A Pannon Hőerőmű Zrt. pécsi biomassza erőművének köszönhetően 2013 óta Pécs az első hazai nagyváros, ahol a távfűtést teljes mértékben megújuló energiaforrásokból biztosítják.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Közép-Európa egyik legnagyobb, tisztán megújuló energiaforrásokat hasznosító kogenerációs erőműveként számon tartott létesítmény történetét, tüzelőanyagait és technológiáit mutatja be a 2015-ben megnyílt Zöld Zóna Látogatóközpont, ahol immáron minden korosztály megismerkedhet a világszínvonalú biomassza-technológiával. A Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó pécsi erőmű 150 négyzetméteres látogatóközpontja ipari-turisztikai látványosságként járul hozzá az energiatudatos, fenntartható gondolkodás és a körkörös gazdasági modell népszerűsítéséhez a régióban. Az ingyenesen elérhető programra közel 6500 látogató volt kíváncsi a látogatóközpont négyéves működése során.

A központ sikerének kulcsa

A látogatóközpont 21. századi, interaktív ismeretterjesztést kínál, amellyel biztosítja, hogy korosztálytól függetlenül mindenki jól érezze magát, valamint maradandó élményekkel és ismeretekkel gazdagodjon. Többek között lehetőség nyílik a különböző biomassza-tüzelőanyagok testközelből való megismerésére és megtapintására, az erőmű és a távhőrendszer modelljének kipróbálására, illetve áramtermelésre is egy szobabicikli segítségével. Emellett számtalan animáció, érintőképernyős eszköz, kvízjáték, modell és makett színesíti a tárlatot. A látogatók – csoportlétszámtól függően – 60-70 perces foglalkozások során ismerhetik meg a biomassza-alapú energiatermelés és a távhőrendszer működésének alapjait. Az intézmény a különböző korcsoportok számára speciálisan összeállított programokkal várja látogatóit, így az általános és középiskolások, illetve a felnőtt érdeklődők is korosztályuknak megfelelő, releváns tudást kapnak. A nemzetközi szintű érdeklődéssel büszkélkedő Zöld Zóna látogatói között számos szakmai érdeklődésű csoport is van; több szervezet visszatérő vendégként jelentkezik be a programra, ugyanis a 12 éven felüli látogatók igény szerint erőműbejáráson is részt vehetnek.

Újdonság, hogy a Zöld Zóna Látogatóközpont munkatársai a nagy igényre való tekintettel immáron a 6-11 éves korosztály számára is külön korcsoportos programot kínálnak. Ezáltal már a kisiskolások is játékos formában ismerkedhetnek meg a megújuló alapú, fenntartható energiatermeléssel, így a program hozzájárul a környezettudatos szemléletmód korai kialakításához. A legifjabbakat megszólító tartalom növekvő népszerűségének köszönhetően egyre több alsó tagozatos kisdiák fordul meg a látogatóközpontban, akik nem csak Pécsről, hanem a környező településekről is érkeznek az interaktív kiállításra.

További részletekért kattintson a latogatokozpont.pecsizoldzona.hu weboldalra!

<hirdetés>

Címkék:
KategóriákHirdetés