Február 1-től indulnak az Emberség Erejével Alapítvány Erősödő Civil Közösségek (ECK) programjának új projektjei. Tavagy 60 pályázati nyertesnek összesen 100, idén 64-nek 103 millió forint jutott. EZ VESZÉLYES? Nem.

A cikk a hirdetés után folytatódikA három dél-dunántúli megyéből 144 pályázat érkezett a Fidesz pécsi prominensei által 2017 végén csak Soros-kampányközpontként emlegetett alapítvány irodájához. Baranyából, Tolnából többen pályáztak mint az első körben, Somogyból kevesebben, ennek okait keresik. Baranya volt a legaktívabb, 87 pályázattal.

Azok is pályázhattak, akik tavaly nyertek, az idei 64 nyertes projektből 26 olyan, ami az előző körben is részesült támogatásban. Az idei 103 millió forintból 22 millió Pécsett fog hasznosulni.

Az első körben 200, a másodikban 260 millió volt a beérkezett össz pályázati igény.

Ahogy ebben a cikkünkben bemutattuk, számos helyen a pályázati pénzt elnyert szervezetek együttműködtek önkormányzatokkal, önkormányzati cégekkel, állami intézményekkel – az előzetes politikai hiszti ezek szerint tényleg nem volt más, mint kamu, nettó uszítás, hisztériakeltés az ellenségképzés, végső soron a politikai haszonszerzés érdekében.

Más kérdés, hogy a sok esetben a Fidesz-médiába is bekerült megvalósult projektekkel kapcsolatban az Emberség Erejével Alapítványt és az ECK-t meg sem említik.

A pályázókra azért hatással volt a politikia hiszti, voltak, akik tartottak retorzióktól, de eddig alaptalanul.

Nyirati András, az Emberség Erejével Alapítvány vezetője nagyon fontosnak tartja, hogy az ECK keretében a vidéki projektekről nem a megvalósulás helyétől távol, a fővárosban döntenek. Folyamatos a személyes egyeztetés a pályázókkal, és jól működik az utánkövetés is.

Szabad terek

Az Emberség Erejével Alapítvány más magyar civil szervezetekkel közösen részt vesz egy közös projektben, melynek ?Szabad terek? a munkacíme. Szűkülő civil tér – ez volt a címe annak a pályázatnak, amire európai alapítványok közösen adták össze a pénzt, Magyarországon három civil koalíció nyert, az egyik ilyennek tagja a pécsi alapítvány. Ahogy Nyirati fogalmaz:

?Szükség van a szabad terekre, amelyek befogadnak olyan tematikájú rendezvényeket, amiket máshol nem látnak szívesen. A cél egyfajta alternatív nyilvánosság kialakítása.?

Az “ellenség” dollármilliói a civileknek

Az Open Society Foundations három év alatt 3 millió dollárt ad a magyarországi civil közösségek erősítésére. Az OSF alapítója a kormány által fő ellenséggé kamuzott Soros György.

Fotó: Az Emberség Erejével Alapítvány munkatársai, a kép jobb szélén a cikkben nyilatkozó Nyirati András

KategóriákMETÁL