Megtartotta ígéretét az LMP pécsi szervezete, kedden, habár az esti órákban, nem sokkal ezelőtt, de valóban elmondták, ők hogyan szeretnék az ellenzéki összefogást Pécsett. Úgy, hogy lesz saját képviselőjelölti listájuk Pécsett, de nem lesz polgármesterjelöltjük. Emellett adtak egy ultimátumszerű ajánlatot is. Ők két körzetben kérnek visszaléptetést, helyette nyolcban visszaléptetnének saját jelölteket.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint azt megírtuk, az LMP egyelőre kihátrált az ellenzéki együttműködésből Pécsett, de a zöldpárt pécsi politikusai szerint azért, mert a korábban elkezdett egyeztetési folyamat merőben más irányt vett az EP-választás után. Szerintük onnantól kezdve a DK (és Péterffy Attila független pécsi polgármesterjelölt) kezdte el újraosztani a lapokat, amelyben kevés helyet szántak nekik. Tulajdonképpen csak egy képviselőjelöltjük lett volna a 18 körzetből (sőt arról is volt szó azt megelőzően, hogy egy sem), ők viszont két képviselőjelöltet szerettek volna maguknak. Emellett azt mondták, hogy továbbra sem támogatják Péterffy Attila indulását, de ellene nem indítanának saját jelöltet, viszont a szerintük számukra méltatlan új feltételek mellett az együttműködésbe se mennek bele. Kivéve, ha nem sikerül megegyezni. A többi ellenzéki párt sem zárkózott el a további tárgyalásoktól még ezt követően sem. Szombatig vártak, a párt megyei közgyűléséig, majd vasárnap bejelentették, az öt párt és két szervezet választási együttműködését egyetlen közös listával, és egyetlen közös polgármesterjelölttel, Péterffy Attilával. Az LMP azt megelőzően pár órával jelezte, hogy kedden adnak választ és ajánlatot. Ezt most meg is tették.

A lényeg: lesz saját listájuk, nem lesz polgármesterjelöltjük, de 8 helyen hajalandók visszaléptetni LMP-s képviselőjelöltet, ha cserébe az ellenzéki összefogás két helyen visszalépteti két főt a saját jelöltjei közül.

Az LMP kedd esti közleményét szó szerint, változtatás nélkül közöljük. Annyi megjegyzést azonban teszünk, hogy a “pécsiek többet érdemelnek” szófordulat már elő-előkerült korábban a helyi politikában. Illetve, hogy, ha az LMP célja az volt, hogy az ajánlatukra nemet mondjanak, de biztosan, száz százalékos, azonnali és gondolkodásnélküli nemet, akkor ennél jobbat kifőzni nem lehetett. Illetve az is érdekes kérdés, hogy erre a feladatra (küldetésre?) hogyan sikerül majd 10 vagy 18 épkézláb jelöltet találni.

Pécsett a Fidesz leváltása fontosabb, mint az ellenzéki osztozkodás

A pécsi Fidesz megbuktatása alapvető feladat. Az ellenzék pártjai az elmúlt hetekben többet foglalkoztak saját magukkal, mint a pécsiek érdekével. Az LMP azon városokban, ahol tisztességes feltételeket támasztottak az ellenzéki szervezetek, rész vesz választási együttműködésekben, ez történik például Komlón. Ugyanakkor Pécsen olyan megállapodás körvonalazódik, ami nem visz minket közelebb a győzelemhez.

A pécsiek ennél többet érdemelnek: az ellenzéki pártoknak magukon kell kezdeniük a változást és bemutatni, hogy képesek tisztességesen együttműködni.

Az LMP megdöbbenve vette tudomásul, hogy a Demokratikus Koalíció helyi szervezete, élén a város volt (szocialista) alpolgármesterével, szétverte a korábban létrejött ellenzéki együttműködést. A kialakult helyzetben az együttműködésből kiszorított LMP nem tehet mást, mint saját jelölteket és önálló listát állítani. A körzetekben ugyanakkor nyitottak vagyunk a koordinációra.

Az LMP vállalja, hogy 8 körzetben visszalépteti jelöltjeit – olyan jelöltek számára, akik személy szerint nem vettek részt a 2009-ben megbukott, a várost eladósító városvezetésben, és egyetértenek egy zöld minimumprogram képviseletében. Vállaljuk továbbá, hogy nem állítunk polgármesterjelöltet, annak ellenére, hogy Péterffy Attilával kapcsolatos aggályainkat fenntartjuk. Cserébe azt várjuk el az ellenzéki szervezetekről, hogy két körzetben léptessék vissza jelöltjeiket pártunk javára, ami által biztosítható lesz a városban a zöld politika, a fenntarthatóság, a civil kontroll képviselete.

Minden olyan javaslatot támogatni fogunk, amely a pécsiek érdekét szolgálja. De nem asszisztálunk ahhoz sem, hogy korábban megbukott városvezetők térjenek vissza a hatalomba. Kíméletlenül rávilágítunk a mutyigyanús ügyekre, függetlenül attól, hogy azok mely időszakhoz, mely politikai oldalakhoz köthetők. A fejlődő, fenntartható, zöld Pécs megvalósításáért dolgozunk.

A kialakult helyzetben ezt tekintjük az utolsó olyan lehetőségnek, amellyel megteremthető a Fidesz leváltása. Bízunk abban, hogy a józan belátás érvényesül az ellenzéki szervezetek körében, és nem a pozíciók megszerzése.

A döntés Péterffy Attila és csapata kezében van, mi elmondtuk a vállalásainkat, csak rajtuk múlik, hogy lesz-e teljeskörű ellenzéki együttműködés Pécsen.”

KategóriákMETÁL