A T. Házban legalábbis van olyan pletyka a Szabad Pécs értesülése szerint, hogy nem mindenki örült volna a kormánypártok képviselői közül, ha esetlegesen a ?Stop Soros? törvény elfogadása előtt, élete második magyar parlamenti munkanapján szólásra emelkedik a színes bőrű, bissau-guineai származású (a történtek miatt csak) leendő képviselő, Kocsis-Cake Olivio. Az viszont biztos, hogy akkor sem neki, sem Hohn Krisztinának nem szólt arról, hogy nem kell menniük eskütételre, és hogy miért nem tudnak helyet foglalni az új magyar parlamentben.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Nem, nem beszéltem Hargitai Jánossal, nem keresett, nem adott magyarázatot a történtekre? – válaszolta a Szabad Pécs megkeresésére Hohn Krisztina, az Új Kezdet alelnöke, aki Gémesi György parlamenti székét kapja meg az LMP-frakcióban.

Azt kérdeztük tőle, hogy a szintén baranyai parlamenti képviselő, Hargitai János beszélt-e vele hétfő óta, esetleg bocsánatot kért-e tőle, hiszen ő  a mentelmi bizottság elnöke, azé a bizottságé, amelynek kellett volna még egy utolsó, rutinszavazáson zöld lámpát adni az eskütételnek. Illetve azt is kérdeztük a már csak volt mánfai polgármestertől, hogy hallott-e azóta bármely forrásból is hivatalos magyarázatot arra, miért nem tehette le hétfőn a parlamenti esküjét. Utóbbira azt mondta, hogy, ugyan nem Hargitaitól, de végül, úgymond hivatalosan is eljutott hozzá egy magyarázat, miszerint a mentelmi bizottság azért nem ülésezett, mert egyes tagjai, a vidéki képviselők nem tudtak (volna?) beérni időben, ezért elmaradt a tervezett bizottsági ülés. Igaz, ez szerinte (is) érdekes, és nehezen hihető, legalábbis nehezen védhető magyarázat arra, ami történt.

 

Leendő új magyar országgyűlési képviselők: Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) és Hohn Krisztina (LMP/UK)

 

Várhatóan azonban hétfőn, azaz holnap sor kerülhet az eskütételre – ahogyan a Karácsony Gergely helyett képviselői mandátumot kapó Kocsis-Cake is leteheti vele együtt az esküt. (Érdekesség, hogy mindketten olyan, országosan ismert politikus helyét kapják, akik a parlamenti képviselőség helyett inkább polgármesterek kívántak maradni.)

Újra benne vannak ugyanis a napirendben – habár benne voltak az elmúlt hétfőn is. Mint megírtuk, olyannyira része volt a hivatalos programnak a két új képviselő eskütétele, hogy mindketten vittek magukkal öt vendéget – a szabályok szerint erre ilyenkor lehetőségük van.

Így a Mánfáról a fővárosba utazó, és a kétnapos ülésszak miatt szállást is foglaló Hohn Krisztina is a családtagjaival utazott Budapestre, majd próbált bejutni a 4-es páholyba – előzőleg ugyanis arról tájékoztatták, hogy ott kell majd helyet foglalniuk. A rend szerint úgy lett volna, hogy hatan leülnek, elkezdődik a délutáni ülés, majd amikor az eskütételre szólítják a két új parlamenti képviselőt, ők lemennek a páholyukból, és az eskü után azonnal be is ülnek a helyükre. A családtagjaik (barátaik, ismerőseik) közül pedig öten a helyszínen, a páholyukból követhetik a parlementi munkát, immáron velük. Ha nem lesz ismét, bármi okból változás, akkor ez fog történni holnapután a T. Házban.

Azt is érdemes a történtek miatt ismét hangsúlyozni, hogy Hohn Krisztina hétfőn reggel, azonnali hatállyal lemondott a mánfai polgármesteri tisztségéről, noha  erre lett volna még 30 napja. Ugyanakkor ő több szempontból is így érezte ezt korrektnek és tisztességesnek, kiemelten azért, mert így azonnal teljes jogú képviselőként tud (majd) elkezdeni dolgozni. Amit még igazán méltatlannak talált a volt az Új Kezdet alelnöke, hogy másfél órába telt, amíg végül kiderült, hogy miért nem mehetnek be a páholyba, és hogy nem tehetnek esküt.

Hargitai János zokon vette, hogy nem magyarázhatta meg, de aztán talán már nem is akarta

Az éppen a napokban a 60. életévét betöltő Hargitai Jánosra amiatt kérdeztünk rá külön is Hohn Krisztinánál, mert – mint írtuk is – a jogász végzettségű, a KDNP színeiben politizáló korábbi nagynyárádi tanácselnök az országgyűlés mentelmi bizottságának az elnöke, és hát szintén baranyai képviselő. És mert Hargitai maga is jelezte azt a Szabad Pécs Facebook-oldalán, neheztelve ránk, hogy nem kerestük, és nem szolgálhatott magyarázattal a történtekre. 

Hargitai Jánost ez után (de ettől teljesen függetlenül, amúgy tervezetten) több alkalommal is kerestük a hét közepén, ám nem tudtuk elérni, nem vette fel a telefonját, nem is hívott vissza minket. A politikus Facebook-oldalunkra először azt írta, hogy ő nem beszélt (mert szerinte a cél az volt, ha jól értjük, hogy ő ne is mondhassa el a véleményét), helyette a cikkben olyanok szólaltak meg, akiknek nincs ismeretük a kérdésben. A megszólalók egyébként a fő érintettek, a két pórul járt leendő képviselő, Hohn és Kocsis-Cake voltak, és az alaphír annyi volt, hogy nem tehettek esküt és nem is tudták, hogy miért nem, mert akkor még senki, semmilyen formában ezt nem közölte velük. Érdemes megjegyezni, hogy a cikk akkor készült és jelent meg, reagálva a friss történésre, amikor még (elviekben) Hargitai a Parlementben ült és képviselte a választókerületében élőket.

 

 

 

Igaz, miután válaszunkban figyelmeztettük Hargitait arra, hogy a cikkben a legfőbb érintettek szólaltak meg, a KDNP-s képviselő újabb hozzászólásában már azt jelezte hogy a megszólalókkal igazából mégsem volt baja: ?? nem is a megszólalókkal van gond??.

Mindenesetre tehát Hargitai azt követően nem vette fel a telefonunkat, illetve nem hívott vissza, hogy abban a hozzászólásunkban, amire reagált, jeleztük neki, hogy keresni fogjuk az ügyben, és szeretnénk, ha elmondaná a magyarázatot a történekre.

Habár, ahogyan azt többen is felvetették a Facebook-oldalunkon a komment-vitában, a képviselő annyi erővel, amit a két hozzászólásba fektetett, magyarázattal is szolgálhatott volna arról, mi történt.

KategóriákMETÁL