Négy díjjal is jutalmazta a Solar Dechatlon egyetemi innovációs házépítő világverseny zsűrije a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az algír Blidai Saad Dahlad Egyetem konzorciumában jegyzett mintaházat, a Hungarian Nest+ (Magyar Fészek+ mintaház) projektet.

A cikk a hirdetés után folytatódikA PTE hétfői közleménye szerint az építészeti kategóriában 2. helyezést, energiahatékonyság kategóriában 3. helyezést ért a pécsi és miskolci egyetemisták által újraértelmezett „kockaház” a Solar Dechatlon egyetemi innovációs házépítő világversenyen.

A pécsi hallgatók részvételével zajlott projekt tulajdonképpen egy alacsony költségvetésű passzív, “vernakuláris elemek energiahatékony beépítésével megfogalmazott épületfelújítás”, és egy, azt kiegészítő technológiai tudással ötvözött plusz energiás új épület tervezése.

Fotó forrása: PTE

A Magyar Fészek+ innovatív technológiai jellemzői közt olyan megoldások, ötletek kaptak elismerést, mint az épület alatt átvezetett Venturi torony, amely lehetővé teszi az épület helyiségeinek passzív légcseréjét, nyári hűtését, téli benapozását; a mobil naptér a déli oldalon, mely polikarbonát tolófalával télen szoláris burokként látja el energiával az épületet; a mobil életterek, amelyek a ház szabadon kombinálható elemei minden típusú telepítési mód esetén, a különböző családméretekre, családstrukturális hiányosságokra reagálnak; az újrahasznosított anyagokból készített “okos” bútorok, vagy az épületet vezérlő automatika, amely a megadott vezérlési instrukciók alapján egyszerre irányítja, figyeli és elemzi az épület működését és tanulja a különböző környezeti hatásokra a tulajdonos által generált válaszokat.

A PTE MIK csapatának vezetői, Kondor Tamás és Kósa Balázs építészek az egyetemi közleményben beszéltek az épület filozófiájáról is.

„A projekt mottója – A természet nem egy hely, amit meglátogathatunk, hanem az otthonunk. E tézis kifejtése nemcsak a természetes anyagok alkalmazásában és a zöld energiák hasznosításában rejlik, hanem az épület természeti környezetbe ágyazódásában is különös hangsúlyt kap. A belső élettér kiterjesztett kerti valósága, az előtetőre ültetett zöldtetővel és a belső átrium udvarba lopott élő növényzettel biztosítja az egészséges élethez elengedhetetlen oxigénben dús teret.”

Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja a díjak kapcsán a következőket mondta:

„finom és érzékeny választ, irányvonalat mutattak hallgatóink az öröklött építészeti környezet fenntartható fejlesztésére és az energiatudatos lét kialakítására. Ez egy dinamikus változó terület, ideális esetben egyszerre érvényesül a minőség, az innováció, a funkcionalitás és emberközpontúság. Olyan egyetemi csapatokkal versenyeztük, ahol az építészeti diszciplína a világelsők között van és egy ilyen „klubban” dolgozni, ha csak pár hét erejéig is, roppant inspiráló. Másrészt pontos és őszinte látleletet is ad arról, hogy hol tartunk. Bámulatos koncentrációt igényel egy a Solar Dechatlon-hoz hasonló világversenyen való részvétel és hasznos, perspektivikus, hogy ezt hallgatóink nemzetközi térben tapasztalhatták meg.”

A Magyar Fészek+ projektet az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) különdíjjal jutalmazta.

De a Közösség és Fair Play díjat is megkapták, ami bizonyítja, hogy mennyire erős volt a pécsiek és miskolciak jelenléte, közösségszervező ereje, a versenyhez való viszonya és attitűdje.

Az eredményhirdetéssel csak a mintaházak versenye ért véget. A „szoláris falu” egészen szeptember 29-ig fogadja a látogatókat.

Mint megírtuk ugyanis, a pécsi és miskolci egyetem együttműködésében felépített HUNGARIAN NEST+ elnevezésű mintaházat a nagyközönség is megtekintheti, nagyjából a két egyetemváros közt félúton, Budapesttől nem messze, Szentendrén, július 12-től, két hónapon keresztül.

Címkék:
KategóriákPOP