Egyetlen forint dolgozói kártérítés nem érkezett a mai napig a Zsolnay Zrt. részére a volt Ledina Kerámia Kft.-hez köthető cégektől, értesült a hírről a Szabad Pécs a Zsolnayt képviselő ügyvédtől. Néhány volt dolgozó maga utalta el a zalaegerszegi munkaügyi bíróság jogerős ítélete után a rájuk kirótt összeget, máshonnan nem kaptak pénzt. Egy, a Szabad Pécshez eljutott múlt heti Fővárosi Törvényszéken kiadott dokumentumból pedig az is kiderül, hogy hamarosan felszámolás indulhat a Pécsi Kerámia ellen, ha továbbra sem fizetik ki hitelezőjüket.

A cikk a hirdetés után folytatódikA választási kampány bedurvulásának kezdetén, idén februárban derült ki az, hogy a Zsolnay-gyárat működtető cég részére 23 milliós kártérítést kell fizetnie 117 volt dolgozójának. Többen is attól tartottak a volt dolgozók közül, hogy itt a vége: se  végkielégítést nem kapnak, és még a fejenként több százezres kártérítést is nekik kell állniuk.
A hír komoly politikai hullámokat vert akkor, érthető módon, ezért is jött jól és megnyugtatólag az a nyilatkozat, amely a Ledina Épületkerámiát és a Pécsi Kerámiát egyaránt irányító ügyvezető, Zentai István adott a Szabad Pécsnek, miszerint fizetni fognak a dolgozóik helyett. Később ezt azzal egészítették ki, hogy banki hitelt vesznek fel a dolgozókra rótt kártérítés kifizetésére. Zentai István nem tagadta, hogy mindemellett nincsen jó anyagi-pénzügyi helyzetben az angliai anyacég által tulajdonolt két új pécsi kerámiás cég, a Ledina Épületkerámia Kft. és a Pécsi Kerámia Kft. Előbbi a Ledina Kerámia Kft., azaz az ellen-Zsolnay cégként elhíresült, a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége által alapított cég jogutódja, a másik pedig érkezett a cégcsoportba, hogy kiderült, a Ledina Kerámia nem lesz képes egyes komoly uniós pénzeket kínáló pályázatokon indulni. Ezért dolgozókat vett át az új cég, s a profil is szétvált, az egyiknek inkább az épületkerámia üzletágra, a másik inkább a finomporcelán üzletágra koncentrált, habár meglehetős sikerekről mindezidáig nem tudunk egyik cég részéről sem. Annál inkább ki nem fizetett számlákról, illetve a Ledina esetében jelentős adó- és járuléktartozásról, amit Zentai sem tagadott, de azt mondta, hogy a cél továbbra is a cégcsoport talpraállítása, a pénzügyi helyzet rendezése, és piaci alapú munkák megszerzése.

Csakhogy, mint a bemutatott dokumentumokból látható, egyelőre még mindig vannak rendezetlen számláik, és nem lehet tudni azt, hogy fognak-e tudni fizetni. Habár a cégcsoport mögött valójában egy ismert nagyvállalkozó, Balogh Sándor áll, aki vezető fideszes politikusokkal sincs rossz viszonyban. Róla ITT és ITT is írtunk korábban.

 

 

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Kerestük kedden délelőtt Zentai Istvánt, hogy megtudjuk, tudnak-e érdemben lépni a Pécsi Kerámia esedékes felszámolása ellen, illetve fizettek-e, s ha nem miért nem a dolgozóik helyett, Elviekben ugyanis, ha fizetnek a hitelező szolgáltatónak, vagy nagyon jó fellebbezést nyújtanak be az egyelőre még nem jogerős határozattal szemben, akkor mégsem indul meg a Pécsi Kerámia felszámolása. Zentai István rövid időn belül írt vissza, de azt, hogy most érdemben nem tud válaszolni. Amennyiben kapunk tőle, vagy a cég részéről bármilyen formában hivatalos választ a későbbiekben, beszámolunk róla.

KategóriákMETÁL