A Szabad Pécs számolt be arról nemrég, hogy a siófoki parti fák sorra száradnak ki, amik ráadásul éppen luxusapartman házak előtt állnak. Sokan azt gondolják, hogy vegyszerezik őket, netán éppen azok, akiknek esetleg érdekében állhat a jobb kilátás a partnak ezen a részén. Az Index pénteken mindenesetre arról írt, hogy egészen más ok állhat a háttérben.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Mégsem vegyszerezik a sorra kiszáradó siófoki parti fákat, csak egyszerűen oldalba vizelik? Már, ha igaz az a sejtés, amelyről szó esik az Index pénteki cikkében, amelyben feldolgozzák azt az esetet, amelyet a Szabad Pécs írt meg.

Azért ennek az elméletnek akadnak bőven kétségbe vonói. Itt van mindjárt Lengyel Róbert siófoki polgármester, aki lapunk kérdésére egyszerűen képtelenségnek minősítette, hogy nyír-, nyár- és fűzfák sora száradna ki attól, mert a bulituristák hajnalonta körbevizelik.

A fent említett cikk szerint azonban ez állhat a rejtélyes fapusztulások hátterében.

Az alapsztoriban megírtuk, hogy sorra száradnak ki több évtizedes fák a siófoki apartmanházak előtt; s hogy a városvezetés is arra gyanakszik, hogy egyesek vegyszerrel szeretnének jobb kilátást maguknak, amit ugye elvileg meg is fizettek tóparti lakásuk árában.

Arról is írtunk, fényképeket is közöltünk: aligha vitatható, nem kell hozzá szakember, hogy megállapítsa, a jókora törzsű és valaha terebélyes lombú fák tövét valamilyen vegyszerrel ?kezelték? Siófok ezüstparti részén. 

Az Index viszont megkereste a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan az írés szerint azt a választ kapták, hogy eljárást indítottak az üggyel kapcsolatban. Azonban azt meg is szüntették, tekintettel arra, hogy a cselekmény nem bűncselekmény, hanem köztisztasági szabálysértés. Nem elhanyagolható körülmény, higy a vizsgálat két fűzfát érintett.

?A helyszíni szemlén vett talajmintából a szakértő megállapította, hogy vegyszer nem mutatható ki, és a fák elszáradását a túlzott vizeletszennyezés okozta?.

Fűzfák esetében egyébként nem is zárható ki, hogy ilyen következménye lehet annak, ha  tömegek állnak oda vízparti fák tövéhez, hogy könnyítsenek magukon. Csakhogy nem csupán fűzfákról van szó, hanem jókora nyárfákról is. Melyeknél a helyszínen jérva látható, hogy szinte szabályos körben nem nőtt ki még a fű sem a fa körül – márpedig ez felveti azt a gyanút, hogy nem feltétlenül (csak) a tömeges vizelés állhat a háttérben. Persze, ha mégis igaz az Index által megírt ok, abba még akár az is beleférhet, legfeljebb furcsa, hogy az egyik elszáradt, általunk lefényképezett ezüstparti fa éppen egy nyilvános strandi illemhely mellett áll.

 

Egy másik cikkben írt arról a Szabad Pécs, szintén a napokban, hogy, történhetett egy másik környezetkárosítás is, ugyancsak Siófokon, és szintén a Balaton-parton egy szakaszon engedély nélkül irtották ki a nádast.

 

Mivel nyárfák is áldozatul estek, akadt olyan, aki arra gyanakodott, most hogy újra körbekérdeztünk, hogy nem is a kilátás, hanem a nyárfa hetekig szálló és mindenre rátapadó fehér virága zavarhatta a környezetpusztítókat.

 

 

Ráadásul, mint az, szintén az Index-cikkből és az ott látható fotókból kiderült, egyesek láthatóan baltával is nekieshetnek a fáknak, az éj leple alatt  vagdossák, kaszabolják. Ami szintén aligha fogható a magukon könnyítő bulituristákra, mert ugyan sok rossz elmondható róluk, de hogy baltával járnának, az nem, vagyis remélhetően nem. Ahogyan Siófokkal kapcsolatban azt sem lehet vádként felhozni, hogy csupán az utóbbi időszakban lepték volna el a turisták nagy számban, az érintett szakaszon azonban éppen most nőttek ki a már fentebb is emlegetett új apartmanházak. Persze, egyáltalán nem zárható ki az, hogy ez lehet szerencsétlen véletlen egybeesés.

KategóriákMETÁL