Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő 3000 aláírást vett át kedden délelőtt a Mindenki Pécsért Mozgalomtól, ami az egyik legaktívabb pécsi formáció az európai ügyészséghez való csatlakozás érdekében indított akcióban. Ezután a Széchenyi téren, a városháza előtt folyatódott az aláírásgyűjtés.

A cikk a hirdetés után folytatódikHadházy Ákos a Szabad Pécsnek azt is elmondta, hogy eddig kb. 470 ezer aláírás gyűlt össze, pontos számot azért nehéz mondani, mert a beérkező ívek összesítése egy hetet vesz igénybe.

“Az egyik legfontosabb fejlemény, hogy sokan úgy adnak át meglepetésszerűen több száz aláírást, hogy nem is regisztráltak, ezzel is növelve a kezdeményezés esélyeit” – mondja a parlamenti képviselő. Hadházy szerint két dologtól függ a kezdeményezés sikere, amiből az egyik, hogy van-e kellő számú aláíró, úgy tűnik, adott. “Nem igaz, hogy nem érdekli az embereket a korrupció, nagyon sokaknak elege van a pénzek elherdálásából” – teszi hozzá. A másik tényező, hogy van-e elég ember az aláírások gyűjtésére, de ebben a kérdésben is bizakodó a képviselő. “Eddig is sok ezren gyűjtöttek, de van egy rekorderünk is, aki egy 8000-es kisvárosban egymaga 2000 aláírást gyűjtött be.”

Hadházy Ákos szerint nyomásgyakorlásként kell értelmezni ezt az akciót, aminek nem csak szimbolikus jelentősége van. A képviselő szerint már a kormányzati álláspont is finomodott az elmúlt hetekben, hiszen már nem teljes elzárkózásról beszélnek, hanem figyelik a fejleményeket. A képviselő szerint a külső nyomásgyakorlás, azaz például az európai uniós támogatások jogállamisághoz kötése, nem elegendő, szükség van a magyarok támogatására is.

KategóriákMETÁL