2014 ősze óta ülésezik ebben az összetételben a pécsi közgyűlés. De már nem sokáig, megkezdődött a visszaszámlálás. Kövesse velünk az utolsó ülések egyikét!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Szokásunktól eltérően nem a helyszínről tudósítunk, hanem a Pécs Tv élő adását követve írjuk le a történéseket. Valami készül, hiszen Hoppál Péter országgyűlési képviselő is a teremben tartózkodik.

9.11: Páva Zsolt megnyitja az ülést. Átadják az Év rendőre és az Év tűzoltója díjat. Nagy János kapta az Év rendőre díjat. Az Év tűzoltója díjat Kelemen Attila kapta.

KÉT PERC TECHNIKAI SZÜNET!!!! Mérjük!!!!

9.21: Négy perc volt, de mindegy.

Cserfainé dr. Kovács Ágnes (MSZP) napirend előtt a Tölösi Péter Alapítvánnyal kapcsolatban kért szót. Az egyészségügy politikia pártokon átívelő kérdés kell hogy legyen. Emelkedik a fiatal-, és gyermekkori daganatos betegek száma. Az ő gyógyításukat és rehabilitációjukat segíti a Tölösi Péter Alapítvány. A munkát adományokból végzik, komoly eredményekkel. Kéri a képviselőket, hogy támogassák az alapítványt a tiszteletdíjukból.

A Száguldó Karnagy, azaz Hoppál Péter szólásra emelkedik, a legutóbbi közgyűlésen is itt volt, nagy öröm ez mindenkinek. Hogy ez összefüggésben van-e azzal, hogy vasárnap európai, ősszel pedig a Fidesz számára Pécsett elég forrónak tűnő önkormányzati választás lesz, nem tudni.

Hoppál Péter: Pécs tavalyi költségvetéséről kíván beszélni. Évtizedek óta nem volt ilyen, ami most van, mondja. 2009 májusi állapotokat idéz fel. A város gazdasága a csőd szélén állt akkor. Ez a baloldali-liberális városvezetés szomorú ténykedésének következménye volt. 4-5 milliárdos lyukak voltak az évekénti költségvetésben. Ezt mindig hitelfelvétellel orvosolták a szocialisták. Minden pécsi lakos nyakán 250 ezer forint adósság ült. Kaotikus, sodródó várospolitika okozta ezt. Azt a vállalást tették akkor az ÖPÉ-vel együtt, hogy szigorú és felelőssgteljes munkával ezen változtatnak. Így jött el a mai nap, amikorra lezárult ez a korszak, lezárult a minden évben újratermelődő adósság korszaka. Tíz év alatt szigorú döntésekkel elérték, hogy 4,7 milliárd forint megtakarítás van a város kasszájában. Óvna mindenkit attól, hogy hurráoptimista, dzsentri mentalitással tékozolja azt el a város, amit elért. A szigort folytatni kell.

Az ellenzék közben nem szavazta meg a városvezetés fontos döntéseit. Dzsentroid – azt a jelzőt használta Hoppál az ellenzékre. A szocialista városvezeté kétezres évekbeli jutalmait emlegeti fel.

5,3 százalékos a magyar gazdasági növekedés az első negyedévben, ami uniós rekord – mondja a képviselő. Mindeközben a baloldali ellenzék Pécsett maffiapénzek támogatásával működik – mondja Hoppál. Sajnálja, hogy nem mondtak le azok, akik ebben érintettek. Az egyik oldalon a szogorú hazdálkodás, a másik oldalon a HERDÁLÁS. Vasárnap mutassuk meg, melyiket támogatjuk – zárta beszédét a képviselő, de még megköszönte Páva Zsolt munkáját.

Páva Zsolt: vitát nem tud nyitni, mert nincsenek meg az ilyen hozzászólások jogi keretei Hoppál felszólalása után, ezt majd szabályozni kell. Mellár Tamás független országgyűlési képviselőnek megadja a szót.

Gulyás Emil (MSZP): még Mellár előtt annyit elmond, hogy Hoppál beszéde túllépte a korlátokat. Javaslata: Hoppál kampánybeszédében olyan rágalmak hangzottak el, ezért azt kéri, hogy szólalhasson meg az, akinek a „becsületébe gázolt” Hoppál.

Fogarasi Gábor (Jobbik): Bödőcs Tibor önálló estjén nem hangzott el ennyi poén. Hogy Önök beszélnek maffiapénzekről, ez 10/10 pontos poén. Nem pluszos a költségvetés, mert az állami támogatást vissza kell fizetni.

Mellár Tamás: Hoppál Péter a történetnek csak egyik részét mondta el. A város nincs abban a helyzetben, hogy saját magunkat csapjuk be. Az MSZP-s városvezetés kétségkívül eladósította a várost. Volt közben 2014-ben egy adósságrendezés, azt követően újra hatalmas hiány halmozódott fel. Nincs számottevő ipar, nem emelkedett meg nagyságrendileg az iparűzési adó, nem áll stabil lábakon a város. Továbbra is 3-4 milliárdos stabil hiánya van a városnak. Kérte a Hoppál vezette, a hiánnyal kapcsolatban felállított vizsgálóbizottság eredményeit, de nem kapta meg.

Páva Zsolt: A hurráoptimizmusnak nincs itt az ideje.

Kővári János (ÖPE): Előrevenné a zárszámadás napirendjét, hogy lehessen reagálni.

Páva Zsolt: nem lehetséges, hiszen megszavazták a napirendet, ehhez tartaná magát.

Gulyás Emil: Ugyanazt kéri, mint Kővári. Hogy a hazugságokra reagálni lehessen.

Páva Zsolt: nem lesz napirendmódosítás.

ZÁRT ÜLÉS

10.03: A közgyűlés a zárt ülésen elfogadott határozat ismertetésével folytatódik.

Páva Zsolt: A városi közgyűlés tárgyalása kapcsán ismét a múltat idézi fel. Az „elmúltnyolcévben” évről évre újratermelődő 4-4,5 milliárd forintnyi hiányt említi fel és a 2014-es adósságrendezést. 2014-re Páva Zsolt szerint az évente újratermelődő hiány évente már csak 2,5 milliárd forint volt. 2017-ben jött a kormány segítsége, a kormány ismét segített, és a 2018-as költségvetés hozta el az áttörést. Nem voltak virtuális tétele, hanem egy reális költségvetés volt. Minden problémát megfelelő hangsúllyal kezeltek. Csökkent a városi cégek száma, és az adósságaik. Már év közben is lehetett látni, hogy jók az adatok, de az elmúlt hetekben derült ki: 4,7 milliárd forintot sikerült megtakarítani. Egy húsz éve igen torz költségvetést sikerült átalakítani egy sokkal rugalmasabb konstrukcióvá. Nem lehet visszatérni a korábbi gyakorlatokhoz és a forráshiányos városi intézményekhez plusz forrásokat kell rendelni. A polgármester megköszöni a városi dolgozóknak, képviselőknek és a Magyar Államkincstár munkatársainak a munkát.

Gulyás Emil: Rendkívül méltánytalan, hogy egy rágalmazó kampánybeszédre nem lehetett reagálni. (Hoppál Péterre gondolt a képviselő – aszerk.) A költségvetés kapcsán sorolja a kétségeit. A beruházások 10 százalékát teljesítette a város, a nem működő vécék, a buszközlekedés problémáit sorolja, és úgy véli hogy ilyen jellegű megtakarításokkal sikerült csak ezt elérni. Erkölcsi és anyagi katasztrófában van a város. Arra nem voltak képesek, hogy 10 év alatt elvigyék az autópályát Barcsig. Ez a költségvetés csak arról szól. hogy a választásokig elodázzák, elkenjék a problémákat.

Haász János (Fidesz-KDNP): Gulyás képviselő hozzászólása demagóg, hiszen a képviselő is tudja, hogy a különbségek azért vannak a költségvetésben a teljesítések kapcsán, mert ezeket csak az uniós költségvetési ciklus végén lehet lezárni. A vállalásoknak

Decsi István: A fideszes alpolgármester szerint Gulyás Emil vállalkozóként és jogászként, de akár képviselőként is érthetne a számokhoz. A kötelezettésgvállalásoknak bent kell lennie a zárszámadásban. Decsi szerint 2010 előtt semmi nem épült a városban – se irodaház, se ipari park. Munka van a fideszes városvezetés teljesítménye mögött: az Elcoteq csődje utáni helyzetben új iparágakat sikerült meghonosítani a városban. Van igény az IH irodaépületté fejlesztésére, és az ipari csarnokok létrehozására. 10%-os iparűzési adó növekedés volt az elmúlt években.

Kővári János (ÖPE): A két országgyűlési képviselő hozzászólására a helyén szeretett volna reagálni: az egyik túl optimista volt, a másik meg teljesen téves. A Mellár szerinti 20 milliárd forintos adósság teljesen légből kapott. El kell ismerni, hogy voltak hibák és a pozitívumokat is. Az iparűzési adó növekedését nem lehet letagadni. Az elmúlt két évben elért megtakarítások is jól sikerültek, ebben a városi cégek talán egy kicsit túl is teljesítettek. Jó hogy ezeket a megszorításokat bevállalta a polgármester, hiszen az elődjei inkább hitelfelvétellel oldották meg a problémákat. 2014-2016 között újra megbicsaklott a költségvetési rend, de a ciklus végére visszahozták a várost. Kővári szerint a Mellár által megnevezett 20 milliárd forintos hiány azért téves, mert akkor jön ki ha a városi cégek, intézmények adósságát is idevesszük. Ez rossz út, nem valós. Ne megalomán pénzkidobó projektekre fordítsa a város a forrásokat, hanem fenntartható városfejlesztésre.

Fogarasi Gábor (Jobbik): Miután Kővári felmagasztalta a polgármestert érdemes volna a realitás talajára visszatérni. Az adósságátvállalás után hangoztatott panelek mind érvényeket vesztették, ráadásul a költségvetésben szerepel az a 6 milliárd forint támogatás amit a kormánytól kapott a város. Akkor lesz változás a városban, ha változás lesz a városvezetésben és

Gulyás Emil: Kővári befejezte a látszatellenzékiséget, és most már nyíltan ismét a Fidesszel barátkozik.

Kővári János: Gulyás Emilt kérdezi, hogy tényleg komolyan gondolja hogy a bezárt közvécékkel spórolt a város majdnem 5 milliárd forintot? Hozzáteszi azt is, hogy a ciklus első két éve konkrétan katasztrofális volt. Az ellenzéknek egy jobbító javaslata sem volt a ciklusban, és hiányolja az ellenzéki képviselőket a közgyűlésből.

Őri László: A fideszes alpolgármester szerint savanyú a szőlő. Az ellenzék a saját csapdájába esett bele. Ahogy az országot úgy a város is a csőd felé kormányozták. Mérhetetlenül káros a tevékenységük. Félrevezették a közvéleményt, és még Mellár Tamást is. 20-30-40 milliárd forintot dobtak be. Az alpolgármester szerint ráadásul hiába olvasta el most a költségvetést, mégsem érti Gulyás, pedig többször elmagyarázták neki. Ráadásul nem csak ebben hazudik: 6 közvécé van a városban ebből négyet a város üzemeltet, négyet magáncégek.

Fogarasi Gábor: Kővári János felvetésére reagál csak: azért nincsenek napirenden a Jobbik javaslatai mert nem veszi fel a fideszes közgyűlés. Ennek tükrében főleg érdekes, hogy az egykor a Fidesz frakcióban ülő Kővári János javaslatait napirendre veszik, de még rendkívüli ülést is össze tud hívni.

Kővári János: Helytelen az a gyakorlat, hogy az ellenzéki javaslatokat nem tárgyalja egy testület. Az ÖPE javaslatait sem mindig tárgyalja a közgyűlés. Viszont politikai javaslatokkal próbálják elterelni a figyelmet arról, hogy nem készülnek fel a város vezetésére.

Fodor Ibolya: Fogarasi Gábornak teszi fel azt a kérdést, hogy sem munkahelye, sem családja, huszonévesként honnan veszi a jogot ehhez a stílushoz, ehhez a lekicsinylő, mindent kinevető viselkedéshez. Alázatról próbálja oktatni a képviselőt, és hogy az emberek közé kell menni, a problémáikkal kell foglalkozni.

Gulyás Emil: Rengeteg hozzászólása volt, nem csak a közgyűlésben, de a bizottságban is.

Fogarasi Gábor: Röviden reagál csak Fodor Ibolyára, imponál neki, ha egy nő fiatalabbnak nézi, mint amennyi és köszöni szépen, de van munkahelye.

Páva Zsolt: Az ellenzék szerint minden rossz, és a városvezetés semmit sem tud jól csinálni, ami álságos álláspont.

A zárszámadást a közgyűlés elfogadja.

11.05: Második napirendi pontot vezeti fel Girán János: négy önkormányzati ingatlan vagyoni jellegét változtatnák meg. Egy kéthektáros területet a Pannon Hőerőmű venne meg a Karolina-külfejtés rekultivációjához kapcsolódó munkálatok miatt. Az előterjesztést elfogadják.

11.07: Ismét módosítják a településkép védelméről és a helyi építészeti-műszaki tervtanács működéséről szól rendeletet.

11.10: A légszennyezettség javítása érdekében betiltanák a kerti zöldhulladék égetését. Erről itt írtunk bővebben. Az előterjesztést elfogadják.

10 perc szünet következik.

12.54:

Technikai okból másfél óra kimaradt (ELNÉZÉST!!!), nem tudtunk közvetíteni, de megpróbáljuk pótolni.

FRISSÍTÉS:

Megszavaztak néhány ingatlan eladását a PVSK-nak

A Pécsi Vasutas Sportkör javára, sportcélú beruházáshoz kapcsolódó területeladásról határozott a pécsi közgyűlés. A PVSK tulajdonában lévő Verseny utcai sportteleppel szomszédos ingatlanok közül 3 darab önkormányzati, és 1 darab, a Pécsi  Vagyonhasznosító Zrt. tulajdonban lévő ingatlant adnak el.

Páva Zsolt: Nyilvánosan hirdették meg az ingatlanok értékesítését, egy jelentkező volt. 

Nem volt kérdés az üggyel kapcsolatban, elfogadták az előterjesztést. Húsz igen, kettő nem, egy tartózkodás a statisztika.

Az ingatlaneladás hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Eszközhasználati díjat kell fizetni az E.ON-nak a lámpák használatáért

Decsi István: a fideszes alpolgármester előterjesztőként ismerteti a tényeket, az E.ON-nak van lehetősége kérni ezt a díjat. Eddig nem kellett fizetni.

Gulyás Emil: nem örül a szavazásra bocsátandó előterjesztésnek a szocialista politikus, mert tulajdonképpen burkolt díjemelésről van szó.

Csizmadia Péter: elmúltnyolcév. Ez a lényege a Fidesz pécsi pénzügyi és gazdasági bizottsági elnöke szavainak. Habár azt elismerte, való igaz, a szolgáltató most él egy olyan lehetőséggel, ami több pénzbe kerül majd a városnak, de erre sajnos van lehetőége, és egy vállalkozás teljesen természetes, hogy érvényesít ilyen lehetőséget. Gulyás azonban jobban tette volna, ha csönben marad, mert a rezsicsökkentésben nem, a drágításban annál inkább jeleskedtek szerinte a szocialisták.

Decsi István: a Semmelweis egyetemmel közösen, nagy tömegben folytatják le az áramszükségleti díjról szóló beszerzést, és tudnak is emiatt évről évre sokat spórolni. Itt nem az áramszükségletről van szó, hanem egy más, kapcsolódó díjról, áramhasználati díjról. 

Kővári János: Folytatni kellene a közvilágítás-korszerűsítést, mert ha az egész városban LED-es lámpák lennének, évente 300 milliót lehetne megtakarítani.

Gulyás Emil: a rezsicsökkentés egy nagy becsapás és lufi, főleg az önkormányzati szolgáltatókat illetően. Tessék csak megnézni pl. a Tettye Forrásház beszámolóit, abból szerinte kiderül minden.

A képviselők ezután még elvitatkoztak arról, hogy a Tettye 8 milliárdos hitelből való közműfejlesztése milyen is (Fidesz szerint oké, az MSZP szerint vérlázító), vagy hogy a Pécsi Vízmű fejlesztett-e vagy sem (a Fidesz szerint nem vagy legalábbis nem jobban mint a Tettye, az MSZP szerint meg dehogynem). 

Az Európa Zöld Fővárosa projektről van szó. Páva Zsolt szerint Hétmillió forint van a projekt előkészítésére, de 30 millióra lenne szükség.

Kővári János: sokkal környezettudatosabban kell élnie a pécsieknek is, sokkal kevésbé pazarlóan. Konkrét intézkedési tervre van szükség. Olyan beruházásokra van szükség, amelyek a környezet megkímélést szolgálják. A zöld főváros címről: sokan azt mondják, hogy nem ez a legfontosabb ebben a városban. De szerinte ehhez számos olyan fejlesztést meg kell lépni, amelyek gazdaságfejlesztést is hoznak magukkal.

Erb József: nehezen boldogul a biodiverzitás szóval. Óriási előrelépés volt Erb szerint, hogy a pécsi erőmű átállt megújuló energiára.

Kővári János: akkor lesz majd igazán megújuló az erőmű energiagazdálkodása, ha nem fával fognak fűteni. És természetesen elmondja megint, hogy a Péterffy Attila vezette erőmű korábban 450 ezer tonna fát égetett el évente. Kővári ezt ebből az egyébként Péterffy által jegyzett prezentációból veszi, amiből viszont elég egyértelműen kiderül, hogy a 450 ezer tonna 33 százaléka volt erdészeti fa.

13.09. A régió fejlesztéséért stratégiai együttműködési megállapodása a téma. Gulyás Emil szerint végre egy anyag, ami nem a habonyi propagandát szajkózza és elismeri, hogy nem a migránsok és Soros okozza például a Dél-Dunántúl problémáit, hanem a gazdasági elmaradottság okozta elvándorlás.

Páva Zsolt: a migránsügy igenis veszély.

13.20: A lejárt határidejű határozatokról való szavazással végére értünk a napirendnek.

Fogarasi Gábor kérdése: A szakbizottság úgy döntött, hogy a Tükebusz igazgatójának nem jár idén prémium, de Páva úgy döntött, hogy a város ezt mégis kifizeti. Miért történt ez?

Páva Zsolt: a vagyonrendelet szerint a prémiumértékeléshez véleményt kell kérnie a polgármesternek a bizottságtól. Az elutasítás után úgy döntöttek, hogy kevesebb prémiumot kapjon, mint ami tervben volt. Fogarasi megkérdezte, mennyivel kapott kevesebbet az igazgató, de Páva erre nem tudott válaszolni.

Vége a közgyűlésnek. Június 20-án a nyár előtti utolsó közgyűlést rendezik. VISZLÁT!

KategóriákPOP