A Szülői Munkaközösség a megbízott igazgató végleges kinevezése ellen lép fel. A Tankerület hétfőn dönt. Gyertyagyújtásos figyelemfelhívás is lesz.

A cikk a hirdetés után folytatódikElérkezett az idő a Vadgesztenye Általános Iskola szülői közösségének életében, hogy aggodalmainkkal, az elmúlt hónapok történéseivel, az iskola helyzetének megnyugtató megoldása reményében a nyilvánossághoz forduljunk

Így kezdődik az a sajtóközleményben, amit ma juttatott el a Szabad Pécshez a pécs-somogyi általános iskola Szülői Munkaközössége.

Az előzmények

A Pécs- Somogyi iskola egyike volt a nagyvárosi periférián lassan elsorvadó intézményeknek, elsősorban hátrányos helyzetű gyerekek jártak ide, egyre csökkenő létszámban. 2014-ben 5 beiratkozója volt az iskolának.

Két éve indult egy szülői-pedagógusi kezdeményezés, amelynek célja az volt, hogy olyan oktatási-nevelési programot adjon az iskolának, ami az állami követelményekkel összhangban van, de alkalmazza a reformpedagógiák módszereit és a legújabb oktatási-pszichológiai kutatási eredményeket.

A közleményben így írnak céljaikról:

A jelenlegi magyar oktatási rendszer helyzete, irányultsága és megújulásra való nehézkes volta egyre növekvő számú pedagógust és iskolás gyermek szülőjét tölti el aggodalommal. Politikai irányultságra, világnézetre, habitusra, társadalmi szerepre való tekintet nélkül érezzük, hogy a gyermekeink jövője a korszerű, képességfejlesztésen alapuló és elsősorban érzelmi biztonságot adó oktatásban van.

Az akkor még létező Budai Városkapu Iskolaközpont főigazgatója, Csovcsics Erika is aktívan támogatta a kezdeményezést – ő az iskolaközponthoz tartozó kis iskolában is tartott órákat.

A Szabad Pécs információi szerint a legmodernebb oktatási módszereket alkalmazó pedagógiai program kidolgozása és megvalósítása kötődik Csovcsicshoz, aki azt megelőzően hónapokon keresztül egyeztetett és  gondolkodott együtt szakmai előadássorozatok alkalmával olyan szülőkkel, akik jelezték, igényelnének egy modern, alternatív módszereket is bőven alkalmazó iskolát.

Az összefogás eredménye az lett, hogy a somogyi suli kifejezetten felkapottá vált azoknak a szülőknek a körében, akik elégedetlenek voltak a hagyományos iskolai modellel.

A következőképpen alakult a beiratkozók száma az elmúlt években:

2014: 5

2015: 9

2016: 14

2017: 16

2018: 25

Az iskolában idén már túljelentkezés volt, jelenleg több mint száz gyerek tanul itt, az elmúlt két évben majdnem 30 gyerek iratkozott át ide más intézményekből a felső osztályokba is.

Az iskola időközben nem csak új programot, új nevet is kapott: Vadgesztenye.

Az iskolaközpontok megszüntetése után a Vadgesztenye a Bártfa Utcai Általános Iskola tagintézménye lett. Tavasszal pályázatot írtak ki az igazgatói posztra, az egyetlen aspiráns Csovcsics Erika volt. A Pécsi Tankerület a pályázatot azonban eredménytelennek nyilvánította, majd az új tanévtől kezdve megbízott igazgatót nevezett ki az iskola élére, Nagy Mariannát.

Itt kezdődtek a problémák

A szülők az iskola addigi pedagógiai programja iránt legelkötelezettebb része azóta folyamatos harcban áll a megbízott vezetővel. A feszültséget az is növelte, hogy a Tankerület újabb pályázatot írt ki, amin egyedül Nagy Marianna indult. Csovcsics Erika három tanárral együtt az ősz folyamán távozott az iskolából, a szülői munkaközösség szerint ?a feszült helyzet és a partneri kommunikáció hiánya? miatt. 

A hivatalosan is megalakult Szülői Munkaközösség azóta számos fórumon elmondta, nem fogadja el az új igazgató pályázatát, mert féltik az iskola szerintük jól felépített pedagógia programját, az elért eredményeket. Jártak Páva Péter pécsi tankerületi vezetőnél és Hajnal Gabriellánál, a Klebersberg Központ vezetőjénél is.

Levelükben ez áll:

…idén szeptemberben, most már visszafordíthatatlannak tűnő negatív folyamatok indultak el. A programnak egyetlen hírmondójaként a 9 órás iskolakezdés maradt meg, a jelenlegi tagintézmény-vezető a tavalyi tapasztalatokból, bíztató folyamatokból egyet sem tartott meg és új pedagógiai programmal sem állt elő. Motiváló tevékenységhez és partneri, emberi hozzáálláshoz szokott gyerekeink egy olyan hagyományos iskolában találták magukat, ahol még a hagyományos iskola előnyei sem érvényesülnek.


Úgy tudjuk, többen kilátásba helyezték, hogy ha nem változik a szerintük tarthatatlan helyzet, elviszik az iskolából gyereküket. 28 szülő támogatta aláírásával a napokban a munkaközösség követeléseit, amelyek az alábbi fotón láthatók.

A szülői munkaközösség úgy tudja, a Pécsi Tankerület ragaszkodik a megbízott igazgató véglegesítéséhez, kinevezéséhez. Ezért a kinevezés napján, december 10-én, hétfőn  ?Útválasztó gyertyagyújtást? rendeznek az iskolánál délután 3 órától.

Kérdéseinkkel e-mailben megkerestük Páva Pétert, a Pécsi Tankerület vezetőjét és Nagy Marianna megbízott igazgatót. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

 Fotó: Pécs-Somogyi Általános Iskola Facebook-oldala

KategóriákMETÁL