Egy budapesti férfi hamis nyelvvizsga bizonyítvánnyal jelentkezett 2016 májusában a PTE egyik doktori képzésére. Felvételt is nyert, most azonban bíróságra mehet emiatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA sikeres felvételit követően a férfi hallgatói jogviszonya 2016 szeptemberétől jött létre, most azonban a Pécsi Járási Ügyészség csalás bűntette és okirat-hamisítás vétsége miatt vádat emelt ellene, olvasható az ügyészség hétfői közleményében.

A férfi a felvételi eljárás során mesterképzésben szerzett fokozatot és szakképzettséget igazoló dokumentumként egy francia oktatási intézmény oklevelének a fénymásolatát nyújtotta be. A jelentkező ezen oklevéllel kívánta igazolni nyelvvizsgáját, ugyanis ezen intézmény által kiállított oklevél felsőfokú, államilag elismert nyelvvizsgának felel meg francia nyelvből.

Kiderült azonban, hogy a francia iskola a férfi részére soha nem állított ki oklevelet, ténylegesen ilyen képzésben nem vett részt, így hamis okiratot használt fel az egyetemre való jelentkezés során. 

A hamis okirat felhasználására a vádlott részéről azért volt szükség, mert hallgatói jogviszonyának fennállása alatt pályázatot nyújtott be az egyetemhez, mely sikeres pályázat alapján az egyetem vele megállapodást kötött, melynek értelmében 1,5 millió forint ösztöndíjban részesült.

Az ügyészság azt írta, hogy a férfi a felvételi eljárás során hamis okiratot nyújtott be végzettségét illetően a Pécsi Tudományegyetemre, majd a pályázatra jelentkezés során is megtévesztette az egyetemet, mellyel 1,5 millió forint kárt okozott. Ráadásul korábban ugyanilyen módon már nyújtott be pályázatokat, amelynek során különböző magyar oktatási intézményeket károsított meg. Az elkövető cselekménye a csalás bűntettének és a hamis magánokirat felhasználása vétségének a megállapítására alkalmas az ügyészség szerint.

KategóriákPOP