A vitatott Zsolnay-telekapportról szóló, vagyis nagyon fontos polgári peres eljárást bukott el a pécsi önkormányzat és a vagyonkezelő a Zsolnay Zrt.-vel szemben. Háromszázmilliós próbálkozásról volt szó ugyan, végül azonban nem lett olcsó mulatság Pécsnek. A határozat jogerős.

A cikk a hirdetés után folytatódikRáadásul egy olyan peres eljárásról van szó, amelynek elsőfokú ítélete után, nemrég még örvendezhetett a pécsi önkormányzat, hiszen megnyerték a Fővárosi Törvényszéken lefolytatott eljárást, nem jogerősen.

Csakhogy csütörtökön ezt az ítéletet írta felül a Fővárosi Ítélőtábla, azzal, hogy nincs jogalapja a keresetnek, vagyis a Zsolnay-részvények értékesítéséről szóló szindikátusi szerződésben foglalt, nem teljesítés esetére szóló kötbért az ítélőtábla szerint nem lehetett érvényesíteni.

Sad Futbol GIF by The Coca-Cola Company – Find & Share on GIPHY

Discover & share this The Coca-Cola Company GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A bírósági döntésről szóló értesülésünket megerősítette a Szabad Pécsnek Cséplő Petra, a Zsolnay Zrt. igazgatóságának elnöke, Bachar Najari felesége is. Kerestük a pécsi önkormányzatot is, de tőlük nem kaptunk választ egyelőre arra a kérdésünkre, hogyan értékelik az újabb jogerősen elbukott polgári pert. Amely után egyébként Pécsnek több mint tízmillió forint eljárási és ügyvédi költséget kell megfizetnie a tudomásunk szerint.

Na, persze, amúgy sok pénz forgott kockán.  Hiszen megírtuk akkor, hogy az elsőfokú bíróság határozatában megállapította, hogy Bachar Najari, a Zsolnay Zrt. többségi tulajdonosa a részvényvásárláskor, a szindikátusi szerződésben vállalt tőkeemelési kötelezettségét nem teljesítette. Emiatt pedig ki kell fizetnie az erre az esetre a szerződésben rögzített 300 millió forintos kötbért. Az elsőfokú bíróság azt vizsgálta, hogy érhetett-e 300 millió forintot az elhíresült hajmáskéri, egykori katonai telek, amelyet apportként vitt be a Zsolnay Zrt.-be a többségi tulajdonos. És, hogy azzal teljesítette-e vagy sem a Páva Zsolték által is készpénzben várt 500 milliós tőkeemelés nagyobb részét.

A vételárat (180 millió) és az 500-ból kétszer 100 milliós tőkemelést Najari előzőleg átutalással teljesítette. A Fővárosi Törvényszék úgy látta, hogy a telek értéke meg sem közelíti valójában a 300 milliót, így kimondta, hogy nem teljesült az elvárt és rögzített minimális tőkeemelés, vagyis jogos a pécsi önkormányzat perben foglalt 300 milliós kötbérigénye.

Ezt, a pécsi városvezetésnek tetsző és kedvező ítéletet azonban áthúzta ma a Fővárosi Ítélőtábla, így Najarinak nem kell kifizetnie a 300 milliós kötbért.   

Márpedig a korábbi 300 milliós ?nyerés? híre akkoriban nagyon is jól jött Páva Zsoltéknak (és a pécsi adófizetőknek). Nem sokkal azelőtt derült ki ugyanis, hogy egy szintén perre vitt, de már jogerősen elveszített ügyben a pécsi önkormányzat lemondhat négy értékes, összesen mintegy 300 milliót érő pécsi ingatlanról. Azok  ugyanis lényegében Bachar Najarihoz kerültek. Akkor lehetett úgy kommunikálni a napokkal azelőtti rossz hírt, hogy van egy cserealapja a városnak. Egészen mostanáig.

Happy Clap GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Happy GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A szír-svájci kettős állampolgár üzletember ugyanis a Tiborcz Istvánnal jó viszonyban és korábban üzleti kapcsolatban álló Paár Attila cégétől, a WHB-tól megvásárolt egy, a Zsolnayval szemben fennálló hitelkövetelést. Azt, amelyet előtte a MFB a győri milliárdos vállalkozónak eladott. Azt, amelynek kiváltását a WHB előtt, mint adós (megörökölt adósság volt ez) Najari ki akart váltani az MFB-től, de hiába ígért több pénzt, mint amit később Paárék adtak érte, vele az “adós” cég többségi tulajdonosával valami miatt nem üzleteltek.

Csakhogy a követeléssel együtt járt négy pécsi önkormányzati tulajdonú ingatlan jelzálogjoga is. Najari tehát egy, körülbelül félmilliárdos ügylettel megszabadította a Zsolnayt a hitelkitettségtől (most a saját cége csak neki tartozik), és hozzájutott egy 300 milliós ingatlancsomag feletti rendelkezési joghoz is. Magyarul a pécsi önkormányzat azt lényegében elveszítette. Az ingatlanokat még akkor ajánlotta fel Pécs jelzálogként, akkor felvett hitelért, amikor még a városé volt a Zsolnay Zrt. többségi tulajdonrésze.

A csütörtökön jogerős ítélettel befejeződő per az utolsó nyitott eljárás volt a Pécs MJV/Pécsi Vagyonkezelő kontra Zsolnay Zrt. ügyek sorában.

Najariék, illetve a Zsolnay megnyerte a tömeges rendkívüli felmondások miatt, általuk indított munkaügyi pert. Így volt dolgozókat köteleztek kártérítésre. Nem a Zsolnay, hanem egy, a Zsolnayval együttműködő divatcég ellen indítottak Zsolnay-örökösök védjegybitorlási pert, amit a felperesek jogerősen elveszítettek (igaz, ők biztosan mennek tovább a Kúriára, az igazukért, ami persze nem zárható ki például a mai perrel kapcsolatban sem, és ahogyan a dolgozók munkaügyi pere is még a Kúria előtt van, ahogyan azt a fenetebb belinkelt korábbi cikkünkben olvashatták).

A már említett 300 milliós ingatlancsomag jelzálogjoga is az ővék. Sőt megnyertek jogerősen egy, a Nemzeti Vagyonkezelővel folytatott pert is, amelyet azért indítottak el ellenük, mert a Zsolnay az elmúlt években már nem tudott éves szinten legalább 800 milliós árbevételt produkálni. Ennek a fájdalomdíja a Nemzeti Vagyonkezelő felé 40 millió forint, és azért kötötték ki, mert annak idején gyakorlatilag ingyen megkapta a pécsi önkormányzat a Zsolnay -gyárat működtető részvénytársaságot.

Csakhogy azt a vagyonkezelő a pécsi önkormányzattal kötötte. Vagyis, ahhoz, hogy a 800 milliós árbevétellimit miatti 40 milliós kötelezettség az új többségi tulajdonost terhelje, a szindikátusi szerződés aláírásakor egy másik háromoldalú szerződést is meg kellett volna kötni, az önkormányzat, a Nemzeti Vagyonkezelő és Najari, mint új tulajdonos közt. Ám ez akkor, és azóta is elmaradt. Így viszont tudomásunk szerint azt állapították meg, még korábban, hogy jogos a kötbérigénye a Nemzeti Vagyonkezelőnek, csakhogy nem Najarinak, hanem a városnak kell annak ódimuát, évi negyvenmillió forintot viselnie.

A Zsolnay-saga eddigi utolsó ismert fejezete sem volt túl szívderítő, hiszen arról szólt, hogy az eredetileg Páva Zsolték által gründolt ellen-Zsonay cégnél gyakorlatilag lehúzták a rolót.

Fall Down Arrested Development GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Depressed GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Mit lehet egy ilyen cikk végén mondani? Azt a viccet ismerik, hogy a japán közlekedési miniszternek mondjuk így, illik lemondania, ha késik a vonat? És azt, hogy ez nem is vicc?

KategóriákMETÁL