Hétfőn kezdődik a tanév, de számos baranyai kisiskola a működésképtelenség határán van a pedagógushiány miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikJúliushoz képest megfeleződött a szabad pedagógusi álláshelyek száma Pécsen, legalábbis a Közigállás.hu szerint. Bár gyógypedagógusokra nagy szükség lenne (ötöt keresnek jelenleg a városban), hagyományos pedagógusi álláshelyet már csak kettőt hirdetnek, egy tanítóit a Mezőszél utcai suliban, és egy angol-történelem szakos tanárit az ANK-ban. Nem meglepő, gondolhatnánk, hiszen pár nap múlva kezdődik a tanév.

Csakhogy a megye többi részén nem ennyire rózsás a helyzet, bár lehet, hogy Pécsen sem ennyire rózsás, de erről később. Minél kisebb településen van egy intézmény, annál nehezebben tudja betölteni üres álláshelyeit.

A napokban olyan jelzésekett kaptunk baranyai kistelepülésekről, hogy iskoláik 3-4 fős hiánnyal kénytelenek indítani a tanévet, volt igazgató, aki meglehetősen sarkosan úgy fogalmazott, hogy megkezdődött a pedagógiai rendszer összeomlása. A legnagyobb probléma a tanítók hiánya. Úgy tudjuk, volt olyan iskola Baranyában, ahol komolyan felmerült, hogy nem tudják megkezdeni a tanévet, annyi az üres álláshely.

Forrásaink szerint nem érdemes a Közigállás oldal számaiból kiindulni, mert onnan egy idő után kiesnek a hirdetések, miközben az intézmények még mindig keresik az új embert. Az ott hirdetett állásmennyiségnél 2-3-szor több is lehet üresen – vélik azok, akikkel beszéltünk. Tudunk például több olyan baranyai községi iskoláról, ahová még mindig pedagógusokat keresnek, pedig az oldalon már nincsenek fent az álláshirdetéseik. Ha a fenti becslés megállja a helyét, akkor Baranyában, ha Pécset nem számítjuk, 40, de akár 60 is lehet az üres álláshelyek száma a Közigálláson jelenleg hirdetett 22-vel szemben. Viszont akkor valószínűleg Pécsett sem 8-9 pedagógust keresnek, hanem többet. Igaz, a városok sokkal vonzóbbak, még nem küzdenek olyan mértékű, az iskolák működőképességét veszélyeztető pedagógushiánnyal, mint a kistelepülések. 

Információink szerint az iskolák sokszor egymástól próbálnak pedagógust szerezni, ami további feszültségekhez, konfliktusokhoz vezet.

Megnéztük azért, hogy a Közigállás-hu-n milyen pedagógusi álláshelyeket hirdetnek most, néhány nappal a tanévkezdés előtt. A legtöbb szabad álláshely Szigetváron van, ahová matek-bármely szakos tanárt, német nyelvtanárt, ének-bármely szakos tanárt és zongoratanárt keresnek. Szentlőrincen három álláshely van: testnevelői, gyógypedagógusi és logopédusi. Több kistelepülésen keresnek tanítót, például Kétújfaluban, Baksán vagy Bikalon. Feltűnő a testnevelőhiány a megyében, négy ilyen álláshely is betöltetlen, Kémesen, Szentlőrincen, Sellyén és Pécsváradon.

Nem fog javítani a helyzeten, hogy a következő 15 évben a becslések szerint 60-70 ezer pedagógus megy nyugdíjba, jelentős részük ráadásul nem is kíván tovább dolgozni. A kormányzat a nyilvánvaló súlyos problémák ellenére rendre tagadja, hogy pedagógushiány lenne az országban.

Információink konkrét baranyai iskolákról szólnak, és konkrét pedagógusoktól származnak. Forrásaink védelme érdekében nem írtuk le a neveiket.

Illusztráció: Pixabay.com

KategóriákMETÁL