Levelet írt nemrég a pécsi megyés püspök egy férfinak, akit állítása szerint közel húsz évvel ezelőtt, gyerekként szexuálisan zaklatott egy fiatal pap. Az ügyet akkoriban Udvardy György kivizsgáltatta. A férfi szerint azonban az egyházi illetékesek nem úgy jártak el, ahogy kellett volna.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 444 hosszú cikkben mutatta be A. történetét, amit három éve az Index dolgozott fel először. A-t állítása szerint 12 és 16 éves kora, 1999 és 2003 között rendszeresen zaklatta egy fiatal pap, aki akkoriban Snell György plébános mellett szolgált.

Ahogy a 444 a cikk rövidített verziójában írja, 2003 és 2016 között a fiatalember több körben próbálta elérni, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vagy Erdő Péter bíboros vagy a Szentszék nagykövete érdemben kivizsgálja az ügyét. 13 évnek kellett eltelnie, mire az érintett papot eltiltották minden egyházi tevékenységtől, de ez is csak azután derült ki, miután az Index megkereste a főegyházmegyét.

A történetben felbukkan Udvardy György pécsi megyés püspök neve, aki 2003-ban még Erdő Péter helynöke volt. A 444 szerint A. olyan levelet kapott idén május 20-án az ügyét első körben, 2003-ban kivizsgáló Udvardytól, amelyben a püspök kétségbe vonta az állításait, viszont elismerte, hogy akkori találkozójukról nem készült jegyzőkönyv. A. ezek után ment el Snell György egykori plábánoshoz, és beszélgetésükről hangfelvételt készített, ami a 444 cikkében meghallgatható, s melyben a már budapesti püspök Snell azt mondja A-nak, hogy nem érdeklik a molesztálási ügyek.

A. úgy véli, hogy az egyházi személyiségek nem álltak mellé, amikor 16 évesen jelentette a zaklatást, nem törekedtek igazán az ügy felderítésére. Meggyőződése, hogy ha ezeket megteszik, akkor az őt megkereső későbbi áldozatok is megmenekülnek.

Megkerestük Udvardy György megyés püspököt, hogy kíván-e reagálni a cikkben foglaltakra. Amint ő vagy a püspökség válaszol, frissítjük cikkünket.

Illusztráció: Pixabay.com

KategóriákMETÁL