Sőt, egy másik magyar film, a Kertész Mihály, vagyis Michael Curtiz Oscar-díjas rendező életéről szóló, Topolánszky Tamás Yván-rendezte dráma lett a legjobb film. Mint megírtuk, a kanadai filmfesztiválon Havasi János pécsi író-újságíró, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár, Havasi Bertalan édesapja egyik műve alapján készült film is szerepelt. Szász Attila Örök tél című történelmi drámája a legjobb rendező díját nyerte el a fesztiválon, írja az MTI.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Kertész Mihályról szóló film a magyar származású világhírű rendező magánéleti válságát és a Casablanca című film forgatását idézi fel. Az augusztus 23. és szeptember 3. között megrendezett 42. Montreali Filmfesztivál nemzetközi versenyprogramjában 23 alkotás versengett a fődíjért. Az Örök tél című történelmi dráma az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel, Csányi Sándor és Gera Marina főszereplésével.

A montreali filmmustrán mutatkozott be Nagypál Orsi Nyitva című első nagyjátékfilmje és a szintén első filmjével debütáló Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 című munkája is. A nemzetközi dokumentumfilmes programban szerepelt Elek Dóra Világlátó Baltazár című dokumentumfilmje, továbbá versenyen kívül levetítették Sándor Pál Vándorszínészek című romantikus vígjátékát, illetve a rövidfilmek között mutatták be Pápai Pici Varjúháj és a szintén pécsi Molvay Norbert Jövő szerdán című alkotását is.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákJAZZ