit isten szolgálatára fognak fordítani.

 

 

A hitük nagyon erősnek tűnt

Ezen a ponton talán sokan arra gondolnak, hogy egy újabb olyan kisegyházról, keresztény mozgalomról van szó, amely valójában a pénzgyűjtésről, hatalomról, befolyásolásról szól, de egészen véletlenül olyan helye ültem le pénteken a pécsi sportcsarnokban, amelyről ráláttam a backstage-re. A rendes nagykoncertre alkalmas méretű színpad két oldalán két hatalmas kivetítő volt, és éppen azon az oldalon lévő mögött várakoztak a fellépők, ahol ültem.

A Felház vezetői, Orbán Gáspár és Prekopa Donát akkor is a szerepükben voltak, amikor nem látszottak. Ha nem is folyamatosan, de majdnem végig a színpad mögött  is pörögtek, táncoltak, felemelték a kezüket – a révület akkor is folytatódott, amikor éppen nem ők álltak a színpadon.

Külsőségeiben rockkoncert

A Felház több külsőségében éppen olyan volt, mint egy pop- vagy rockkoncert, kivetítőkkel, zenével, számos kamerával, és a biztonsági előírásoknak megfelelő kiszolgáló, segítő és technikai személyzettel, mentősökkel, őrökkel, hangosítókkal, operatőrökkel.

Mondjuk, listaáron bele is tettek mindent, többmilliós tételbe kerülhetett a rendezvény, habár egy kiváló interjúsorozatban a Felház három arca, Orbán Gáspár, Prekopa Donát és Ember Illés azt nyilatkozták, hogy az evangélium terjesztése minden árat megér.

Németh Sándorék még nyugodtak lehetnek

A Hit Gyülekezete vezetőinek valószínűleg nem kell aggódniuk a Felház miatt, még akkor sem, ha sok tekintetben olyan volt az esemény, mint a legtöbb Vidám Vasárnap, csak sokkal kúlabb (és ezt nem csak azért írom, mert az alapítványuk neve KUL Alapítvány). Merthogy itt nem egy középkorú, kissé mogorva szakállas férfi prédikál szenvedélyesen ugyan, de még így is elég unalmasan az evangéliumról, hanem kifejezetten helyes, jóképű fiúk farmerben, sportcipőben és kitűrt ingben, abszolút szenvedélyesen, most még nem is a legprofibban beszélve, de már nagyon jó úton haladva ahhoz – nem beszélve arról, hogy ez is emberivé, esendőbbé teszi őket a közönség előtt. És éppen ezért nem is öltönyös, kiskosztümös decens középosztálybeli hölgyek és urak álltak/ültek velük szemben, hanem fiatalok. A Felház egészen biztosan jóval dinamikusabban növekszik a Hitnél, és az utánpótlás, a nyáj is sokkal inkább a fiatalokra épül, de a ?bázis? annyival erősebb, nagyobb, hogy néhány évig még nem jelenthez valós konkurenciát a Felház a Hitnek. Azt követően azonban már simán lehet, hogy nem a Hit Gyülekezet lesz a nagy történelmi egyházak mögötti legnagyobb keresztény szervezet.

Az egyik szpíker szerint Debrecenből érkező zenekar is profi volt, már vannak a keresztényrockot toló bandának slágerei, amiben három fiatal lány énekelt, hol egyedül, hol együtt, s bár ezen is lehet majd még csiszolni, a produkció tökéletesen alkalmasnak tűnt arra, amire, úgy tűnt, létrejött: a közösséget összehozni, szórakoztatni, a zenével is az igét hirdetni, s a vágyat fokozni, hogy jó itt lenni a Felházban.

Listaáron többmillióba került 

Aminek egészen komoly költségvetése lehet, hiszen bár adományokat, mint írtuk, kértek is, de nem kötelező jelleggel, és egésezn biztos, hogy nem jött vissza az az ár, amibe elviekben ez az egész került. Csak a pécsi sportcsarnok egy rendes koncertre (vagyis nem hajnali háromig tartó eseményre) a háttéremberekkel együtt kb. egymillió forintba kerül ugyanis. A Felház tagjai emellett napok óta Pécsett voltak, ideutaztak, szemináriumokat tartottak, és hetek óta gyakorlatilag kiplakátolták a teljes várost, rendes plakáthelyeket kibérelve (talán Garancsiéktól?).

Hétórás, monstrerendezvény

Megvallom, csupán csak az első, kb. kétórás blokkot vártam meg az este nyolckor kezdődő rendezvényen, amely a szervezők előzetes bejelentése alapján hajnali háromig tartott.

Megtérők imája

Ezalatt azonban már elhangzott a megtérők imája, s bár Orbán Gáspár a színpad előtt felsorakozó újakat 250-300 főre becsülte, nagyjából 150 fő állhatott szemben az őket sorfallal fogadó önkéntesek előtt. Ők ezt követően kivonultak egy külső sátorhoz, ott Orbán Gáspár szerint minden pécsi felekezetből volt ott képviselő, aki fogadta őket, kaptak Bibliát és eligazították őket a jövőbeni lehetőségekről a Felházban. Később ott feltűnően nem voltak más egyházak képviselői, de ettől még lehettek (nem álltam be a megtérők közé, ezért kb. az első húsz percben nem tudom, mi történt), de később kisebb csoportokban álltak, egy segítővel, akár egy az eggyel, és beszélgettek az újakkal.

Szupersztár

Az, hogy a Felház-vezető Orbán Gáspár volt az est főszereplője, nem is volt meglepetés, de az meglepő volt, milyen státuszban van/lehet a Felházon belül, nem a pozíciót tekintve, hanem a mindennapok pozíciójáról beszélek. A színpadra ugyanis abszolút rocksztár-minőségben lépett fel, és így is fogadták. Lehetett látni, ugyancsak a backstage-t és a színpadon lévőket figyelve, hogy a lazaság, fiatalosság mellett erős fegyelem lehet az egyházon belül, nem egy esetben láttam olyat, hogy ha talán nem is utasításokat adtak, de biztatás formájában hátulról javaslatokat adhattak az éppen színpadon lévő fellépő beszédéhez. Legerősebben ez akkor, azon a ponton látszott, amikor a megtéréshez előre hívott emberek létszámával/arányával nem lehettel talán megelégedve Gáspárék. Előbb a karzatról is le kellett hívnia a beszélőnek azokat, ?akik felálltak?, majd azzal csalogatni előre,a színpadhoz minél többeket, hogy nem kell tartaniuk semmitől, semmi rossz nem fog történni velük.

KategóriákMETÁL