Vagy végre valóban lehet belőle az, aminek már régóta kellett volna lennie: egy kortárs művészeti kiállító- és közösségi tér, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb tárlatokat, installációkat látogathatunk, és amely fomabontó performanszoknak, beszélgetéseknek ad helyet. Egyebek mellett erről is szó lesz, szó lehet majd azon a csütörtök esti beszélgetésen, amely egy sorozat első eseménye lesz.

A cikk a hirdetés után folytatódikA beszélgetés-sorozatot a PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék szervezi. Reflexió és kritika: Az átalakuló kulturális-művészeti terekről – ez a sorozat témája/címe.

A formabontó beszélgetés-sorozattal a szervezők, reményük szerint a művészetek, az új médiumok és a vizuális kultúra kérdései iránt fogékony városi és egyetemi közönséget szeretnék megszólítani. A cél, hogy önszerveződő módon, kritikai nyilvánosságot teremtve láthatóvá tegyék a városi köztereken, különböző városi és egyetemi kulturális-művészeti intézményekben zajló folyamatokat.

 

 

A beszélgetés-sorozat nyitó rendezvénye a Zsolnay Kulturális Negyed m21 galériájával foglalkozik.

 

Időpont: 2018. május 10. 18.00h

Helyszín: Reggeli (Pécs, Király u. 23-25.)

 

 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

 

Doboviczki Attila, médiakutató, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék

Gyenis Tibor, Munkácsy-díjas képzőművész

Nagy Gergely, az artportal főszerkesztője

Várkonyi György, a Janus Pannonius Múzeum művészettörténésze

Moderátor: Aknai Katalin művészettörténész, a MTA Művészettörténeti Intézet munkatársa

 

Mint azt a szervezők a rendezvénysorozat első, csütörtöki pécsi programja ismertetőjében írják, a Zsolnay-negyedben található kulturális intézmény 2010-ben nyitotta meg a kapuit, de azt megelőzően számos szakmai fórumon felvetődött egy lehetséges pécsi kortárs művészeti centrum/intézet víziója. Több elképzelés is született ennek elképzelt, lehetséges funkcióiról. Az m21 galéria közel nyolcéves működése már kellő időtávlatot kínál ahhoz, hogy szembesítsék az akkor megfogalmazott elvárásokat a jelenlegi helyzettel, körbejárják az eltelt évek beváltott, vagy be nem váltott ígéreteit, leszűrjék az eddigi működés tapasztalatait. 

A beszélgetés során éppen ezért a résztvevők igyekeznek majd ajánlásokat megfogalmazni a galéria jövőbeni működése számára, amelyek egyaránt figyelembe veszik a helyi, intézményi körülményeket és a hasonló léptékű kiállítóterekben példaértékűnek tekinthető gyakorlatokat.

 

A Szabad Pécs amiatt is jó szívvel ajánlja a fenti programot, mert a közelmúltban voltak az m21 galéria lehetséges bezárásáról, vagy a működtetés átadásáról (a PTE-nek) szóló híresztelések. Ezeket ugyan cáfolták akkor, de úgy tudjuk, továbbra is beszédtéma a városban az, hogy az m21 sorsa nem biztos, és ha nem is hozták még nyilvánosságra az ezzel kapcsolatos terveket, valójában nem kizárt, hogy végül valóban meglépik vagy a bezárást, vagy a működtetés terhétől való megszabadulást.

És a Szabad Pécs amiatt is ajánlja jó szívvel, mert a szervezők által megfogalmazottak valódi problémákat vetnek fel, az m21 sok pécsi kultúraszerető és -értő ember szemében egyelőre inkább a be nem váltott ígéret, aminek teljesülését viszont óhajtanák. Ugyanakkor az m21 sorsa, jövője egészen biztosan nem választható el magának a kultnegyednek a sorsától, jövőjétől, szerepétől ? mivel sok tekintetben az sem váltott be minden, a kulturális főváros programban vele kapcsolatban megfogalmazott tervet, elképzelést, programot, ráadásul az elmúlt időszakban szűkülni látszanak az eddig lehetőségek is, dacára annak, hogy a pécsi politikai lobbi a működtető ZSÖK finanszírozásával kapcsolatosan valóban sikert ért el. Az más kérdés, hogy a menedzsment mit tud kezdeni, vagy mit kezdhet önállóan ezzel a kivívott, mondjuk így, anyagi-politikai sikerrel.

KategóriákMETÁL