A Nők a Balatonért Egyesület szerint törvényes, minden szabályt betartó Red Bull Air Race-t idén nyáron biztosan nem tudnak rendezni a Balatonnál.

A Nők a Balatonért Egyesület szerint törvényes, minden szabályt betartó Red Bull Air Race-t idén nyáron biztosan nem tudnak rendezni a Balatonnál. Közben kitört a szópárbaj, hogy kell-e a Balatonnak, Zamárdinak egy újabb zajos rendezvény; és ebben most nem számít a párthovatartozás, fideszesek is rendesen ?egymásnak mentek??

A cikk a hirdetés után folytatódik



 ?Minden ellenkező híreszteléssel szemben szabályos, vagyis az összes törvényi előírást betartó repülős rendezvényt idén nyáron biztosan nem tudnak szervezni a Balatonnál, mert nincs már elég idő hozzá? – állította a Szabad Pécsnek Hajósy Adrienne, a ?zöld balatoni hölgyek?, azaz a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) déli parti aktivistája.

A Szabad Pécs nemrég, épp a konkrét végső döntés megszületése előtt, országosan elsőként írta meg, hogy Zamárdi a legesélyesebb helyszín a műrepülős világkupa-futam idei magyarországi futamának megrendezésére. Azt követően, hogy Tarlós István főpolgármester kitiltotta a Red Bull Air Race-t a fővárosi Duna-partról. Azóta véglegessé vált, hogy valóban Zamárdiban, a déli parti kisváros szabadstrandja fölött köröznek majd a repülők két júliusi hétvégi napon – közvetlenül a Balaton Sound fesztivál után.

Zaj és szennyezés

A Nők a Balatonért Egyesület szerdai közleményében a budapesti tapasztalatokra utalva arra emlékeztet: a légiparádé jelentős zaj- és légszennyezéssel, valamint balesetveszéllyel jár, a zöld ombudsman állásfoglalása szerint a környezeti terhelések következtében a rendezvény sűrűn beépített lakott területen való megtartása az egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze.

?A lakosság kitartó tiltakozása idénre érte el, hogy Budapesten már nem lesz több Red Bull Air Race – írják a balatoni nők. – Zamárdi fogadta be. Így a rendezvény elleni tiltakozás ezentúl a balatoniak feladata lesz. Mielőtt tiltakoznánk, próbáljunk meg választ találni a kérdésre: örüljünk a rendezvénynek, vagy tegyünk ellene? Mellette szól a bevétel, ami Zamárdi önkormányzatáé és a helyi szálláskiadóké lesz. Továbbá 180 országban 300 millióan nézik a légi verseny közvetítését, ami az országimázs szempontjából felbecsülhetetlen értékű. Ellene szól, hogy nagy zaj lesz. És nemcsak Zamárdiban, mert ott nincs repülőtér. A gépeknek valahonnan föl kell szállnia, és oda vissza is térnie. Zaj nemcsak a verseny időtartamában lesz, hanem előtte is napokig, amikor a versenyzők edzenek. Mit gondolnak erről az érintett balatoni települések lakói, akik a zajon kívül nem kapnak mást a rendezvénytől? Biztosan szennyeződik a levegő és vele a Balaton. Milyen mértékben? Ellentétben a Dunával, a tóba jutó szennyeződés természetes úton nem távozik el. Ki fog gondoskodni a Balaton megtisztításáról a verseny után??

A bevétel, az országimázs nem érv?

A NABE a feltett kérdésekre a hatóságoktól vár sürgős választ. A zöld aktivisták a Legfelsőbb Bíróság egy 1999. május 13-i ítéletére hivatkoznak. E szerint ha a napokon át, ismeretlen mértékű zaj-, lég- és vízszennyezéssel járó rendezvény veszélytelenségét nem bizonyítják előre, akkor a gazdasági előnyök és érvek nem mérlegelhetők. Vagyis se a bevétel, se az országimázs növelése nem érv a környezeti veszélyeztetés ellenében. A Nők a Balatonért Egyesület végül leszögezi:

?Azt szeretnénk, ha a Balaton családi paradicsom maradhatna?.

Emlékeztetőül: ugyanerre hivatkozva a balatoni nők nemrég az elektromos jetskik elterjedése ellen emelték föl a szavukat.

Bóka megdöbbent

Nehéz igazságot tenni, záporoznak ugyanis az érvek a Red Bull ellen és mellette is. Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere például valóssággal kifakadt a napokban a Magyar Nemzet balatoni tudósítójának nyilatkozva:

?Döbbenetes, hogy egy újabb, főszezoni, zajos nagyrendezvénnyel borzoljuk a keleti medence nyaralóinak idegeit! Kérdéses, hogy a zamárdi Balaton Sound és a Strand Fesztivál miatt már éppen eleget bosszankodó fürediek tolerálják-e majd a fejük fölött elhúzó gépek robaját. Fürednek egyébként már éppen elege van a zamárdi fesztiválok miatti kellemetlenségekből!?

A Szabad Pécs korábban arról is írt, hogy többek között a túlpartiak (Balatonfüred, Tihany) tiltakozása miatt is került el tavaly az augusztusi B My Lake fesztivál Zamárdiból Keszthelyre. Nos, lapunk úgy értesült, hogy idén nyáron visszatér az is Zamárdiba?

Túlterheltté, hovatovább élhetetlenné válhat a Balaton-régió, ha egyre több ilyen tömegrendezvényt hozunk a tóhoz – erre az ugyancsak fideszes Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere figyelmeztetett. 

Új és újabb red bullokat a tóhoz!

Akad persze támogatója is bőven a légiparádénak, még fideszes oldalról is.

Az erősen Fidesz-közelinek ismert egykori siófoki hoteltulajdonos, Hoffmann Henrik, úgy is, mint a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, azt mondta a kormánylapnak: kiváló lehetőség ez a tó keleti medencéje, köztük Tihany, Füred természeti adottságainak, értékeinek megismerésére is. A televíziós közvetítéseknek köszönhetően az egész világ előtt feltárulhat a Balaton szépsége, az üdülőhely felkerülhet egy, az eddiginél nagyobb turisztikai térképre, ami tovább erősítheti pozícióit az idegenforgalom piacán. Sőt, szerinte érdemes volna további ?balatoni red bullokról? egy tárgyalássorozatot indítani?

Zamárdi független polgármestere, Csákovics Gyula természetesen örül az újabb tömegvonzó rendezvénynek. Azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy ?a tömegtől ma már nem ijedünk meg, jól tudjuk kezelni. Növeli a Balaton presztízsét, ismertségét egy ilyen sokak által látogatott, az egész világon figyelemmel kísért esemény. A Balaton Soundnak is voltak kezdetben ellenzői szép számmal, de idővel belátták: több a haszon, mint a negatívum.? 

KategóriákMETÁL