Jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Zsolnay Pocelánmanufaktúra Zrt. cégvezetője ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség. FRISSÍTVE! ÉS ÚJRA FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikA vádirat 2014-től kezdődő, és 2016 tavaszáig tartó időszakot említ. A Tolna Megyei Főügyészség péntek délelőtti közleményét a Blikk szemlézte.

A gyárat működtető gazdasági társaság cégvezetőjének feladata – a vezető tisztségviselő rendelkezései alapján – a társaság folyamatos működésének irányítása volt.

Mint a vádiratból szemléző közleményre hivatkozva írják, a cégvezetőnek a pozíciójából adódóan a gyár területén ellenőrzés nélküli be- és kilépési lehetősége volt, valamint a raktárak és kapuk kulcsaival is rendelkezett.

Az ügyészség megállapítása szerint a cégvezető ezt a helyzetet kihasználva, egyben cégvezetői kötelezettségeit megszegve 2016. április 26. napjáig a rábízott értékekből összesen több mint 11 millió forint értékű porcelán terméket tulajdonított el, amelyeket a vádirat részletesen, egyesével, azonosítható módon felsorol.

A vádhatóság szerint az ellopott porcelánok egy részét a cégvezető a gyár különböző részein önkényesen vette magához, majd onnan ellenőrizetlen módon kijuttatta. Ezeket a nyomozók a cégvezető lakóhelyén lefoglalták.

A többi áruhoz pedig úgy jutott hozzá, hogy valótlan tartalmú selejtezési jegyzőkönyveket írt alá, majd a rajtuk szereplő termékeket egy olyan raktárba vitette, amihez kulcsa volt, onnan pedig gépkocsiba pakolva az üzem területéről kivitte.

Mindezek mellett a vádlott egy budapesti épület tetőrekonstrukciójával kapcsolatban a Zsolnaytól megrendelt mázas tetőcserepek, illetve kerámiatermékek minőségét tanúsító teljesítménynyilatkozatot valótlan tartalommal adta ki.

Az ügyészség halmazati büntetésül börtönt és pénzbüntetés kiszabását, a közügyek gyakorlásától eltiltását, továbbá a gazdálkodó szervezetek vezetésére kiterjedően a foglalkozástól határozott időre eltiltását és vagyonelkobzást szorgalmaz a Pécsi Járásbíróságnál.

Egyáltalán nem mellékes körülmény, hogy a fent felsorolt vádak részben megegyeznek azokkak az állításokkal, illetve vádakkal, amiket mások mellett volt zsolnay-s dolgozók állítottak a gyárban a távozásukat megelőző néhány évben folyó dolgokról.

Kerestük a Zsolnay-gyár vezetését, illetve jogi képviselőjüket is, akik azt ígérték, hogy rövidesen fognak küldeni egy, a hírre reagáló sajtóközleményt. Amint megkaptuk, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS 12.20h – A Zsolnay kiáll a cégvezető mellett és nem tud leltárhiányról

Dél után nem sokkal elküldte a saját közleményét a Zsolnay-gyárat működtető cég a sajtónak. Abban az áll, hogy csodálkoznak azon, hogy a sajtóban előbb volt olvasható az ügyészségi közlemény útján a vádirat, mintsem azt a Zsolnay Zrt. cégvezetője kézhez kapta volna írásban. Emlékeztettek arra is, hogy az elmúlt három évben számos feljelentés érkezett a Zsolnay új tulajdonosai és cégvezetői ellen, és azokkal a sajtó tele is volt, aztán már csendesebben volt az a sajtóban is, hogy ezeket az ügyeket megnyerték, a gyanú eloszlott. A bizalmuk továbbra is megvan a cégvezetőben, már csak azért is, mert nem tudnak olyan készlethiányról, amilyennek lennie kellene a vádirat szerint. Sőt, elviekben akkor a károsult maga a gyárat működtető cég, de nem is tudnak eljárást kezdeményezni a hiány miatt, mert nincsen arra alapjuk. Azt írták még, hogy bíznak továbbra is a pártatlan igazságszolgáltatásban.

FRISSÍTÉS 2. – A Zsolnay cégvezetőjének ügyvédje szerint a vádemelés ügyészségi kommunikálása valószínűleg nem más, mint figyelemelterelés

A Népszava megszólaltatta a Zsolnay cégvezetőjének ügyvédjét, a pécsi dr. Bodnár Imrét – a cégvezetőt is elérték, de ő nem kívánt nyilatkozni. Dr. Bodnár azonban elmondta, hogy védence az eljárás során végig ártatlannak vallotta magát. A cégvezető a lefoglalt porcelánok egy részét húsz éve nászajándékba kapta, a többi tárgyat akkor vásárolta boltban, amikor még nem dolgozott a Zsolnaynál, de a gyárban, kedvezményesen is vett több terméket, az újabbakat blokkal is tudja igazolni. Szerinte az ügyészségnek nincs bizonyítéka arra, hogy a cégvezető akár csak egy csészealjat kilopott volna a gyárból.

Azt ők is tudják, hogy voltak, lehettek dolgozók, akik azt vallották, hogy a cégvezető az autójával porcelánokat szállított ki a gyár területéről. Bodnár azonban azt hangsúlyozta, hogy ez legális módon történt, a cégvezető saját autóján szállított porcelánt a cég fővárosi üzletébe. Az autót a kapunál ellenőrizték, s csak azt vihette ki, amiről papírja volt. Sőt, az ügyvéd elmondta, hogy ugyanígy maga a gyártulajdonos és annak felesége is szállított Budapestre porcelánt. Ez a gyakorlat volt ugyanis a legolcsóbb fuvar a cég számára. Az ügyvéd hangsúlyozta, amit a gyár a sajtónyilatkozatában is kiemelt, hogy a fő károsult, maga a Zsolnay nem tett feljelentést, merthogy nem tartottak számon készlethiányt.

Bodnár Imre szerint a nyomozóhatóság politikai megrendelésre indított a cégvezető ellen vizsgálatot, s azt szerették volna bebizonyítani, hogy a Zsolnay tulajdonosa – aki útjába állt fideszes gazdasági érdekköröknek – a cégvezetővel közösen kilopja a dísztárgyakat, aztán adómentesen értékesíti azokat.

Csakhogy a lopásra semmilyen bizonyítékot nem találtak, így a vád a bíróságon elbukik majd, jósolta az ügyvéd.

Bodnár Imre úgy véleledett, hogy azért most hozta nyilvánosságra az ügyészség a vádemelést, mert politikai óhajra el akarják terelni a figyelmet a Zsolnay gyár einstandjáról, amiben vastagon benne van a pécsi városvezetés és más fideszes politikusok, és amelyről mára kiderült, hogy teljes kudarc. A sikertelen kisajátítási kísérlet pedig mindemellett Pécsnek és az államnak legalább egymilliárd forintjába került, fogalmazott a Népszavának Bodnár.

KategóriákMETÁL