PÉCS?BUDAPEST Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a héten aláírta azt a támogatói szerződést, amely alapján a kormány idén 1,77 milliárd forintot nyújt a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Támogatására – adta hírül a PécsMa.hu.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A pécsi önkormányzat által közpénzből működtetett, plusz nem kevés kormányzati hirdetéssel megsegített oldal cikke szerint a pécsi kulturális intézmények fenntartható működésének biztosítására, a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok támogatására szól a támogatás. 

Arról a támogatásról van szó, amelyet már korábban megígért az állam, sőt pl. tavaly is megkapott, hasonló nagyságrendben, mivel kiderült, hogy e hatalmas kulturális holding működtetése a pécsi önkormányzatnak roppant feladat, anyagilag mindenképpen. A  pécsi kulturális államtitkárnak pedig sikerült elérnie, hogy az állam végre beszálljon a működtetésbe.

Az ugyanis látszólag már más, de semmiképpen sem lényegtelen kérdés, hogy a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyon fontos célkitűzése éppen a kulturális decentralizáció megteremtése volt. Így például akár a Kodály Központ, akár a Zsolnay Kulturális Negyed megteremtésével egy olyan, egyedi, legfeljebb csak fővárosi intézményekhez mérhető egységek és rendszer kialakítása, amelynek működtetésében és fenntartásában minimum részfinanszírozást vállal értelemszerűen az állam is.

A PécsMa által írt cikk szerint a kormány – a várossal kötött, 10 évre szóló megállapodás értelmében – 2016?2025 között 16,9 milliárd forint támogatást biztosít Pécsnek. Ebből idén a pécsi önkormányzat kulturális feladatainak ellátásához 1,77 milliárd forinttal járul hozzá. Az előirányzat elsősorban a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok működésének támogatására szolgál. 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kulturális feladatainak támogatása ugyanezen a jogcímen 2018-ban, az elfogadott állami költségvetésben 100 millió forinttal emelkedik az idei támogatáshoz képest, ennek megfelelően 1,87 milliárd forint lesz – írta a pécsi önkormányzati internetes újság.

Magyarul: senki se higgye azt, hogy a most aláírt összegnek és támogatásnak köze lenne a város csődközelinek tartott pénzügyi-anyago helyzetéhez. Ez a pénz és támogatás már egy korábbi ígéret része, és például a korábbi esztendőhöz hasonlóan most sem az év során folyamatos, havi azonos összegű támogatástként érkezik meg a megyeszékhelyre.

KategóriákMETÁL