Mellár Tamás hétfői parlamenti felszólalásában idézte fel az egy hónappal ezelőtti halálos gázolás részleteit, valamint azt, hogy a Búza téri gyalogátkelőhely és közvetlen környezetének megvilágítására a környéken élők régóta panaszkodtak.

A cikk a hirdetés után folytatódikMellár azt kérdezte volna a belügyminisztertől – azonban Pintér Sándor nem volt jelen az ülésen, így Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár válaszolt helyette – , hogy indul-e vizsgálat az ügyben? Illetve, meg kell-e várni egy újabb balesetet, hogy végre cselekedjen a kormány?

Legutóbb ebben a cikkben néztük meg,
hogy mitől balesetveszélyesek a pécsi zebrák.

Az államtitkár válaszában hangsúlyozta, hogy a településen belüli közvilágítás önkormányzati hatáskör. Azt is kiemelte, hogy külön jogszabály írja elő a zebrák felületére eső szükséges fénymennyiséget, amit a közlekedési hatóság a gyalogátkelőhelyek létesítésekor, és a fényforrások cseréjekor is ellenőriz. Az államtitkár nem gondolja, hogy Magyarországon bárhol lehetne zebrát létesíteni úgy, hogy az ne kapjon kellő fényt. Tényként említette azt is, hogy a ledes világítás drága, de mégis költséghatékony befektetés. Elismerte azt is, hogy mivel más ezeknek a fénye, így a használatuk valóban adhat okot vitára.

Mellár Tamás nem fogadta el a választ, a képviselő szerint a feltett kérdésekre nem reagált érdemben az államtitkár, valamint egy olyan vizsgálatban reménykedik, ami a közvélemény számára is elérhető lesz és megnyugtató eredménnyel zárul.

Az államtitkár viszontválaszában elmondta, hogy a közlekedési hatóság feladatkörei nem tartoznak a belügyminisztériumhoz, azonban bejelentés esetén a szükséges vizsgálatokat az illetékesek megteszik.

A teljes felszólalás itt látható:

KategóriákMETÁL