Normális országban ez nem lenne hír, de a magyar kormányfő évek óta távol tartja magát a valódi kérdésektől. Most talán a tüntetések hatására döntött úgy, propagandistáin kívül újságírókkal is szóba áll.

A cikk a hirdetés után folytatódikFacebook oldalunkon élő videót osztottunk meg, az alábbiakban szövegesen tudósítjuk a kormányinfó történéseit.

10.32: Orbán Viktor késik.

10.34. Megjött. Fővárosi beruházásokkal kapcsolatos kormánydöntésekről fog beszélni – mondja, de előtte eredmények, eredmények, eredmények: 2018-as év gazdasági növekedés 4,6 százalék, 71 százalék az államadósság, a hiány 2 százaléknál megáll, a háztartások fogyasztása 6 száztalékkal nőtt, a háztartások fogysztásának növekedése 11 százalék.

A családok védelméről szóló nemzeti konzultációról szól Orbán: 1.382.000 kérdőívet küldtek vissza. Az a véleményünk, hogy az ország jövője a családokban van – így a kormányfő

A kormányülésről számol be Orbán Viktor: egy közvéleménykutatásról számol be, aminek az lett az eredménye, hogy a magyar emberek 52 százaléka szerint a migráció a legnagyobb probléma. Ezért szerinte az uniós választás erről fog szólni. Az ismert maghyar álláspontot fejti ki.

A magyar kormánynak az a célja, hogy az EU-ban minden intézményben kerüljenek többségben a bevándorlásellenes erők, a parlamentben, a bizottságban és az Európai Tanácsban is. A Fidesz szeretne lenni a legerősebb párt az Európai Néppártban.

Részsikernek tekinti, hogy 9 európai uniós ország nem szavazta meg az ENSZ migrációs paktumát.

Beszél még egy kicsit a migrációról. Nem egyszerűen a fő témája lesz a tavaszi kampánynak, hanem ami a mélységében alakítja át az európai politikát. Ez a vita újraértelmezi a viszonyunkat keresztény hagyományainkhoz. Újraértelmezi a migránskérdés a nemzeti szuverenitási vitákat is. A migráció kérdése megváltoztatja az európai társadalmak fejlődési irányát, mert két különböző civilizáció lesz Európában, egy vegyes, keresztény-muszlim, és egy keresztény, amire példa Közép-Európa. Orbán szerint minden liberális demokrata egyben bevándorláspárti is.

Brazil útjáról is beszámol, ahol ugye részt vette a szélsőjobboldali brazil elnök beiktatásán. Brazília mindenek előtt, Isten mindenek fölött, ez a jelmondata, mondja Orbán, ami szerinte azt bizonyítja, hogy új irányzatok jelennek meg a világpolitikában minden kontinensen.

10.51: Jönnek a kérdések, az MTVA kérdezhet először természetesen. Mi a véleménye arról, hogy egy liberális politikus azt mondta róla, hogy se nem demokrata, se nem keresztény. Orbán: a liberálisok nem demokraták.

Szakács Gergely a Reuters-től: Matolcsyról kérdezi, lejár a mandátuma, mi várható. Orbán: nem lesz változás.

Budapest Bankról kérdezi, tervezik-e, hogy eladják. Orbán: a Budapest Bankot visszaadjuk a magánszektornak.

Paksi bővítés: nem lett beasdva a létesítési engedély kérelem, mikor kezdődhez az építkezés, van-e szükség a szerződés, akár a hitelszerződés újratárgyalására.

Orbán: az oroszok egy kulcsrakész erőművet fognak átadni. A csúszás egyik oka az hogy egy bonyiulult uniós közbeszerzési eljárást kellett lefolytatni

Origo kérdése: mit gondol arról, hogy egységes ellenzéki lista lesz az európai parlamenti választáson

Orbán: ha az ellenzék erre az útra lép, akkor saját sírját ássa.

Origo: Judith sargentini együtt tüntetett az ellenzékiekkel Brüsszelben.

Orbán: természetes, hogy a bevándorláspárti uniós politikus együtt tüntet a hazai bevándorlásellenesekkel.

A munakerőpiaci helyzetről (súlyos munaerőhiány) és a várható gazdasági növekedésről kap kérdést a kormányfő, a Nemzeti Bank és a pénzügyminisztérium prognózisa ugyanis különbözik e téren.

Orbán: nyitott gazdaság a magyar, a nemzetközi gazdaság hullámverésének ki van téve. A 4 százalékos növekedést kedvezőtlen nemzetközi helyzetben is hozni kell. A gazdasági növekedést segítő döntéseket kell hozni, hogy 4 százalék felett legyen a növekedés. Orbán szerint 4,5-5 millió munkát vállalni akaró emberek száma, ami szerinte közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, de ezt még lehet fokozni. Nem érdemes olyan gazdaságpolitikát csinálni, ami 4,5-5 millió foglalkoztatottnál többel számol. Ennyien vagyunk – mondja. Miután nem akarunk tömegesen vendégmunkásokat magyarországon, ennyi emberel kell számolnunk. Szerinte az pozitív hogy nincs elég munkaerő, mert ilyenkor több fizetést kell adni a munkásoknak és képzésben kell őket részesíteni.

A munka törvénykönyvének módosítása nincs összefüggésben a munakerőhiánnyal szerinte. A munkaadóknak, a kis- és középvállalkozásoknak stikliket kellett eddig alkalmaznia, hogy a túlmunkára lehetőséget biztosítson, úgyhogy ez a magyar emberek érdekét használja.

Pesti Srácok kérdése: milyen összefüggést lát a belgrádi, bécsi, varsói, és római, és magyar ellenzéki tiltakozások között.

Orbán: azt akarjuk, hogy az európai migrációellenes erők összefogjanak, természetes, hogy a migrációpárti erők is összefognak. Ennek a sportágnak ez a természete, mondja. Magyarán, aki a kormány ellen tüntet, az támogatja a migrációt.

Pesti Srácok: Magyarország nemzetközi megítélése egyre jobb, mit vár a jövőtől.

Orbán Viktor: eddig volt a 100 év magyar magány korszaka, a szomszédaink veszélyt láttak bennünk, azon dolgoztak, hogy elszigeteljenek bennünket. Most Közép-Európában az együttműködés a jellemző, ez Szent István öröksége. Aki velünk együttműködik, mind megtalálja a számítását és közös nagy célokat tudunk elérni. A szlovákokkal közösen lépünk fel, ez egy történelmi teljesítmény, nem vagyunk messze attól, hogy a románokkal is így legyen ez. Jóban vagyunk a szerbekkel is, mondja. Horvátország uniós csatlakozásában Magyarország komoly szerepet játszott.

Orbán Viktor: a migráció lesz a következő 15-20 évben is a legnagyonn sorskérdése a kontinensnek. Afrika és Ázsia népességmegtartó ereje nem nő olyan gyorsan mint a népessége, folyamatos migrációs nyomás alatt kell leélnünk az életünket. Ezért helyes, ha ezt a kérdést nem engedjük leesni az asztalról. Minden jó, ami a migráció megállítását szolgálja.

444: mostanra milliárdos lett a vője, Tiborcz István, a szomszédja, Mészáros Lőrinc, édesapja, volt kollégiumi lakótársa, Simicska Lajos.

Orbán Viktor: ez üzleti ügy.

Mi a véleménye arról, ahogy Varjú László országgyűlési képviselővel szemben felléptek a köztévénél?

OV: a képviselők sem állhatnak a törvény felett, a törvény tiltja egy közintézmény működtetésének akadályozását.

Financial Times: A lengyel-olasz együttműködésről kérdezik és arról, hogy készen ál-el arra, hogy új szövetségeket kössön Európában?

OV: Salvinit múlt szeptemberben saját hősömnek neveztem és ragaszkodom ehhez az álláspontomhoz. Magyarország bebizonyította, hogy a migrációt szárazföldön meg lehet állítani. Salvini azt bizonyította, hogy tengeren is meg lehet.

A lengyel-olasz tengely pozitív fejlemény, nagy reményeket fűzök ehhez. Jó, hogy az Európai Néppárttól jobbra kormányképes

Mfor: mit gondol a korrupció szintjéről Magyarországon?

OV.: nincs elfogadható szintje a korrupciónak. 2010 előtt csökkent a közvagyon, nem volt gazdasági növekedése, azért, mert a pénz egy részét ellopták. Most ennek ellenkezője történik, mondja. Ekkora növekedésnél, ilyen jó gazdasági helyzetben kizárt, hogy magas legyen a korrupció szintje.

Egyetlen országban nincsenek olyan szigorú átláthatósági szabályok a politikában, mint Magyarországon.

Kérdés: A minimálbéremelkedés ütemét elfogadhatónak tartja-e. Ez az ütem elég ahhoz, hogy felzárkózzunk az osztrák bérszínvonalhoz középtávon?

OV: a folyamatos központi emelés nem jó út, mert nem vesz tudomást a gazdaság aktuális teljesítőképességéről, állapotáról, ezért a béremelést a munkáltatókra és a munkavállalókra bízzuk. Nem tartja jónak, hogy ilyen célokat tűzünk ki.

Euronews: a Fidesz Manfred Webert támogatja uniós bizottsági elnöknek, de Weber megszavazta a Sargentini-jelentést, tehát Orbán logikája szerint migrációpárti.

OV: van úgy, hogy az ember barátját bepalizzák. Szerinte a Soros-egyetem miatt szavazta meg a jelentést, mert megtévesztették.

Megint a migrációról kezd beszélni. A migráció kérdése a nyugat-európai országokban már együttélési kérdés, hiszen ott már bekövetkezett a “keveredés”, mondja. Magyarországon ezért erősebb a bevándorlásellenesség, mert mi ezt el akarjuk kerülni, mert mi így akarunk maradni.

Kérdés: ha egy no deal brexit valósul meg, hogyan fog ez hatni ránk?

OV: egy megállapodás nélküli brexit jelentős hatást nem fog gyakorolni ránk.

Index: Többször mondta, hogy 2030-ig tervez, illiberális demokráciát tervez. Milyen illiberális fordulatokat szeretne végrehajtani a jövőben?

OV: a fontos kérdésekben illiberális álláspontot foglalnak el a magyar emberek. Az liberálisok bevándorláspártiak, mi nem. Szerintünk a házasság egy férfi, egy nő együttélése. A keresztény kultúra megvédése minden állami szerv kötelessége.

Index: Civil szféra, bíróságok, médiavilág, ezekben milyen illiberális fordulatokat tervez?

OV: ezeket az alkotmány szabályozza. Köszönik, jól vannak.

Index: az egyik politikia oldal sorosozik, a másik oldal o1g feliratokat rajzol. Mindkettő önhöz kapcsolódik. Ilyen szintig szélsőségessé vált a közbeszéd, mi a személyes felelőssége ebben.

OV: mindenki felelősséggel tartozik a saját szavaiért.

888: 2 éve Soros György Ön ellen indított háborút a Politicóban. Hol tart ez az összecsapás?

OV: Hatvanvalahány szervezet van Magyarországon, akik Soroshoz köthetők és támogatják a migrációt, de a migrációellenes szervezeteknek is a felszínre kell jönniük és nyíltan vállalni a harcot, ahogy Sorosék. Soros György és az antiszemitizmus kapcsán. Soros György honfitársunk, magyar állampolgár, van vele egy erős vitánk.

888.: Erőszakos az ellenzék, mit gondol erről?

OV: Aggasztónak látja, hogy Németországban megvernek egy politikust. Magyarországon is így áll a helyzet. Tüntetni, sztrájkolni mindnekinek joga van, de a törvényeket be kell tartani, eg yhatárt nem lehet átlépni, ne válassza az erőszakot. Az, hogy a parlamenti képviselők ebben élen járnak, ezt rossznak tartom.

Kérdés: sok-sok ezren töntetnek hetek óta. miért nem hallja meg a tüntetők hangját?

OV: én figyelek a tüntetőkre, van olyan, amit jó lenne meghallani. Kihámozom belőle, amit szeretnének. Azt kérem az ellenfeleinktől, ne vonják kétségbe, hogy a parlamenti többsélg hozza a döntéseket. Minden vitának állunk elébe.

Népszava: Ismer olyan demokráciát bárhol a világban, ahol a miniszterelnök évekig nem ad interjút az ellenzéki médiumoknak? Ide sem engedtek be több kollégát, mi a véleménye erről?

OV: Egy interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívok egy újságíróval. Nem keresek olyan szituációkat ahol eleve lehet látni, hogy egy rosszindulatú emver előítéletes kérdéseket akar feltenni nekem.

FAZ: a várba költözésről kérdezik.

OV: a vár politikia természetű felhasználása egy szocialista kormány döntéseként valósult meg, amikor a köztársasági elnök oda költözött. Minden olyan történelmi épület, amit az ország függetlenségének elvesztése után elvesztettünk, azok helyreállítása jóvátétel – antikommunista

RTL Klub: Azt mondta, jogos igény egy jogos igény fogalmazódik a munkavállalók részéről a túlóratörvény módosítása óta, ezt meghallják-e. a 3 éves fizetés

OV: lefolyatttuk a vitákat, nincs a módosítás napirenden. Mindenki megkapja a bérét, amiért megdolgozott.

RTL: a tao törvény módosításáról kérdezik. Miért van szükség a módosításra, a lecsökkentésre? Túl sok pénz fogyott vagy máshol van szükség erre a pénzre?

OV: nem lesz kevesebb a sport tao. A kulturális taot megszüntettük közmegelégedésre. 2-3 évre lassítunk az egészen, nézzük meg, a már megítélt támogatásból, mi készül el.

HírTv: A Spiegel arról írt, hogy a Törökországból újra elindulhat a menekülthullám. Ez elérheti-e hazánkat?

Ov: Igen.

(Óriási ahogy a propagandamédia alákérdez migrációügyben Orbánnak.)

Le Monde: Le Penről nem beszél soha, csak Salviniről. Itt járt egy delegáció tőlük, találkoztak-e fideszes politikussal.

OV: A Fidesz az Európai Néppárt tagja, lojálisak leszünk a saját pártunkhoz. De a migráció nem ismer határokat. Mindig találkozni fogok az olasz belügyminiszterrel, amíg a migráció ezt indokolja.

Le Monde: van-e Le Pennel kapcsolat?

OV: ha volt is, én nem voltam ott.

Le Monde: Hogyan látja Macron elnök helyzetét Franciaországban?

OV: Magyarországon megadjuk a tiszteletet Franciaország elnökének. Macron a bevándorláspárti erők egyik fontos embere. Ez nem személyes dolog.

ZDF: Amióta Ön hatalmon van, Mészáros és Tiborcz úr millirdokkal gazdagodott. Miért állította le az uniós korrupciós eljárásokat?

OV: Magyarországon vizsgálatot leállítani nem lehet. Üzleti ügyekkel nem foglalkozik. A közpénzekre vonatkozó szabályokat be kell tartani.

ZDF: sokszor egyetlen pályázóra írják ki a közbeszerzéseket, ez volt pl. az Elios-ügyben. Mészáros Lőrinc gázszerelőből lett milliárdos például.

OV: Magyarországon 15 százalékra csökkentettük az egyszereplős közbeszerzésekkel kapcsolatban.

HVG: Mészáros Lőrinc lett a leggazdagabb ember Magyarországon, 380 milliárdos vagyonnal. Hogy lehet ilyen körülmények között a politika és az üzleti életet különválasztásáról beszélni?

OV: én ezeken a listákon nevetni szoktam. Amúgy üzleti kérdésekben nem nyilatkozik.

Echo Tv: Judith Sargentini szerint sok miniszteelnök nem szívesen ül le Önnel tárygalni. Mi a véleménye erről?

OV: Minden botnak két vége van.

Magyar Idők: milyen a fővárossal kapcsolatos döntéseket hoztak a kormányülésen?

OV: hét helyen hozunk létre tömegsport központokat a városban, de döntöttünk a 3-as metró továbbépítéséről is.

TV2: Mit gondol a Sargentini-féle tüntetésről és arról, hogy a Jobbik összeállt a baloldalról?

OV: Egy nemzetközi kampányban vagyunk benne. Izgalmi szakaszban vagyunk, tüntetések vannak. Az újszerű az ebbe, hogy az uniós kampányok mindig belpolitikai események voltak. Most először a migrációról fogunk dönteni, ami összeurópai téma. A szívére helyezném a baloldalnak, hogy szabad-e a szélsőjobboldalt legitimálni.

BBC: A túlóratörvényt 10 napja lépett hatályba. Sokaknak a puding íze keserű. Ha erősödik a keserűség, ha folytatódnak a tüntetések, el tudja képzelni, hogy ezt leveszi az étlapról.

OV: Kóstolják meg az emberek a pudingot, kóstolják meg és utána legyen véleményük.

Kérdés: Ismeri-e a német CDU új elnökét?

OV: Először a múltról, Helmut Kohl-lal ápolt kapcsolatáról beszél. Azzal zárja a választ: a németek nyomást gyakorolnak ránk, hogy kövessük őket azon az úton, amin ők elindultak. Nagy nyomás van részükről, hogy mi is legyünk bevándorlóország, de mi nem leszünk.

24.hu: Politika és üzlet különválasztásáról beszélt. Rendben van-e az, hogy gazdag üzletemberek ajándékait elfogadva az ő repülőjükön utazik?

OV: Senki nem tud nyomást gyakorolni rám.

24.hu: Simonka Györgyöt költségvetési csalással és vesztegetéssel gyanúsítják, mégis ott ül a parlamenti frakcióban és szavazgat. Rendben van-e ez Ön szerint?

OV: Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

AP: A CEU-ról kérdezik.

OV: Soros-egyetem lesz Magyarországon. A fél világot bepalizták azzal, hogy elüldöztük, pedig maradnak.

AP: A lényeges kurzusokat elviszik, nem úgy marad, ahogy eddig volt. Nincs ellenzéki túlsúly a médiában, ahogy Ön mondja. Lehet, hogy azért gondolja így, mert a propagandamédia ugyanazt mondja, a másik oldalon tevékenykedők pedig sokszínűen dolgozzák fel a témákat.

OV: Nem dolga, hogy a sajtó erőviszonyaival foglalkozzon.

VÉGE

KategóriákMETÁL