Elképesztő eredmények születtek a legszegényebb baranyai településeken. Kevesen mentek el szavazni, de akik igen, azok a Fideszre voksoltak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kistelepüléseken Baranyában is a Fidesz tarolt, ráadásul minél szegényebb egy település, annál nagyobb arányban, bár kifejezetten jómódú községekben is születtek jelentős fideszes győzelmek. Egyértelműnek tűnik, hogy a falvakba a Fidesz üzenetein kívül más nem nagyon jut el, mintha más párt nem is létezne.

A többségében romák lakta Siklósnagyfaluban ugyan alacsony, 26 százalékos volt a részvétel, viszont az urnánál megjelentek több mint 86 százaléka a Fideszre adta a voksát.

A siklósnagyfalui eredmény – Forrás: valasztas.hu

A száz százalékban roma Alsószentmártonban 17,65 százalékos részvétel mellett majdnem 69 százalék a kormánypártra szavazott. A szintén az ország legszegényebb települései közé tartozó Gilvánfán ugyanez a két adat: 21,71 és 80 százalék.

A kistelepülésekre általában igaz, hogy az országos átlagnál alacsonyabb volt a részvétel az európai parlamenti választáson, de a Fidesz csak kevés helyen ment 60 százalék alá.

Könnyű lenne a migrációra fókuszáló fideszes kommunikációra fogni a kistelepüléseken tapasztalható kormánypárti tarolást, vannak azonban érdekes kakukktojások a megyében. Ilyen például a dél-baranyai, a határnál fekvő Ivándárda, ahol – ellentétben a magyar kistelepülések 90 százalékával – tényleg láttak már élő migránsokat és nem csak a köztelevízió hírműsoraiban. Ivándárdán a DK megközelítette a Fideszt, utóbbi 41, az ellenzéki párt 36 százalékot ért el, és a faluban jóval több voks ment az ellenzékre, mint a kormánypártra. A közeli Udvaron viszont majdnem 80 százalékkal tarolt a Fidesz.

A témában a 444 videóját ajánljuk megtekintésre.

KategóriákMETÁL