Az év vége közeledtével minden pécsi/baranyai országgyűlési képviselőtől interjút kértünk. (A kormánypárt színeiben bejutott képviselők nem reagáltak a megkeresésre.) Minisorozatunk első részében Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, országgyűlési frakcióvezetője és volt pécsi önkormányzati képviselő válaszolt a Szabad Pécs kérdéseire.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz interjú felvétele előtt a tüntetésekről kérdeztük a politikust

Több újdonságot, meglepetést hozott az év vége a hazai politikában, mik a legfontosabb tanulságok az LMP számára?

Az ellenzéki pártok képviselői a mandátumuk adta lehetőséggel élve kissé unortodox módon lépek fel a parlamentben. A decemberi események kapcsán nagyon fontos elmondani, hogy a teljes ellenzék – és bár az egyes pártok nagyon különbözőek ideológiáik, céljaik vagy éppen hitelességük szempontjából – mégiscsak egységesek a Fidesz által házszabályellenesen elfogadott rabszolgatörvénnyel szemben. Mert mindenki egyetért abban, hogy ez a most elfogadott módosítás óriási veszélyeket hordoz. Nagyon súlyos csapás a magyar társadalom számára. Viszont itt félre tudták tenni a pártok a meglévő különbségeiket és egymás mellé álltak a törvény megakadályozása érdekében.

Most a törvény megsemmisítése a legfontosabb feladatunk, még úgy is, hogy ennek az egésznek az árnyékában elfogadták a közigazgatási bíróságok felállítását is, tovább csorbítva a demokráciánkat, hogy a közszolgálatiságnak csúfolt kormányzati propaganda zavartalanul működik, hogy a korrupció történelmi csúcson van. Mindezek évek óta zajló folyamatok, azonban most a legtöbb, amit tehetünk az az, hogy a rabszolgatörvényre koncentrálunk.

Az emberek országszerte utcára vonultak. Stratégiai szempontból, mozgósítás szempontjából tanult valamit az LMP?

A legfontosabb tanulság, hogy ha olyan problémákkal foglalkozik az ellenzék, amik közvetlenül érintik az embereket, akkor sikerülhet a passzívnak tűnő magyar társadalmat is megmozgatni. Ezeknek az utcai megmozdulásoknak fontos, konkrét üzenete van, segítenek társadalmi nyomást gyakorolni az elfogadott jogszabály ellen. De nem szabad, hogy az ellenzék pártpolitikai érdekek és célok irányába terelje el a tüntetéseket. Meggyőződésem, hogy a munka törvénykönyve módosítása ellen az érdekképviseleteknek kell vinni a zászlót, ehhez kell az ellenzéknek csatlakozni, így lesz sikeres és hiteles a mozgalom.

Most nem egy tüntetés, hanem az LMP pécsi fóruma előtt beszélgetünk. Aktuális ez, helyzet van?

Az elmúlt hetek eseményei tükrében talán nem ez a legfontosabb ügyünk most, de Pécs szempontjából kritikus helyzetben vagyunk. Sokan mondják, hogy az uránbánya nyitásával kapcsolatos mozgolódás hátterében valami részvény- vagy árfolyammanipuláció állhat, azonban azt tudni kell, hogy évek óta folyamatban van egy engedélyezési eljárás. Ha nem is történik soha konkrétan bányanyitás, egy bányatelek engedélyezésének rengeteg negatív hatása lehet. A korábbi tervek alapján több mint ezer pécsi ingatlan is érintett lehet. Ez több milliárdos gazdasági kárt is jelenthet a város számára. És arról is beszélni kell, hogy korábban milyen hatása volt az uránbányának, és hogy rekultivációra eddig több mint 30 milliárd forint közpénz ment el. A mostani fejlemények kapcsán pedig az a legkárosabb, hogy nincs tájékoztatás. Inkább propaganda folyik, ami erre az egészre pozitív fényt próbál vetíteni. Néhány száz – a pécsi munkaerőpiacot valószínűleg csak kissé érintő –  új munkahelyről lenne szó, viszont a másik oldalon a sokszorosát zárhatja ki egy ilyen beruházás, más feltörekvő ágazatokból. Szóval már csak a gazdasági hatása is negatív, és akkor még nem beszéltünk a környezeti, egészségügyi kockázatokról.

Orbán Viktor 2015-ben azt ígérte a pécsieknek, hogy például atomtemető sem létesülhet a pécsiek beleegyezése nélkül. Ezek után nem felesleges aggódni?

A miniszterelnök idejött és hazudott a pécsieknek. Becsapta a Pécsen és környékén élőket. Az országgyűlésben is többször kérdeztem az illetékeseket ez ügyben, válasz természetesen nincs. A Boda térségében, országgyűlési határozat nyomán zajló felmérések rendkívül felelőtlen, megalapozatlan és drága folyamat. Minden atomenergiát használó ország kötelezettsége egy atomhulladék-kezelő program létrehozása, amivel egyet is értünk. Azonban ebben az esetben ennek úgy láttak neki az illetékesek, hogy az egyik legfontosabbat vagyis a társadalmi hatást nem is vizsgálták. Számtalan fórumot tartottunk már, és a cég munkatársai is elismerték, hogy ők tudják és számítanak rá, hogy Pécs lakossága meg fogja vétózni ezt a projektet.

A tavaszi országgyűlési választások óta rendszeresen megkapják, hogy az LMP őfelsége ellenzékeként viselkedik. Az LMP tényleg lepaktált a Fidesszel?

Ez egy baromság. Az LMP-t azért támadja alapvetően a régi baloldal, mert próbálja védeni a régi pozícióit. De nem az az érdekes, hogy én mit mondok az LMP társelnökeként, hanem, hogy mit mondtak a választók. A régi ellenzéki pártokkal kapcsolatban megroppant a szavazók bizalma, ezzel szemben a 21. századi pártok összesen 30%-ot értek el, ide sorolva a Jobbikot, LMP-t, Momentumot, és még a Kétfarkúakat is. De nagyon fontos, hogy ezekről a kérdésekről egy kicsit kevesebbet beszéljünk, mert nem az a feladatunk, hogy az ellenzéki térfélen belül pozíciókat szerezzünk, hanem az aktuális folyamatokra kell válaszokat adni, amik minden ellenzéki pártot fellépésre köteleznek. Még akkor is ha néhány hónapon belül Európai Parlamenti választás lesz. Felelős ellenzéki pártként ezekre az ügyekre kell felhívni a figyelmet.

Az összefogás tekintetében pár hónapja még nem így nézett ki az LMP véleménye. Stratégiaváltás van?

Nagyon fontos, hogy ne összefogásról beszéljünk. Egy konkrét ügyben van ellenzéki együttműködés, és ez így helyes. Konkrét ügyek, problémák mentén az LMP bárkivel együtt tudott működni a 2010-es parlamentbe kerülése óta. Egészen más kérdés, hogy egy választási szituációban összefogunk-e vagy sem. Az LMP jellemzően nem, ami azért is van így, mert nagyon világos alternatívát fogalmaztunk meg a választóink számára. Az LMP-nek van egy alapításakor megfogalmazott, választott útja ezt követte az eddigi választások során is. Az ellenzéki összefogás más lapra tartozik, mint ami most zajlik. Ugyanakkor az LMP frakcióvezetőjeként az ellenzéki pártok képviselőivel három közös sajtótájékoztatón vettem részt a parlamentben, ilyenre korábban nem volt példa. Korábban is elmondtam már, ezek történelmi pillanatok, mert történelmi helyzetet élünk, hiszen a kormány rárontott a saját nemzetére.

Ha már előkerültek az LMP alapításakor lefektetett elvek, amik egyfajta globalizációkritikus, balra hajló politikát jelentettek, akkor mi a jelene és mi lehet a jövőképe a pártnak?

Semmi nem változott az alapításhoz képest, a megfogalmazásra kell nagyon figyelni. Például mit tekintünk ma baloldalinak vagy jobboldalinak? A jelenlegi kormánypárt semmilyen szempontból nem tekinthető jobboldali pártnak, de nemzetinek és kereszténynek sem.

A Fidesz egy bolsevik elveken működő hatalomtechnikai gépezet.

De ha megnézzük a régi baloldali pártokat, ők sem tekinthetők baloldalinak, inkább a neoliberális gazdaságpolitika a meghatározó elvük. Az LMP önmeghatározásában sem véletlenül nem szerepel a jobb- vagy a baloldali jelző, hiszen ökopolitikai párt vagyunk. De nem csak környezeti, hanem társadalmi és gazdasági fenntarthatóságra is törekszünk, így az egyik feladatunk a társadalmi különbségek csökkentése is. Amikor ilyen sokan élnek mélyszegénységben, amikor ennyien kénytelenek gazdasági okokból elhagyni a hazájukat akkor egyértelműen kell fellépnünk ezek ellen és fenntartható gazdasági, társadalmi képet kell felmutatnunk.

Önkormányzati képviselőként már korábban, de most az országgyűlésben is megtapasztalta, hogy milyen tervezeteket, módosítókat benyújtani úgy, hogy aztán ezeket érdemi tárgyalás nélkül söpörje le a Fidesz. Van értelme a konstruktív ellenzéki politizálásnak a NER-ben?

Attól függ mit értünk konstruktív politizálás alatt. Kérdésként felmerült, hogy az április 8-i választás után van-e értelme fölvenni a mandátumunkat? Sokszorosan bebizonyosodott, hogy van. Egy konkrét baranyai példát említek, választási ígéret volt a téli rezsicsökkentés kiterjesztése azokra a családokra, akik gázhálózattal ellátott településen élnek, de nincsenek rácsatlakozva a rendszerre. Ezt elfelejtette a kormány teljesíteni és sok százezer családot ért kár ebből a szempontból. Egy ormánsági kistelepülés polgármesterével kezdtünk akciót, és többször felszólaltam a parlamentben, és ellenzéki eszközökkel sikerült társadalmi nyomást kialakítani, így a  kormány kénytelen volt elindítani egy lépéssorozatot. Teljesíteni fogják ezt a 4-5 milliárd forintos vállalást. De, amit az elmúlt hetekben láthattunk, az is a parlamenti politizálás része, még akkor is, ha ez most furcsa volt a magyar választóknak.

Önkormányzati és európai parlamenti választások is lesznek jövőre. Mennyire erős most a párt? Mindenhol lesz jelöltjük?

Kiegyenlítődés zajlott le a támogatottságunkban. Először azt lehetett mondani, hogy fővárosi párt volt az LMP, aztán nagyvárosi. A fővárosi támogatottságunkból veszítettünk, de vidéken erősödtünk. A cél, hogy a lehető legtöbb helyen meg tudjuk dönteni a kormánypárthoz köthető vezetést, hiszen látható, hogy – kevés kivétellel – nem a helyi közösségek érdekében politizálnak. A jelenlegi keretek között nem tud politizálni az ellenzék. Ki kell használnunk, hogy a helyi önkormányzati választások egész más választási logika alapján működnek, mint a parlamenti. Látjuk a lehetőséget a széleskörű ellenzéki együttműködésre, de nagyon fontos, hogy mindez értékek mentén történjen. Valódi változásban vagyunk érdekeltek.

Pécs speciális helyzetben van, a baloldal és a jobboldal is lejáratta magát. Arra törekszünk, hogy ebben a számtalanszor legatyásított és becsapott városban elindulhasson egy fejlődési folyamat, de ehhez világos alternatívát kell felmutatni. A kilábalás lehetőségét kell megteremteni a még meglévő erőforrásokra alapozva. Nyilván én nem fogok indulni, de korábbi 8 éves önkormányzati képviselői tapasztalataim alapján látom, hogy mire volna szükség. Vicze Csilla személyében látok olyan polgármesterjelöltet, aki a jobb- és baloldali szavazók számára is hiteles lehet. És látom, hogy az ellenzéki szereplők meg tudnák fogalmazni azokat a közös programpontokat, és közös értékeket, amelyek mentén lehetséges az együttműködés. Ez hozhat valódi változást a városba.

Fotók: Gűth Ervin

KategóriákMETÁL