A hírt ráadásul Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő, s talán még inkább: fideszes képviselő-jelölt jelentette be a politikusi Facebook-oldalán. Emígyen: ?Az első ?kapavágás? megtörtént 🙂 Magnus repülőgépgyár, Pécs-Pogány repülőtér?. Természetesen nagyon is lehetséges, hogy tényleg csupán elhúzódott a projekt indítása, ezért nem az ígérteknek megfelelően, tavaly októberben álltak neki a munkának. A bürokráciáról biztosan mindenkinek van egy jó szava abban az országban, amely még mindig nem lett a söralátét-adóbevallás hazája.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legszemfülesebb a pécsi önkormányzat lapja volt, a PécsMa, amely cikkében szintén idézte Csizi ?Mr. PermetGate? Péter (ők nem így nevezték) bejegyzését. Azt írták, hogy szerdán megkezdődött a pécs-pogányi reptér mellett a Magnus Aircraft új repülőgép-gyárának építése. Márciusban indul a munkaerő-toborzás és -képzés, a mostani beruházást pedig továbbiak is követik majd.

Arról viszont, hogy a Magnus megépíti a pécsi repülőgépgyárat, a Szabad Pécs számolt be elsőként tavaly, EBBEN a cikkben. Ha a pécsiek amúgy kétkednek az olyan beruházásokkal kapcsolatban, annak azért lehet némi magyarázata. Nem csak egyfajta magyar mediterrán pesszimizmus, hanem korábbi tapasztalatok is, egy korábbi önkormányzati (polgármester-) választás előtt nem sokkal letettek például olyan hotel alapkövét Pécsett Páva Zsolték, amelyből végül semmi sem lett. ITT olvasható az akkori nagy eseményről szóló beszámoló.

A pécsi repülőgyárral kapcsolatos bizalmat az erősítheti, hogy kevés dolgot jelentenek be ennyiszer politikusok, és volt egy látványos pezsgőzés is a befektetés és az 5 milliárdból 2 milliárdos állami támogatás miatt Budapesten. Ráadásul Csizi és Páva a fellegekben is járt emiatt. Ugyanakkor kétségtelen, hogy vannak vagy voltak legalábbis kérdőjelek a befektetéssel kapcsolatosan.

 

Csizi Péter ott volt a leendő pécsi repülőgépgyár első kapavágásánál  ? Fotó forrása: Facebook.com/CsiziPéter

 

Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója a PécsMa kérdésére mindenesetre azt mondta, mindeközben már meg is kezdték a cég Kecskemétről Pécsre költözését. Most első körben megépítik az összeszerelőüzemet, az irodaépületet, illetve egy, a reptér felé nyitott hangárt.

Későbbiekben állnak majd neki a kompozitüzem kialakításának. A további fejlesztésekről szólva pedig azt mondta, hogy mivel Pécs lesz a fejlesztőközpontja a magyar vállalkozásnak, a Magnusszal amúgy már kapcsolatban álló német világcéggel, a Siemens-szel közösen itt, Pécsett folytatják majd a megkezdett munkát az elektromos gépek terén.

Nagyon nagy sebességre kapcsolnak, mint kiderült, ugyanis az elképzelésük az, hogy a nyár folyamán már az első Pécsett gyártott repülő kigördüljön az üzemből.

Mint mi is megírtuk korábban, a Magnus Aircraft ötmilliárdos beruházást tervez Pécsett, kétmilliárdos állami támogatással, 7500 négyzetméteres gyártóbázist építve a reptér mellett, s legalább mintegy százhúsz új munkahelyet teremtve.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

 

 

KategóriákMETÁL