Belemegy a kormány abba, hogy Pécs változtasson a saját Modern Városok Programján, és ne ott és ne annyiból építsen akvaparkot, amire pályáztak – a hírt Páva Zsolt, Pécs polgármestere jelentette be Pécsett hétfőn, ?sajtó?tájékoztatón – arra ugyanis nem invitálták meg a Szabad Pécset. A végén még kérdezni merészeltünk volna. A pécsi élményfürdő aTüskséréten épül meg, habár ezt nem mondták ki pontosan, ők legalábbis, viszont vesznek negyven elketromos buszt is, és utak is megújulnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikPáva Zsolt Gyopáros Alpárral, a Modern Városok Program kormánybiztosával tartotta meg a ?sajtótájékoztatót?.

A lényeg, hogy át tudják csoportosítani a pénzt, és tudnak az eleve elhibázottnak tűnő helyszínen és koncepción változtatni, nem lesz kisebb közpénz-égetés (ok, nyilván nem máglyát raktak volna, hanem egy olyan beruházásra költöttek volna el lényegesen több pénzt, mint amit most szánnak erre a célra, amely nem hozott volna a józan elképzelések szerint vissza közvetlenül a konyhára) strandépítés címszó alatt.

Páva Zsolt azt is bejelentette, hogy 40 elektromos buszt vásárolnak majd, aminek pedig Kővári Jánosék (=ÖPE / = Szövetség Pécsért) örülnek. Adtak ki is erről egy vidámkodó közleményt. Szó szerint hozzuk alább. Mint ismert, Pécs az Expo Center melletti területen kívánt 25 milliárdból élményfürdőt és tanuszodát építeni, csakhogy olyat, ami legfeljebb az év nagyobb részében lehetett volna nyitva (a strand), és amelyhez szálloda projekt sem társult volna. Vagyis inkább vihette volna a pénzt azzal együtt is, hogy a turizmust élénkítette volna a program.

Az ÖPE, illetve a Szövetség Pécsért javaslata mondjuk ennél  a 40 busznál többről szólt, ők azt mondták, hogy szerintük Pécs a 25 milliárdos keretből 15-17 milliárdot is elkölthet e-buszokra, az akvaprkra szán pécsi MVP-pénz (megj: Orbán-forintok) átcsoportosításával, így 70-80 elektromos buszt is beszerezhet a város.

Lapunk úgy tudja, hogy a városvezetés már készített egy tanulmányt, ami szerint a Tüskésréten is megépíthető egy kisebb élményfürdő, mintegy tízmilliárd forintból. A nem hivatalos hírek szerint  ezt a javaslatot sikerült elfogadtatniuk a kormány képviselőivel.

Páva Zsolt részletezte is az újításokat, merthogy több is volt. A kb. 40 elektromos buszt mintegy 4 milliárd forint MVP-pénzből veszik meg, de az utakra is kell sajnos költeni Pécsett, azokra, illetve járdák felújítására ugyancsak 4 milliárd forint jut majd.

A pécsi polgármester azt mondta, hogy a terveik szerint “egy közeli, dél-keleti településről” érkezhet majd a termálvíz, távvezetéken, a fürdő tervezett helyszíne is megváltozhat ezért. A programról persze a közgyűlésnek is kell döntenie, de még a szeptemberi közgyűlésen elfogadtathatják a javaslatot. Lapunk úgy tudja, nem kizárt, hogy a Pécs melletti Nagykozárból hozzák majd a melegvizet, de ez nem hivatalos, nem megerősített információ. Az biztos, hogy a Tüskésréttel és az Expo Center melletti területtel ellentétben ott lehet melegvíz a mélyben, és még nincs is olyan vészesen messzi távolságban, hogy ne lenne értelme vezetéken elhozni a melegvizet, hiszen az ilyen szállítás esetén komoly hőveszteséggel is kalkulálni kell. A későbbiekben erre még rákérdezünk szakembereknél.

 

?A pécsiek nyertek: a városvezetés támogatja a Szövetség Pécsért javaslatát

Örömmel vettük, hogy Gyopáros Alpár, a Modern Városok Program kormánybiztosa,valamint a pécsi városvezetés is támogatja a Szövetség Pécsért javaslatát, befogadták az e-buszok vásárlásáról szóló szakértői anyagunkat.

Hétfő délelőtt személyesen egyeztettünk a kormánybiztossal, valamint Pécs polgármesterével. 

Mint azt Páva Zsolt, Pécs polgármestere mai, délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, Pécs hajlandó módosítani korábbi elképzelésein, és a Szövetség Pécsért javaslata szerinti új helyszínen építi fel az Aquaparkot, és 40 darab elektromos buszt vásárol mindemellett.

Üdvözöljük azt is, hogy a pécsi városvezetés felelős és fontos döntést hozott, hiszen nem egy újabb elhibázott, megalomán beruházás mellett állnak ki, hanem a Szövetség Pécsért javaslata szerinti modern élményfürdőt támogatják, amely a korábbi, városházi szándéktól eltérően a Tüskésréten épülhet meg.

Nagyon köszönjük a pécsiek támogatását és aláírását, amellyel sikerült elérnünk, hogy Pécs a modern, környezetbarát és olcsó buszozás mellett döntött, és ahogy Páva Zsolt ma bejelentette, első körben 40 elektromos buszt vásárol a város.

A pécsiek támogatása nélkül mindez nem sikerülhetett volna!

A Szövetség Pécsért továbbra is segíti a pécsieket és a városvezetést tanácsokkal, szakmai csapatunk a városvezetés rendelkezésére áll, hogy a későbbiekben is hasonlóan jó döntéseket hozhassanak.

Kővári János

Szövetség Pécsért alapítója

Összefogás Pécsért Egyesület elnöke?

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL