Mától négy napon át ismét fényfesztivál lesz Pécsett. A már Zsolnay Fényfesztivál nevet viselő programsorozathoz hasonló attrakció egyre több országban van, Magyarországon azonban a pécsi az első, és egyelőre az egyetlen fényfesztivál, amire tavaly 70 ezren látogattak el. A ma kezdődő immáron a negyedik pécsi fényfesztivál.

A cikk a hirdetés után folytatódikA szervezők lenyűgöző fényattrakciókat ígérnek, ami természetes is egy fényfesztiváltól, de Pécsett ismét lesznek utcaművészeti produkciók is, zsonglőrökkel, koncertekkel. Az előttünk álló négy napon sszesen mintegy 170 programmal várják a látogatókat. 

Minden este 21.30-kor kapcsolódik fel a Fény Útja, a mintegy 30 fényfestett látnivalóból álló ?fénykörút?. Amikor is ?ódon és modern épületek, parkok, templomok öltöznek milliónyi pixelpontból szőtt alkalmi fénykosztümbe?.

A fényfestéseknek köszönhetően életre kelnek a pécsi belváros kultikus épületei.

A Király utca egyik udvarában víz alá merülő búvárok szemével láthatunk majd, másutt beléphetünk egy szivárványba, de bemutatják az éjszakai fényfotoszintézist is. Az Esze Tamás utca viszont teljesen el fog sötétülni. Azért, hogy a látogatók a mobiltelefonjaik világításával fedezhessék fel az ide kitalált, fényre éledő motívumokat.

Sőt, az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpontban is van kapcsolódó program és kiállítás.

A fesztivál leginkább várt programja azonban idén is a már ?nemzetközi élvonalban is jegyzett háromdimenziós Zsolnay Light Art Fényfestőverseny?.

A világ minden tájáról érkeznek fényművészek, hogy háromdimenziós, mozgó fényalkotásokat vetítsenek a Pécsi Székesegyház homlokzatára.

Sőt, a 3D animációival és panoramikus vetítéseivel világhírűvé lett magyar művész, Bordos László Zsolt az épületvetítést robotlámpákkal fogja kiegészíteni. Ezzel pedig olyan egyedi fényalkotást hoz létre, amire Magyarországon eddig még nem volt példa.

Nappal a világ élvonalába tartozó tűzzsonglőrök, humoros és látványos utcaszínházi, újcirkuszi produkciók lesznek majd láthatók. Például Mr. Bananával is találkozhatnak, egy provokatív ?szuperhőssel?. A pécsi fényfeszt ad otthont ismét a Magyar Zsonglőrtalálkozónak is, a közönség a nyitott zsonglőriskolában  lesheti meg a zsonglőrködés kulisszatitkait.

A koncertek közt meg kell említeni, Little G. Weevil-t, az  Aguamadera-t (Argentína), a Vagatrio (Olaszország), Kenta Hayashi (Japán) vagy a Brooklyn Gypsies-t (USA).

Idén is lesznek újítások a fesztiválon. Például a tematikus filmvetítések és live actek az Apolló Moziban. Avagy a ?fénynagykövetek? feltűnése, akik első alkalommal Finnországból érkeznek Pécsre.

A Pécsi Galériában Vály Sándor, Finnországban élő magyar képző- és médiaművész Gótikus hologramok című installációja lesz látható.  

A Zsolnay Fényfesztivál legtöbb programja teljesen nyitott és ingyenes a közönség számára, de vásárolható lesz Fény Útja Extra karszalag is, amellyel a fesztivál kiemelt helyszínei és exkluzív programjai lesznek látogathatók.

További részletek és infók: www.fenyfesztival.hu, illetve www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival.

KategóriákJAZZ