KOMLÓ – Újabb TOP-os pályázatot húzott be Komló, 600 millió forint értékben. A helyszín egy barnamezős, volt bányaterület, ahova még a börtönt sem lehetett volna építeni. Játszóteret, futópályát, közösségi épületet viszont lehet.

A cikk a hirdetés után folytatódikPark, sportpályák, játszóház és futópálya épül a Juhász Gyula utcai egykori bányaépületek helyére – adta hírül a napokban a komlói önkormányzat sajtóközleményében. Az iparterület rehabilitációját a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 600 millió forinttal támogatja. (Lefordítva: ez is uniós pénz.)

A létesítmény valamikor a meddőt szállító drótkötélpályához tartozott, de a bánya bezárásával elvesztette a funkcióját. Az évtizedek óta kihasználatlan, balesetveszélyes ipari telek helyén most egy közösségi teret hoznának létre. A két részből álló projekt első szakasza a romos ipari létesítmények bontását és a terület kármentesítését takarja. Ezt követheti a szükséges közművek kiépítése. A következő szakaszban egy vadonatúj épületet húznak fel a kivitelezők, amelyben játszóház, irodák és szociális helyiségek kapnak helyet. A telek fennmaradó részét pedig parkosítani fogják. Gyerekjátékok, szabadtéri fitneszeszközök, futópálya és pihenőpadok is lesznek majd Komló legújabb szabadidőparkjában. Végül sor kerül a Juhász Gyula utca teljes felújítására és parkolók kialakítására is. A felújítás része lesz a közvilágítás és a csapadékvíz-elvezető csatornák megépítése is. Minderre két év áll rendelkezésre.

Kettős mérce?

A beruházás több kérdést is felvet. Az egyik, hogyan lehet az, hogy míg börtönt csak zöldmezős területre lehet építeni, addig közösségi- és játszóteret barnamezősre is? Amikor ugyanis kiderült, hogy a város pályázott a börtönépítésre, hatalmas vitát és tiltakozást váltott ki a helyszín, amely közvetlenül egy lakótelep és egy családi házas övezet között húzódik. Akkor sokan felvetették, hogy a város áldozza be inkább valamelyik barnamezős területét, ám Polics József polgármester többször hangsúlyozta, hogy “csak zöldmezős, vagyis üres telek jöhet szóba”, mert a pályázati kiírásban ez szerepel. Ez idáig érthető, mint ahogy az is, hogy egy direkt barnamezős területre kiírt pályázat meg barnamezőt követel meg. A kérdés az, milyen szempontok alapján dönthettek arról, hogy börtön nem, játszótér viszont lehet barnamezős területen.

Érdeklődtünk a Városházán, van-e erről információjuk. Amint reagálnak, frissítjük cikkünket.

Jó, de rossz helyen?

Azt is megkérdeztük az önkormányzattól, mire számítanak, ki fogja használni az amúgy kieső helyen lévő, körülményesen megközelíthető teret. Két irányból ugyanis csak rossz állapotú lépcsősorok vezetnek oda (babakocsi szinte kizárt), míg a harmadik irányból jelenleg csak az autó jöhet szóba. Ráadásul a kökönyösi és a belvárosi városrésztől is viszonylag messze van.

A válaszokat – amint megérkeznek – közzétesszük. 

 

 

KategóriákMETÁL