Egyetlen forint dolgozói kártérítés nem érkezett a mai napig a Zsolnay Zrt. részére a volt Ledina Kerámia Kft.-hez köthető cégektől, értesült a hírről a Szabad Pécs a Zsolnayt képviselő ügyvédtől. Néhány volt dolgozó maga utalta el a zalaegerszegi munkaügyi bíróság jogerős ítélete után a rájuk kirótt összeget, máshonnan nem kaptak pénzt. Egy, a Szabad Pécshez eljutott múlt heti Fővárosi Törvényszéken kiadott dokumentumból pedig az is kiderül, hogy hamarosan felszámolás indulhat a Pécsi Kerámia ellen, ha továbbra sem fizetik ki hitelezőjüket.

A cikk a hirdetés után folytatódikA választási kampány bedurvulásának kezdetén, idén februárban derült ki az, hogy a Zsolnay-gyárat működtető cég részére 23 milliós kártérítést kell fizetnie 117 volt dolgozójának. Többen is attól tartottak a volt dolgozók közül, hogy itt a vége: se  végkielégítést nem kapnak, és még a fejenként több százezres kártérítést is nekik kell állniuk.
A hír komoly politikai hullámokat vert akkor, érthető módon, ezért is jött jól és megnyugtatólag az a nyilatkozat, amely a Ledina Épületkerámiát és a Pécsi Kerámiát egyaránt irányító ügyvezető, Zentai István adott a Szabad Pécsnek, miszerint fizetni fognak a dolgozóik helyett. Később ezt azzal egészítették ki, hogy banki hitelt vesznek fel a dolgozókra rótt kártérítés kifizetésére. Zentai István nem tagadta, hogy mindemellett nincsen jó anyagi-pénzügyi helyzetben az angliai anyacég által tulajdonolt két új pécsi kerámiás cég, a Ledina Épületkerámia Kft. és a Pécsi Kerámia Kft. Előbbi a Ledina Kerámia Kft., azaz az ellen-Zsolnay cégként elhíresült, a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége által alapított cég jogutódja, a másik pedig érkezett a cégcsoportba, hogy kiderült, a Ledina Kerámia nem lesz képes egyes komoly uniós pénzeket kínáló pályázatokon indulni. Ezért dolgozókat vett át az új cég, s a profil is szétvált, az egyiknek inkább az épületkerámia üzletágra, a másik inkább a finomporcelán üzletágra koncentrált, habár meglehetős sikerekről mindezidáig nem tudunk egyik cég részéről sem. Annál inkább ki nem fizetett számlákról, illetve a Ledina esetében jelentős adó- és járuléktartozásról, amit Zentai sem tagadott, de azt mondta, hogy a cél továbbra is a cégcsoport talpraállítása, a pénzügyi helyzet rendezése, és piaci alapú munkák megszerzése.

Csakhogy, mint a bemutatott dokumentumokból látható, egyelőre még mindig vannak rendezetlen számláik, és nem lehet tudni azt, hogy fognak-e tudni fizetni. Habár a cégcsoport mögött valójában egy ismert nagyvállalkozó, Balogh Sándor áll, aki vezető fideszes politikusokkal sincs rossz viszonyban. Róla ITT és ITT is írtunk korábban.

 

 

Kerestük kedden délelőtt Zentai Istvánt, hogy megtudjuk, tudnak-e érdemben lépni a Pécsi Kerámia esedékes felszámolása ellen, illetve fizettek-e, s ha nem miért nem a dolgozóik helyett, Elviekben ugyanis, ha fizetnek a hitelező szolgáltatónak, vagy nagyon jó fellebbezést nyújtanak be az egyelőre még nem jogerős határozattal szemben, akkor mégsem indul meg a Pécsi Kerámia felszámolása. Zentai István rövid időn belül írt vissza, de azt, hogy most érdemben nem tud válaszolni. Amennyiben kapunk tőle, vagy a cég részéről bármilyen formában hivatalos választ a későbbiekben, beszámolunk róla.

KategóriákMETÁL