Újabb politikai innováció az LMP-től, úton a megszűnés felé is tudnak kemények lenni, nem, nem a Fidesszel, hanem az ellenzékkel. Az LMP-nek sikerült 2018 tavasza után belülről szétmarcangolnia magát, a bent maradtak közül a pécsi-baranyai politikusok most az ellenzéknek is nekimentek. Saját listájuk lesz Pécsett.

A cikk a hirdetés után folytatódikSajtóközleményben szocialistázott egy jó nagyot az LMP Baranya megyei elnöksége, és jelentette ki ismét, hogy nem áll be az általuk baloldalinak tartott ellenzéki szövetségbe (a Jobbikot is említették), mert a “baloldali pártok” már kétszer felrúgták az előzetes, velük kötött megállapodást, állítják.

A sajtóközleményt természetesen szó szerint idézzük lejjebb. De előbb még egy kicsi hátteret is adunk.

Az biztos, hogy klasszikus ötpárti ellenzéki együttműködés mégsem lesz Pécsett. Pedig azt tavasszal bejelentették, Keresztes László Lóránt, az LMP korábbi társelnöke részvételével is. Arról, hogy az EP-választáson országosan a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál és a Mi Hazánk Mozgalomnál is kevesebb 3 százalék alatti eredményt elérő, de korábbi nagy vidéki bázisukon, Pécsett is éppen csak 3 százalékot elérő LMP arról is ír, mit akar majd csinálni Pécsett ősszel. Röviden: saját képviselői listát állítanak. Vagyis mind a 18 körzetben lesz jelöltjük. Simán ki lehet erre jelenteni, hogy a városban kb. most húzták le magukat a vécén, nagyon csodálkoznánk, ha nem zsugorodna tovább ezek után a kívülről szemlélve amúgy is a megszűnés felé robogó párt bázisa.

Politikai elemzők szerint kívülről is látványos belső hatalmi harcaikon kívül azért szerepelt le az európai választásokon az LMP, mert az ellenzéki szavazók szerint ők voltak az elsődleges oka annak, hogy nem volt megfelelő mértékű összefogás 2018-ban.

A saját már régen beharangozott polgármesterjelöltjükről egyelőre nincsen szó. Csupán arról, hogy továbbra sem támogatják Péterffy Attila jelöltségét, és a közös képviselői listaállításból és koordinációból is kiszállnak, mert saját jelöltjeik lesznek. Valószínű azonban, hogy nem lesz polgármesterjelöltjük, habár még pár napja is beszéltek erről. Az biztos viszont, hogy az eddigi, Péterffy Attilával szembeni egyik legfőbb kifogásuk az volt, hogy Péterffy nem szállt be a Mindenki Pécsért rendszerébe. Persze, ez már a múltté, Péterffy Attila aláírta a Mellárék által adott dokumentumot, és nem is volt más, aki ezt vállalta volna.

Megkerestük Gyimesi Gábort, a Jobbik pcési vezetőjét is, aki azt mondta, hogy ugyan nekik is volt egy saját polgármesterjelöltjük, de ő végül félelemből (egzisztencia, család stb.) már a jelöltséget sem merte vállalni. Így ők egészen biztosan nem fognak saját polgármesterjelöltet indítani. Azt még nem tudja megmondani, hogy Péterffy Attilát támogatják-e, de ellene nem lesz jelöltjük. Arról nem nyilatkozott most még, hogy beállnak-e az ellenzéki együttműködésbe (pontosabban kiszállnak-e ők is) vagy sem, mert még nem zárult le az egyeztetés.

A Szabad Pécs értesülése az, hogy a DK az EP-választás után, annak ismeretében valóban új ajánlatot adott, azt, hogy legyen 4 párt szövetsége, a 18 körzetben 4-4-4-4 jelölt, plusz két civilt is indítsanak, akik személyéről Péterffy dönthet. Péterffy Attila azonban azt mondta a tudomásunk szerint, hogy az egyik helyet ő felkínálná az LMP-nek. (Jelezzük, az LMP volt az ellenzékből a leghangosabb kritikusa a független pécsi polgármesterjelöltnek.)

Úgy tudjuk, hogy először azon buktak ki az LMP-sek, hogy ki akarják őket hagyni. Utána azon, hogy két helyet sem kínáltak nekik, végül pedig a tudomásunk szerint azon, hogy nem ők mondhatták volna meg, hogy ki lehet a pécsi jelöltjük. A párt egyik baranyai embere, Angyal Károly ezt követően nyilatkozott úgy a kormánypárti sajtónak, hogy lesz saját polgármesterjelöltjük. Azt követően megkerestük mi is, de nekünk nem válaszolt, hanem azt mondta, hogy közleményt küldenek. Aminek, ezek szerint most jött el az ideje.

És akkor az LMP közleménye, szó szerint:

?Pécsett a baloldal tette lehetetlenné a teljes ellenzéki együttműködést – az érintettek vállalják ezért a teljes politikai felelősséget!

Az LMP 2018 ősze óta részt vett azokon az ellenzéki egyeztetéseken, melyeket Mellár Tamás országgyűlési képviselő kezdeményezett. A párt minden megegyezéshez tartotta is magát, annak érdekében, hogy a várost tíz éve romboló pécsi Fidesz letakarítható legyen Pécs éléről.

A megállapodás lényege az volt, hogy az ellenzéki szervezetek – a valódi változás érdekében meghatározott elvi kereteken belül – kialakítják azt a helyzetet, hogy valamennyi pécsi választókerületben egyetlen ellenzéki jelölt induljon, majd a polgármester-jelöltek között is csak egyetlen ellenzéki maradjon állva. Ezt a megállapodást a baloldali pártok kétszer rúgták fel: először saját jelöljük egyeztetés nélküli bejelentésével, majd az EP-választás után a korábban megállapított politikai keretek semmibevételével.

Az LMP világossá tette: Pécs számára alkalmatlan jelöltnek tartja Péterffy Attilát, és ezért nem támogatja jelöltségét. A pécsiek számára a környezet és a természeti értékek védelme fontos kérdés. Az LMP zöld pártként soha nem fog támogatni olyan polgármester-jelöltet, aki – a hőerőmű egykori vezetőjeként – személyében összefüggésbe hozható a mecseki erdőrészek tarvágásáért, fairtásért. Péterffy rendkívül arrogáns stílusban világossá tette, hogy szakmai alapon bármikor újra támogatná ezt a projektet. Ilyen jelöltnek nem hisszük el, hogy polgármesterként komolyan támogatna egy városunk számára megfelelő környezetpolitikát.

Az úgynevezett ?Változás 2019?-ben tömörülő pártok a korábbi megállapodásokat semmibe véve, egyoldalúan kinyilvánították, hogy amennyiben az LMP nem támogatja formálisan Péterffy Attila jelölését,  elutasítják az együttműködést pártunkkal. Az LMP érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja ezt a pálfordulást, és visszautasítja az elvtelen ultimátumot. Ugyanakkor kénytelen vagyunk tudomásul venni, hogy ezzel a baloldal felrúgta az ellenzéki megállapodást. Mivel az MSZP-DK-Momentum trió ebben a kérdésben hajthatatlannak bizonyult, az együttműködésből kizárt LMP önállóan indul valamennyi pécsi választókerületben. Ezért az elvtelen lépésért, az elfogadhatatlan zsarolásért pedig vállalja a teljes politikai felelősséget az MSZP-DK-Momentum-Jobbik “szövetség”.

Az LMP szomorúan látja, hogy a hatalmi pozíciókon marakodó, kizárólag a választókerületek osztogatásával foglalkozó pártok nem tudták meghaladni önmagukat. Mi ugyanakkor ezen túl is – szigorúan az eredeti feltételek mellett – nyitottak vagyunk az együttműködésre, mert mindenki számára világos, hogy ez szolgálná Pécs érdekét. Az együttműködés nem szólhat pusztán hatalmi pozíciók osztogatásáról. Ha nem sikerül világos garanciákat adni a pécsieknek arra, hogy 2019-ben nem csak az elmúlt tíz év, de az ez előtti időszak szocialista mutyivilágát is meg kívánjuk haladni, akkor az ellenzék nem lesz, és nem is lehet eredményes. Az LMP bármiféle együttműködésre csak abban az esetben hajlandó, ha az garanciát jelent az átláthatóság, a korrupciómentesség biztosítására, a felelős vagyongazdálkodás megvalósítására, és a fenntartható városfejlesztési elvek érvényesítésére.”

KategóriákMETÁL