Bizalmi szavazást kért maga ellen vasárnap Fekete-Győr András, a Momentum alapító-elnöke, mivel az öt miniszterelnök-jelölti aspiráns közül az utolsó lett. A bizalmi szavazáson a Momentum Küldöttgyűlésének többsége arra szavazott, hogy új pártvezetőre van szükség, ezért Fekete-Győr András lemondott.

A cikk a hirdetés után folytatódikFekete-Győr András a mai napon lemondott a Momentum elnöki pozíciójáról – írta vasárnap esti, a Szabad Pécshez is eljuttatott sajtóközleményében a Momentum. Azt írták, hogy Fekete-Győr András a miniszterelnök-jelölti előválasztási szereplése után bizalmi szavazást kért a Momentum Küldöttgyűlésétől, a Küldöttgyűlés többsége pedig a mai napon amellett döntött, hogy új vezetéssel kell belevágni a választási kampány következő szakaszába.

„Fekete-Győr András ezt természetesen elfogadta és azonnali hatállyal beadta lemondását” – írják. 

A Momentum hat elnökségi tagja továbbra is folytatja a munkáját, az elnöki pozícióra pedig hamarosan ki lesz írva a tisztújítás. A sajtóközleményben méltatják Fekete-Győr Andrást is, mondván az ő öt és fél éves elnöksége alatt a Momentum országos politikai szereplővé nőtte ki magát. A rendszerváltás óta eltelt idő legerősebb parlamenten kívüli pártja ma a Momentum, jövőre pedig frakciója is lesz az országgyűlésben, „és ez András közösségszervező munkájának is köszönhető”. 

Az előválasztási eredmény ugyanakkor megmutatta, hogy új lendületre van szüksége a Momentumnak ahhoz, hogy tovább tudja folytatni az építkezést és a magyar közélet még inkább meghatározó közössége legyen, fogalmaztak.

Ezt is mérlegelte a Momentum Küldöttgyűlése, amikor szavazott a bizalmi indítványról. Fekete-Győr András pedig továbbra is a Momentum aktív politikusaként dolgozik tovább, elkötelezetten a kormány- és rendszerváltásért, támogatva a Momentum 15 előválasztási nyertes jelöltjét és a teljes ellenzéki összefogást.

Fekete-Győr és Orosz Anna hétfőn délután, a Széll Kálmán téren sajtótájékoztatót tart a témában.

A Momentum egy második sajtóközleményt is eljuttatott lapunknak, amelyben arról írnak, hogy olyan hír látott napvilágot az elmúlt órákban a sajtóban, miszerint “A bizalmi szavazáson a tagság még kétharmaddal támogatta volna posztján Fekete-Győr Andrást”. Ez azonban, így, ebben a formában nem igaz, mutattak rá. „Nem volt hivatalos szavazás a tagságon belül, a bizalmi kérdésben a Küldöttgyűlés döntött. A szavazás, amire többen hivatkoznak, az egy informális csoport szimpátiaszavazásának eredménye, melyen a tagság csupán néhány százaléka vett részt, nem reprezentatív és semmilyen egyéb információt nem tartalmaz annál, mint hogy néhányan, akik látták hogy van egy Facebookos szimpátiaszavazás, kitöltötték. Ez nem tükrözi a tagság tényleges véleményét” – közölték.

KategóriákMETÁL